lijst

Voorleesweek 2021

0

Lees deze intro gerust luidop! Want van 20 t.e.m. 28 november is het weer voorleesweek. Ga alvast van start met dit gratis voorleesverhaaltje van Max en Millie. Of snuister door onze voorleesboekentips en kies een zalig kinderboek waar je samen met je (klein)kind(eren) in kan duiken.

Onder het motto ‘Eén kwartier, elk kind, elke dag’ roept Iedereen Leest dit jaar op om elke dag een kwartier voor te lezen. Dat maakt immers echt een verschil. Lees jij ook voor?

Wij geven hier graag een heleboel voorlees- en boekentips om er een geslaagde voorleesweek van te maken.
Spring snel naar:

Voorleestips voor 0 tot 6 maanden
Voorleestips voor 6 maanden tot 1 jaar
Voorleestips voor 1 tot 2 jaar
Voorleestips voor 2 tot 2,5 jaar
Voorleestips voor 2,5 tot 4 jaar
Voorleestips voor 4 tot 6 jaar
Voorleestips voor 6 tot 12 jaar
Luisterboeken om je voorleesstem wat rust te gunnen 😉

Voorleestips voor 0 tot 6 maanden

Aan baby’s kan je uiteraard nog geen verhaaltje voorlezen. Maar ze houden wel van zwart-wit contrasten en felle kleurtjes. En ze zijn verzot op jouw stem. Kijk dus samen met je baby in een babyboekje en zing of praat intussen voor wat interactie. Geen idee hoe dat aan te pakken? Boekstart maakte een handig filmpje met een boekje dat ons bekend voorkomt.

Voorleestips voor 6 maanden tot 1 jaar

Baby’s lusten graag boekjes en dat is tamelijk letterlijk te nemen. Ze verkennen de wereld al kijkend, voelend en proevend, dus dat is voor boekjes niet anders. Ook knisperboekjes vallen in de smaak. Boeken met versjes en liedjes, in eender welke taal gaan ook vlot binnen.

Voorleestips voor 1 tot 2 jaar

Laat op deze leeftijd je baby baas zijn over het boek. Je kan hen stimuleren door dingen aan te wijzen en de benoemen wat er gebeurt. Jonge kinderen pikken zo heel wat woorden op.

Voorleestips voor 2 tot 2,5 jaar

Je kindje heeft steeds meer aandacht voor de inhoud van boeken. Lees dus gezellig samen een verhaaltje en verzin er ook zelf nog wat bij.

Voorleestips voor 2,5 tot 4 jaar

Nu kan je echt een verhaaltje voorlezen! Peuters begrijpen hoe voorlezen in zijn werk gaat. Nestel je in een gezellig hoekje. Voeg zelf nog wat geluiden en gebaren toe tijdens het lezen. Leesplezier gegarandeerd!

Voorleestips voor 4 tot 6 jaar

Kleuters kunnen echt genieten van verhaaltjestijd. Dat kan voor het slapengaan of op elk moment van de dag. Zo kunnen ze nog eens knus tegen je aan kruipen.

Voorleestips voor 6 tot 12 jaar

AVI-boekjes

Tijd om de rollen om te keren, want vanaf 6 jaar leren kinderen zelf lezen. Om extra te oefenen kunnen ze nu voorlezen aan hun (groot)ouders.

Leesboeken

Vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelf lezen, maar af en toe voorlezen uit hun eigen boek blijft fijn. Sommigen zijn op die leeftijd echte boekenwurmen, anderen verkiezen een goeie mix van beelden en woorden. Laat elk kind op zijn eigen tempo lezen en vergeet niet om soms toch nog eens samen in een boek te duiken.

Luisterboeken

Soms is het fijn om iemand anders te laten voorlezen zodat jij je stembanden even kan laten rusten. Maar samen van een verhaaltje genieten kan met deze luisterboeken gelukkig nog steeds.

Overzicht

Paul Wauters / Koen Brandt / Mark Borgions

17 Drie biggen en een wolf (10+) (boek met cd en downloadcode voor smartphone en tablet)

De jonge wolf Werner is verkoper van tuingereedschap. Hij wil net zo ambitieus zijn als zijn vader Winifried, maar hij ondervindt dat de weg naar de top bezaaid is met varkens. Dat geeft hem meer stress dan zijn povere verkoopsresultaten, want zijn wolvenfamilie heeft een lang en vooral explosief verleden met de varkensfamilie Big. De huidige generatie van de Big dynastie bestaat uit drie broers: Billie, Tristan en Samuel Big IV. De drie Biggen zijn heel erg verschillend en hun familiebanden zijn van de uitgelebberde soort. Billie woont in een rieten huisje en neemt het leven met heel veel artistieke vrijheid. Tristan, die in een houten huis woont, is met alles bezig behalve de realiteit. De derde broer, Samuel Big IV, de golden boy van de familie, is een succesvol en zelfverzekerd zakenvarken en woont op een domein in een mansion. Werner Wolf daarentegen worstelt Grieks-Romeins met zijn onzekerheid en instincten. Benieuwd hoe dat gaat aflopen als hij die Biggen tegenkomt?   Alweer een verhaal vol onwaarheden over de vorm van de planeet Mars, het klimaat, dierlijke instincten en kippen met vrije uitloop. Met Tom Dewispelaere en David Dermez als vader en zoon Wolf, Rik Verheye, Günther Lesage en Peter Seynaeve als de familie Big, Karlijn Sileghem als Bionysia de buurkip, en Tom Van Dyck, Tiny Bertels, Emilie De Roo, Gène Bervoets en Koen De Graeve als stelletje ongeregeld van dienst. Warre Borgmans vertelt, en hij doet dat nog beestiger goed dan gewoonlijk.  

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief