nieuws

Wat een weekend voor Suske en Wiske

Op vrijdag 23 juni kwam het eerste telefoontje op onze uitgeverij: Of we wat meer uitleg konden geven over de blote borsten die in het nieuwste album van Suske en Wiske stonden?

Lees hier alvast de eerste reactie

Mami Wata

MamiWataenMan

Vervolgens waren het zeker niet de borsten van Mami Wata die voor heftige reacties zorgden, het was de man die hiernaast stond afgebeeld. Zoals intussen aan de pers werd verklaard betreuren we ten zeerste dat deze afbeelding mensen heeft gekwetst en daarvoor wil Standaard Uitgeverij nogmaals haar excuses overmaken. Suske en Wiske staat al bijna 75 jaar synoniem voor familiaal amusement vol humor en avontuur. Hierbij focussen we ons op jonge lezers en willen we ons richten tot een breed en divers publiek, dat we uiteraard op geen enkele manier willen bruskeren.

Mami Wata, het nieuwe verhaal van Suske en Wiske, is een klassieke avonturenstrip waarin een kunstroof in Afrika centraal staat. Het mythische personage Mami Wata, dat veel in de Afrikaanse iconografie wordt afgebeeld, speelt in dit verhaal een belangrijke rol. In de strip wordt ze afgebeeld zoals ze in de iconografie terugkomt.

Net zoals bij alle avonturen van Suske en Wiske spelen allerhande personages een rol, van karikaturaal tot bijna realistisch. Dat geldt voor de vaste cast, van Lambik tot Suske, maar ook voor de nevenpersonages. Een belangrijke rol in Mami Wata is weggelegd voor Luna Kwesi, een zwarte vrouwelijk politie inspecteur en Musoke, een oudere Afrikaanse vrouw.

Luna Kwesi Musoke

 

 

 

 

 

 

#nomoremonkeybusiness

Onder andere schrijfster Dalilla Hermans uitte afgelopen weekend haar ongenoegen over de manier waarop een zwarte man op bovenstaande tekening wordt afgebeeld. Het is niet onze bedoeling, op wat voor manier van ook, om met Suske en Wiske personen te kwetsen of te schofferen. Als dat toch gebeurd is, betreuren wij dat ten zeerste.

We zijn blij dat Dalilla Hermans haar boodschap op een positieve manier heeft geformuleerd in de vorm van een oproep en vanuit Standaard Uitgeverij steunen we deze actie graag. We roepen iedereen die dat wil op om gehoor te geven aan Dalilla’s oproep, en je eigen creatieve geest lost te laten op een mooi alternatief via de hashtag #nomoremonkeybusiness 

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief