nieuws

Voorspelde Hilde Van Cauteren de coronacrisis?

De nieuwe jeugdroman van Hams jeugdauteur Hilde Van Cauteren heet ‘Het Sleutelbeengebaar‘. Daarin lijkt ze de coronacrisis te voorspellen. Hoe dat precies zit, leggen we hier uit.

De aanleiding tot een spannend verhaal
Een jongen zonder papieren, een meisje in een rolstoel en een robot. Dat zijn de drie ingrediënten van een beklemmend verhaal. Een bijzondere vriendschap tussen de drie personages Botan Ran, Yuki Satou en C2 vormen de inhoud van de vierde jeugdroman van Hams jeugdauteur Hilde Van Cauteren.

Begin 2018 las Hilde in de krant het artikel ‘Liever een robot dan een migrant’ van journalist Filip Huysegems, die zich verdiepte in Japan en de fascinerende wereld van robots. Bij het artikel hoorden foto’s van zeer menselijk uitziende robots, die bijvoorbeeld de balie van een hotel ‘bemannen’. Japan heeft een laag geboortecijfer en dus te weinig handen om te helpen, maar toch zet men er liever in op robotica dan migranten binnen te laten.

De titel ging Hilde door het hart. “Het idee dat iemand liever verzorgd zou worden door een machine dan door een mens, vond ik verbijsterend”, aldus Hilde. En dat vormde het idee voor ‘Het Sleutelbeengebaar’, een boek dat zich afspeelt in een verzonnen, niet al te verre toekomst.

Leven als een robot
De achttienjarige Botan Ran heeft geen geldige verblijfsvergunning en wordt op een transport gezet dat naar het midden van de woestijn – en dus naar een zekere dood leidt. Hij ontsnapt en keert terug naar de stad waar hij vandaan kwam, maar dan als robot. Er is immers net een nieuwe serie menselijke zorg-robots op de markt gekomen, waarbij men voor het uiterlijk modelfoto’s van Botan heeft gebruikt. Leven als een robot is dus zijn enige kans op overleven. Maar hoe lang zal het duren voor Yuki Satou, het gehandicapte meisje waar hij voor moet zorgen, er achter komt dat hij een mens is? En wat moet hij aanvangen met de C2, de echte robot?

Voorspelling coronacrisis?
Ergens in het boek vraagt een journalist aan een minister waarom mensen liever verzorgd worden door een robot. Het antwoord? ‘Na de grote virale infectiegolf zijn er enquêtes geweest bij de bevolking, en meer dan tachtig procent geeft aan liever door een robot te worden verzorgd dan door een niet-local.’
“Dat schreef ik dus in 2018, en toen ik dit voorjaar de drukproeven herlas, ging er toch even een rilling door me heen. Misschien moet ik maar wat voorzichtiger gaan zijn met wat ik bedenk…”, aldus Hilde.

Het Sleutelbeengebaar?
De betekenis van de titel verklapt ze liever niet, maar als de lezers nog op zoek zijn naar een origineel coronaproof begroetingsgebaar, zou je in het boek wel eens inspiratie kunnen vinden. Maar in de eerste plaats is ‘Het Sleutelbeengebaar‘ natuurlijk een meeslepend verhaal voor lezers van 15 tot 105. Bekijk alvast de boektrailer.

  • Op de hoogte

    Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief