nieuws

‘Wat ons had kunnen zijn’. Het Poëziegeschenk van Peter Verhelst

Dichter-theatermaker Peter Verhelst schrijft het Poëziegeschenk 2018: Wat ons had kunnen zijn, een fonkelnieuwe bundel met tien tedere gedichten. Van 25 januari tot 31 januari krijg je het geschenk cadeau in de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie.

Wat_ons_had_kunnen_zijn 10-08In 2018 bundelen opnieuw diverse Nederlandse en Vlaamse literaire organisaties en organisatoren van poëzie-evenementen hun krachten voor de zesde Poëzieweek. Begin 2013 vond de eerste Poëzieweek plaats met een grote hoeveelheid optredens, publicaties, poëzieprijzen en andere activiteiten. Het thema van de Poëzieweek 2018 is Theater, met als motto Uitstromend, in het pluche van de zaal. De week opent op donderdag 25 januari met Gedichtendag. Dan zijn de straten, bibliotheken, boekhandels, culturele centra, en ook scholen gevuld met gedichten tot woensdagavond 31 januari, wanneer de Poëzieweek feestelijk wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd. Het Poëziegeschenk, Wat ons had kunnen zijn, is geschreven door Peter Verhelst.

Thema: Theater
Poëzie en theater. Er zijn tijden geweest dat er nauwelijks verschil tussen de genres was. Poëzie kent een lange orale traditie en werd dus vaak ten gehore gebracht ten overstaan van een publiek. Dat zagen we al bij klassieke Griekse toneelschrijvers als Sophocles en Euripides en dat loopt via Shakespeare, Lessing, Strindberg, Ibsen, Brecht, Beckett en Claus door tot in onze dagen. Ook in de uitvoeringspraktijk van tegenwoordig lijken beide literaire vormen weer meer naar elkaar toe te groeien. Menig dichter is op het podium aan te treffen. De spoken word artist en de slam poet zijn daar van nature te vinden, maar ook de op papier publicerende dichter schuwt het podium niet langer. Alle reden om de zesde Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen in het teken te stellen van Poëzie en Theater.

Verhelst: ‘Theater speelt zich niet alleen af in de schouwburg, maar ook op pleinen, op straat, in de slaapkamer. Overal waar de ene mens de andere tegen het lijf loopt en dat ene lichaam op dat andere lichaam reageert en er dus communicatie ontstaat, mogelijkheden, misverstanden, een dans, geluk en verdriet.’

Tijdens de Poëzieweek vinden er in heel Vlaanderen en Nederland extra activiteiten plaats. Een overzicht van de activiteiten vind je hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief