lijst

Voorleesweek 2022

0

Lees deze intro gerust luidop! Want van 19 t.e.m. 27 november is het weer voorleesweek. Snuister door onze voorleesboekentips en kies een zalig kinderboek waar je samen met je (klein)kind(eren) in kan duiken.

Onder het motto ‘Lezen met je oren’ roept Iedereen Leest dit jaar op om goed te luisteren tijdens het voorlezen. Want wie goed luistert, leest meer.

Wij geven hier graag een heleboel voorlees- en boekentips om er een geslaagde voorleesweek van te maken.
Spring snel naar:

Voorleestips voor 0 tot 6 maanden
Voorleestips voor 6 maanden tot 1 jaar
Voorleestips voor 1 tot 2 jaar
Voorleestips voor 2 tot 2,5 jaar
Voorleestips voor 2,5 tot 4 jaar
Voorleestips voor 4 tot 6 jaar
Voorleestips voor 6 tot 12 jaar
Luisterboeken om je voorleesstem wat rust te gunnen 😉

Voorleestips voor 0 tot 6 maanden

Aan baby’s kan je uiteraard nog geen verhaaltje voorlezen. Maar ze houden wel van zwart-wit contrasten en felle kleurtjes. En ze zijn verzot op jouw stem. Kijk dus samen met je baby in een babyboekje en zing of praat intussen voor wat interactie. Geen idee hoe dat aan te pakken? Boekstart maakte een handig filmpje met een boekje dat ons bekend voorkomt.

Voorleestips voor 6 maanden tot 1 jaar

Baby’s lusten graag boekjes en dat is tamelijk letterlijk te nemen. Ze verkennen de wereld al kijkend, voelend en proevend, dus dat is voor boekjes niet anders. Ook knisperboekjes vallen in de smaak. Boeken met versjes en liedjes, in eender welke taal gaan ook vlot binnen.

Voorleestips voor 1 tot 2 jaar

Laat op deze leeftijd je baby baas zijn over het boek. Je kan hen stimuleren door dingen aan te wijzen en de benoemen wat er gebeurt. Jonge kinderen pikken zo heel wat woorden op.

Voorleestips voor 2 tot 2,5 jaar

Je kindje heeft steeds meer aandacht voor de inhoud van boeken. Lees dus gezellig samen een verhaaltje en verzin er ook zelf nog wat bij.

Voorleestips voor 2,5 tot 4 jaar

Nu kan je echt een verhaaltje voorlezen! Peuters begrijpen hoe voorlezen in zijn werk gaat. Nestel je in een gezellig hoekje. Voeg zelf nog wat geluiden en gebaren toe tijdens het lezen. Leesplezier gegarandeerd!

Voorleestips voor 4 tot 6 jaar

Kleuters kunnen echt genieten van verhaaltjestijd. Dat kan voor het slapengaan of op elk moment van de dag. Zo kunnen ze nog eens knus tegen je aan kruipen.

Voorleestips voor 6 tot 12 jaar

AVI-boekjes

Tijd om de rollen om te keren, want vanaf 6 jaar leren kinderen zelf lezen. Om extra te oefenen kunnen ze nu voorlezen aan hun (groot)ouders.

Leesboeken

Vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelf lezen, maar af en toe voorlezen uit hun eigen boek blijft fijn. Sommigen zijn op die leeftijd echte boekenwurmen, anderen verkiezen een goeie mix van beelden en woorden. Laat elk kind op zijn eigen tempo lezen en vergeet niet om soms toch nog eens samen in een boek te duiken.

Luisterboeken

Soms is het fijn om iemand anders te laten voorlezen zodat jij je stembanden even kan laten rusten. Maar samen van een verhaaltje genieten kan met deze luisterboeken gelukkig nog steeds.

Overzicht

Paul Wauters / Koen Brandt

18 Het Zwaard in de Steen (8+) (boek met cd en downloadcode voor smartphone en tablet)

Leerling-ridder Kay, zoon van Sir Ector, bereidt zich voor op zijn praktisch ridderexamen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn plusbroer Arthur, en lichtjes uitgelachen door hun vriendin Gwinevere. Maar Sir Ector heeft nog een andere bron van stress: Uther, de oude koning van heel Engeland, is dood. Koning Lot, de koning van een heel klein stukje Engeland en overwinnaar van de slag bij Pétanque, ziet zijn billen wel op die troon zitten. Met zijn favoriete heks Morgane Le Fay lijkt dat een fluitje van een oude Engelse munteenheid. Maar Lot krijgt dat zwaard niet uit die steen.  Welk zwaard uit welke steen? Precies! Daar wordt het allemaal erg mysterieus. En die oude gek geworden magiër Merlijn lijkt nauwelijks in staat daar meer klaarheid in te brengen. Luisteren dan maar weer zeker?  Met de stemmen van Warre Borgmans, Jonas Vermeulen, Robbert Vervloet, Jennifer Heylen, Vic De Wachter, Herwig Ilegems, Dirk Roofthooft, Clara Cleymans, Ini Massez, Koen De Graeve, Gène Bervoets, Bruno Vanden Broecke, Raf Walschaerts, Guga Baul en Frank Vander Linden.  Tekst: Paul Wauters / Regie en muziek: Koen Brandt / Illustraties en vormgeving: Mark Borgions / Opname, montage en mix: Bram Coumans en Patrick Voets / Assistent sounddesign: Brecht Mertens / Opname muziekopnames: Frank Duchêne / Muzikale arrangementen: Wietse Meys en Koen Brandt / Opnameleiding muzikanten: Wietse Meys / Productie, eindredactie en uitgave: Ann Desmet, Marijke Guetens en Katarina Martynowski

Lees méér.

Overzicht

Bart Cannaerts / Koen Brandt

Fromage

Hamza is verzot op voetbal. ‘Maar een goede voetballer worden, lukt nooit', denkt hij. Hij is tenslotte maar een kleine, verlegen muis. Een muis die een beetje stinkt nota bene, want hij woont samen met zijn mama in een kaaswinkel. Zijn mama is verzot op kaas en helemáál niet op voetbal. Ze verbiedt haar zoon zelfs nog maar naar een bal te kijken. Hamza begrijpt niet waarom, maar gehoorzaamt zijn mama.Tot Zora, een stoer luipaard én sterspeelster van Paars-Wit, plots hun winkeltje binnenstapt ... “Fromage" gaat over kansen krijgen en grijpen, over leven in een grote stad, opkomen voor jezelf en fier zijn op je afkomst. Maar ook over een onverstaanbare wasbeer, rappende kazen, een jaloerse vos en ook wel een beetje over voetbal, ja. De winkelhaken, panna’s en moppen over kaas krijg je er gratis bij. O ja, en liefde, liefde zit er ook in! Fromage is een zoekboek én een luisterverhaal van meer dan 60 minuten voor kinderen van 6 tot 106, verteld, gespeeld én gezongen door niemand minder dan Lucas Van den Eynde, Nabil Mallat, Jennifer Heylen, Zwangere Guy, Els Dottermans, Jan Mulder, David Dermez, Ikram Aoulad, Danira Boukhriss, Serine Ayari, Geert Van Rampelberg, Mathias Sercu, Wouter Hendrickx, Otto-Jan Ham, Bart Cannaerts, Filip Peeters, Katelijne Verbeke, Youri Tielemans en Vincent Kompany. Met de stemmen van Lucas Van den Eynde, Nabil Mallat, Jennifer Heylen, Zwangere Guy, Els Dottermans, Jan Mulder, David Dermez, Ikram Aoulad, Danira Boukhriss, Serine Ayari, Geert Van Rampelberg, Mathias Sercu, Wouter Hendrickx, Otto-Jan Ham, Bart Cannaerts, Filip Peeters, Katelijne Verbeke, Youri Tielemans en Vincent Kompany.  Concept en scenario: Bart Cannaerts / Illustraties en vormgeving: Mark Borgions / Regie: Leen Renders, Koen Brandt / Muziek: Koen Brandt, Flor Van Praet / Arrangementen: Joris Hermy / Opname, montage en mix: Olivier Marga / Mastering: Gert Van Hoof / Productie: Ann Desmet / Uitgave, eindredactie en promotie: Ann Desmet, Katarina Martynowski

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief