nieuws

‘Voor het vergeten’. De nieuwe roman van Peter Verhelst

Onverwachts overleed de moeder van Peter Verhelst. Maanden later begon hij te schrijven aan Voor het vergeten. Het resultaat ligt nu in de boekhandel.

Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst zich op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.

Voor het vergeten is evenwel geen moederboek, en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Verhelst probeert met handen en voeten iets vitaals te scheppen. Iets wat we ons blijvend kunnen herinneren. Om eindelijk te kunnen vergeten.

In De Standaard kon de nieuwe roman van Verhelst al rekenen op vijf sterren. In het interview zegt hij:

‘Deze roman is mijn Hommage à : een hartstochtelijke ode aan de kunst en de liefde het enige duo dat mij in vuur en vlam kan zetten en meteen ook het hele leven covert.’ – Peter Verhelst over Voor het vergeten in De Standaard

Het volledige interview in De Standaard is hier terug te lezen.

Ook De Morgen beloonde Voor het vergeten met vijf sterren:

‘Verhelst inventariseert de fatale gebeurtenis, het ongefilterde verdriet, de begrafenis. Maar ook de manier waarop zijn vader zich teweerstelt en zich voorneemt ‘het beeld van zijn opgebaarde vrouw’ te overschrijven met ‘mooie herinneringen’, ‘alsof hij een insert-knop heeft’. – De Morgen

Op 17 april stelt Verhelst zijn roman voor in Brussel. Hier bestel je je tickets.

Wil je graag al beginnen met lezen? Dan kan je hier het boek bestellen.

  • Op de hoogte

    Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief