nieuws

Volgens Steven Van Belleghem richt de volgende terroristische dreiging zich op onze genen

0

Wat als de mensheid een genetische upgrade zou krijgen? Dat is de vraag die Steven Van Belleghem zich stelde bij het schrijven van zijn nieuwe tech-thriller De Upgrade. Romy Bell is terug. En hoe! De upgrade is vanaf 21 oktober 2021 overal verkrijgbaar.

Al in 2012 is de CIA zich bewust van de mogelijke risico’s inzake gepersonaliseerde virussen. Elke keer wanneer president Obama een hotelkamer verliet, kwam er een DNA cleaning team om alle sporen uit te wissen. Want: als niemand het DNA van de president kan vinden, kunnen ze ook geen dodelijk virus op maat van hem maken. Op hetzelfde moment liep er een programma waarbij de CIA zelf van zoveel mogelijk staatsleiders DNA te pakken wou krijgen. Je weet maar nooit waarvoor het nuttig kan zijn.

In 2018 manipuleerde de Chinese wetenschapper He Jiankui de embryo’s van een tweeling om hen al voor de geboorte resistent te maken tegen het HIV virus. Vandaag zit He Jiankui in de gevangenis wegens het overtreden van de ethische codes inzake DNA-manipulatie.

In 2021 verzamelt het Amerikaanse biotech bedrijf Colossal 15 miljoen USD om de wolharige mammoet terug tot leven te brengen. Ze gaan de genen van de Aziatische olifant op een aantal punten veranderen om op die manier het uitgestorven dier terug tot leven te brengen.

Het decennium van de biologie

De drie voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg. De komende jaren zal het kruispunt tussen technologie en biologie voor een unieke vooruitgang zorgen. Vergelijk de post-covid periode met de periode na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog zijn de bouwstenen van het massaproductietijdperk gelegd. Tijdens de huidige Covid-pandemie zijn de bouwstenen gelegd voor een geavanceerd biotech tijdperk, met onze snelle vaccinatie als meest tastbare bewijs. De voordelen van deze evolutie voor onze gezondheidszorg zijn fenomenaal, maar er duiken ook tal van ethische vragen op. Zoals: welke ziektes gaan we via aanpassingen van genen proactief genezen? Neem bijvoorbeeld borstkanker: stel dat je op termijn 95% van de patiënten kan genezen via de klassieke geneeskunde, ga je dan toch nog de genen van ongeboren baby’s aanpassen om borstkanker volledig uit te roeien?

Of stel dat je het atletisch vermogen van mensen kan verhogen door genetische manipulatie … Waar leggen we dan de grens? Geven we de mensheid een upgrade of vinden we dat net onetisch?

Naast de ethische complexiteit biedt deze technologie nieuwe opportuniteiten voor mensen (of overheden) met slechte intenties. Binnen enkele jaren zal deze technologie zo gemakkelijk te gebruiken zijn, dat zowat iedereen kan experimenteren met het aanpassen van genen. De kans is groot dat in de komende decennia terroristische groeperingen niet langer gebouwen opblazen, maar eerder zoeken naar mogelijkheden om nieuwe ziektes te verspreiden of misschien zelfs bevolkingsgroepen ‘targetten’ voor een upgrade of met een dodelijke ziekte.

Fictie. Of niet?

2045. Invloedrijke mensen zijn ervan overtuigd dat de mensheid – of althans een deel ervan – een ‘upgrade’ nodig heeft. Wanneer in Parijs een eerste dode valt door een gepersonaliseerd virus, begint Romy Bell aan een race tegen de klok om de wereldplannen van tegenstanders te dwarsbomen. Of zij daar in slaagt is zeer de vraag.

In De Upgrade verrast Steven Van Belleghem opnieuw met zijn kennis van wat we van de wetenschap en technologie over pakweg twintig jaar kunnen verwachten. In zijn thrillers wil Steven zijn lezers meenemen naar een toekomstbeeld dat zo realistisch mogelijk is. Dit verhaal zou in 2045 wel eens écht kunnen gebeuren. De Upgrade is een thriller, maar bespreekt ondertussen ook de ethische vragen rond DNA-veranderingen en gene-editing.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief