nieuws

‘Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk’: hoe mindfulness en Montaigne helpen als het tegenzit

Tussen wat we van het leven verlangen en de realiteit zitten vaak grote verschillen. Hoe ga je daar best mee om? En vooral: wat doe je beter niet? Ervaren therapeut Wilfried Van Craen vertelt het je in Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk.

 

We verwachten een vlot en fair leven terwijl de realiteit ons overvalt met onvermoede lichamelijke klachten, werk- en relatieproblemen, stress en burn-out, ontregelende emoties, een leven dat kantelt of een niet te stillen verlangen naar verbinding.

De kloof met het plaatje dat we van het leven hadden kan dan een ravijn worden waarin we verdwalen. De oorzaak is vaak de manier waarop we die kloof proberen te dichten: piekeren, er ons tegen verzetten, er uit vluchten of te wachten tot ze zichzelf sluit. Deze probleemoplossingsstrategieën hebben het omgekeerde effect: ze verbreden de kloof.

Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk leert je om er niet van weg te gaan, maar de kloof te exploreren met nieuwe ogen en een heel andere levenshouding. Het beschrijft een denk- en werkmodel dat inspiratie biedt om het volle leven te leiden ondanks tegenspoed, onvervulde verlangens, gebroken dromen en gemis.

Dat gebeurt vanuit drie methodes: de Mindfulness Based Cognitive Training (een combinatie van mindfulness en cognitieve gedragstherapie), de praktische filosofie van de zestiende-eeuwse Franse filosoof Michel de Montaigne en de meer dan veertigjarige ervaring van auteur Wilfried Van Craen in de klinische psychotherapie en seksuologie.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief