nieuws

Voor de 2000ste keer ‘Dagelijkse kost’ op het scherm!

Vandaag roert Jeroen Meus voor de 2000ste keer in pot en pan!

Het perfecte moment om de champagne te ontkurken en te genieten van typische Belgische kost, liefst met wat ‘goeie boter’. Om deze mijlpaal te vieren trakteren we je deze week op een heerlijk recept uit Dagelijkse kost: koken met gezond verstand II. Smakelijk!

De stad Luik is niet alleen beroemd om haar Luikse (suiker)wafels, de fameuze Luikse balletjes komen ook uit deze stad van lekkerbekken. Het geheim van hun succes? De Luikse stroop in de saus. Serveer er sla en verse frietjes bij. Bon appétit. Jeroen Meus

vlaams recept c

Luikse balletjes met sla en frietjes

4 personen

(circa 20 balletjes)

Bereidingstijd

> 50 minuten

Ingrediënten

• 1 dikke snee (oud) wit brood (2 tot 3 cm)
• 50 ml melk
• 3 uien
• boter
• 800 g gemengd gehakt (varken-rund), gekruid
• 1 ei
• 1 bosje platte peterselie
• olijfolie
• 2 eetlepels natuurazijn
• 400 ml water
• 1 kropsla
• 1/2 sjalot
• enkele sprieten bieslook
• 2 eetlepels mayonaise
• 1 eetlepel Luikse stroop
• frieten
• peper van de molen
• zout

Bereiding

Snijd de korsten van het brood en snijd het broodkruim in dobbelstenen. Giet de melk over de stukjes brood en laat even weken.

Pel en snipper 1 van de 3 uien fijn. Zet een pannetje op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de snippers ui glazig in een paar minuten. (Rauwe ui in gehaktballetjes is niet zo smakelijk.) Plet het doorweekte brood fijn. Meng het brood onder het gehakt. Breek er een ei bij. Spoel de peterselie en hak de blaadjes heel fijn; reken op ongeveer 2 eetlepels gehakte peterselie. Doe de peterselie en de gestoofde ui bij het vlees. Voeg wat extra peper toe, zout hoeft niet. Meng.

Maak je handen nat en rol vleesballetjes van ongeveer 5 centimeter diameter. Smelt op een matig vuur een klontje boter in een braadpan met een hoge rand. Giet er ook een scheutje olijfolie bij, zodat de boter niet verbrandt. Bak de balletjes tot ze een goudbruin korstje hebben. Draai ze na enkele minuten voorzichtig om. Schep de balletjes na 10 minuten uit de pan; ze garenstraks nog verder. Houd ze warm. Laat de braadpan staan.

Hier maak je zo meteen je saus in.

Pel de resterende 2 uien en snipper ze heel fijn. Smelt een vers klontje boter in de braadpan met de aanbaksels. Bak de snippers ui kort en giet er na een paar minuten de azijn bij. Roer de aanbaksels op de bodem van de pan los. Leg de balletjes terug in de pan. Giet water in de pan tot de balletjes bijna onderstaan. Laat 10 minuten sudderen op een zacht vuur. Pluk de blaadjes sla los, spoel ze en laat ze uitlekken. Pel de sjalot en snijd de helft in fijne ringen. Doe ze bij de sla samen met de fijngehakte bieslook, een scheutje natuurazijn en wat peper en zout. Meng er voorzichtig nog wat verse mayonaise onder.

Schep de balletjes uit de pan en houd ze warm. Meng de Luikse stroop onder de saus en breng zachtjes aan de kook. Proef en kruid de saus met wat extra peper en een snuifje zout.

Mix de saus heel kort met de staafmixer; er mogen nog flink wat stukjes ui in zitten. Voeg de balletjes weer toe. Bak er verse frietjes bij.

Tip

Ik houd van luchtige balletjes. Heb je ze liever wat steviger, doe er dan minder brood en melk bij.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief