nieuws

Voorleesweek 2020

0

Ga je deze inleiding lezen? Doe dat dan luidop! Want van 21 t.e.m. 29 november is het weer voorleesweek. Of vind je het toch maar een beetje dwaas om dit stukje tekst voor te lezen dan hebben we hieronder een fantastisch aanbod fijne boeken die zeker wél de moeite waard zijn om voor te lezen! Waar wacht je nog op?

Onder het motto ‘Lezers maak je samen’ zet Iedereen Leest dit jaar in op ouderbetrokkenheid. Ouders zijn immers cruciaal voor de leesopvoeding van een kind: hun invloed is het grootst, zo blijkt uit onderzoek. Maar ze staan er niet alleen voor. Een heel netwerk rondom hen kan hen ondersteunen in die taak: kinderbegeleiders, bibmedewerkers, leerkrachten… Want lezers, die creëer je samen.
(Bron: https://www.voorleesweek.be/)

Wij geven hier graag een heleboel voorlees- en boekentips om er een geslaagde voorleesweek van te maken.
Spring snel naar:

Voorleestips voor 0 tot 6 maanden
Voorleestips voor 6 maanden tot 1 jaar
Voorleestips voor 1 tot 2 jaar
Voorleestips voor 2 tot 2,5 jaar
Voorleestips voor 2,5 tot 4 jaar
Voorleestips voor 4 tot 6 jaar
Voorleestips voor 6 tot 12 jaar
Luisterboeken om je voorleesstem wat rust te gunnen 😉

We geven ook nog graag mee dat Fatinha Ramos, een van onze absoluut geweldige en sympathieke illustratoren, het campagnebeeld mocht ontwerpen. 🙂

Voorleestips voor 0 tot 6 maanden

Aan baby’s kan je uiteraard nog geen verhaaltje voorlezen. Maar ze houden wel van zwart-wit contrasten en felle kleurtjes. En ze zijn verzot op jouw stem. Kijk dus samen met je baby in een babyboekje en zing of praat intussen voor wat interactie. Geen idee hoe dat aan te pakken? Boekstart maakte een handig filmpje met een boekje dat ons bekend voorkomt.

Voorleestips voor 6 maanden tot 1 jaar

Baby’s lusten graag boekjes en dat is tamelijk letterlijk te nemen. Ze verkennen de wereld al kijkend, voelend en proevend, dus dat is voor boekjes niet anders. Ook knisperboekjes vallen in de smaak. Boeken met versjes en liedjes, in eender welke taal gaan ook vlot binnen.

Voorleestips voor 1 tot 2 jaar

Laat op deze leeftijd je baby baas zijn over het boek. Je kan hen stimuleren door dingen aan te wijzen en de benoemen wat er gebeurt. Jonge kinderen pikken zo heel wat woorden op.

 

Voorleestips voor 2 tot 2,5 jaar

Je kindje heeft steeds meer aandacht voor de inhoud van boeken. Lees dus gezellig samen een verhaaltje en verzin er ook zelf nog wat bij.

Voorleestips voor 2,5 tot 4 jaar

Nu kan je echt een verhaaltje voorlezen! Peuters begrijpen hoe voorlezen in zijn werk gaat. Nestel je in een gezellig hoekje. Voeg zelf nog wat geluiden en gebaren toe tijdens het lezen. Leesplezier gegarandeerd!

Voorleestips voor 4 tot 6 jaar

Kleuters kunnen echt genieten van verhaaltjestijd. Dat kan voor het slapengaan of op elk moment van de dag. Zo kunnen ze nog eens knus tegen je aan kruipen.

Voorleestips voor 6 tot 12 jaar

AVI-boekjes

Tijd om de rollen om te keren, want vanaf 6 jaar leren kinderen zelf lezen. Om extra te oefenen kunnen ze nu voorlezen aan hun (groot)ouders.

Leesboeken

Vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelf lezen, maar af en toe voorlezen uit hun eigen boek blijft fijn. Sommigen zijn op die leeftijd echte boekenwurmen, anderen verkiezen een goeie mix van beelden en woorden. Laat elk kind op zijn eigen tempo lezen en vergeet niet om soms toch nog eens samen in een boek te duiken.

Luisterboeken

Soms is het fijn om iemand anders te laten voorlezen zodat jij je stembanden even kan laten rusten. Maar samen van een verhaaltje genieten kan met deze luisterboeken gelukkig nog steeds.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief