nieuws

Wat als je partner steeds negatief is?

Hoe je ga je om met negatieve mensen? En wat als je relatie op barsten staat als gevolg van die negativiteit? Niet getreurd, met de juiste aanpak valt je relatie nog te redden. Communicatiecoach Serge Ornelis, auteur van het boek Met slaande deuren geeft je de ultieme relatie-, communicatie-, en assertiviteitstips.

‘Veel mensen kennen iemand die negatief is in een relatie met een ander, in een vriendschaps-, familie- of liefdesband. Die niets liever doet dan je kleineren, kritiek heeft op alles wat je zegt, of je voortdurend probeert te overtreffen.’ (Libelle, Serge Ornelis)

Ornelis stelt dat dit vaak komt vanuit een behoefte om erkend te worden, omdat de persoon in kwestie zich zelf onzeker voelt. De oorzaak lijkt vanzelfsprekend, maar waar ligt dan de oplossing? Hieronder enkele tips die Ornelis eerder al deelde met de Libelle-lezers:

‘Vraag je in de omgang met kritische mensen altijd eerst af waar hun gedrag vandaan komt. Erover praten helpt soms, maar wees tactvol: je kunt mensen niet veranderen, maar wel bijsturen. Als je tegen iemand zegt hoe ze zich moet gedragen, werkt dat niet, maar als je duidelijk maakt wat het effect van hun gedrag op jou is, kan dat er hen misschien toe brengen het anders te doen, omdat ze dat effect helemaal niet willen. En als het echt niet werkt? Dan moet je je afvragen of het hier niet gaat om een ongelijkwaardige relatie, die geen toekomst heeft.’ (Libelle, Serge Ornelis)

De basis van elke relatie is communicatie. Probeer problemen dus steeds zo snel mogelijk te benoemen, maar met tact.

‘Benadruk dat de liefde of vriendschap niet weg is, maar dat het belangrijk is dat er iets aan de situatie gedaan wordt.’ (Libelle, Serge Ornelis)

Dat betekent niet dat er geen ruimte kan zijn binnen een relatie om je hart te luchten. Er mag al eens geklaagd worden, maar het is geen wedstrijd.

‘De gezondste relaties zijn diegene waar er gelijkwaardigheid is, waar de een de ander niet wil kleineren, maar ook niet wil overtreffen. Relaties die geen gelijkwaardige basis hebben, zijn niet duurzaam.’ (Libelle, Serge Ornelis)

Benieuwd naar meer, ontdek hieronder alles over Ornelis’ boek Met slaande deuren:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief