nieuws

Was vroeger alles anders?

Schrijver en historicus Korneel De Rynck maakt met Vroeger was alles anders een reis naar het verleden. Hij neemt de lezer mee naar het dagelijkse leven in België vlak voor de golden sixties. Een tijdperk zonder een televisie in elke woonkamer, maar mét schepjes chicorei in de koffie, buurtcinema’s en stoffige kolenkachels.

Sinds Expo 58 is het dagelijks leven in België dan spectaculair veranderd. Zo werden woningen comfortabeler, was er de doorbraak van de auto en werd het eten veel internationaler en meer divers. Korneel De Rynck gaat in zijn boek terug naar de jaren stillekes, vlak voor de welvaartsgroei, en stelt zich de vraag hoe het leven er toen uitzag. Hoe ging het er in België aan toe aan het einde van de jaren vijftig?

Alle aspecten van het dagelijks leven komen aan bod. De Rynck schrijft over eten en wonen, maar ook over seksualiteit, communicatie en mobiliteit.

Op bepaalde zondagen ontstond er een file naar de kust. Dat was toen nieuw en ongewoon.
Hij speurde talloze archieven af, dook in tijdschriften en boeken en zocht statistieken bijeen. De interviews en beelden brengen de jaren vijftig terug wat dichterbij. De foto’s uit de oude doos zorgen samen met de vlotte schrijfstijl voor een vleugje nostalgie en confronteren de lezer tegelijk ook met hoe drastisch België veranderd is. Zo waren er bijvoorbeeld nog maar weinig rotondes en verkeerslichten in 1957. En van de huidige mobiliteitsproblemen was toen helemaal nog geen sprake. Een telefoon was er al wel. Maar telefoneren was niet goedkoop waardoor zeker niet elk gezin een vast toestel had.

Vroeger was alles anders is het ideale cadeauboek voor iedereen die de oude tijd even terug wil brengen. Het zal jongere generaties verrassen en al wie een dagje ouder is veel momenten van herkenning zal bezorgen.

 

Ontdek het boek via onderstaande link én op de Boekenbeurs!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief