lijst

Wereldgezondheidsdag 2019

Ieder jaar op 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Op deze dag vraagt de World Health Organization speciale aandacht voor gezondheid en ziektes in de hele wereld. Dit jaar staat het thema ‘health coverage’ centraal, de toegankelijkheid van gezondheidszorg.

Armoede, het ontbreken van goed onderwijs, ondoelmatig gezondheidsbeleid en -zorg… Het zijn allemaal zaken die veel ziektes en problemen in de hand werken. De bedoeling van Wereldgezondheidsdag is om dit alles bespreekbaar te maken, samen met ziektes die anders in de taboesfeer zouden blijven hangen.

In veel landen zijn ziektes als bijvoorbeeld aids niet bespreekbaar. Het taboe heeft de ziekte epidemisch gemaakt. In landen waar het taboe doorbroken is, loopt het aantal nieuwe aidsgevallen terug. Maar ook een ziekte als malaria, die niet de last van taboe draagt, komt volgens de WHO nog veel vaker voor dan nodig is.

Speciaal voor Wereldgezondheidsdag zetten wij een aantal van onze boeken in de kijker die hun steentje bijdragen aan een betere, gezondere wereld.

Gezond eten, gezond ouder worden – Eric De Maerteleire

Iedereen wil graag gezond oud worden. Maar hoe doe je dat? In Gezond eten, gezond ouder worden beschrijft Eric De Maerteleire op basis van recent wetenschappelijk onderzoek de invloed van voeding en andere factoren op het verouderingsproces en vertelt hij wat je kunt doen om gezond(er) oud(er) te worden. Je krijgt antwoorden op vragen als: Kunnen we aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer, parkinson, osteoporose en auto-immuun ziekten gunstig beïnvloeden via voeding? Wat is de ideale verhouding eiwitten-koolhydraten-vetten in ons menu en waarom zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen zo belangrijk?

Gezond eten, gezond ouder worden is een bijzonder boeiend boek dat je even stil doet staan bij onze levensstijl en je aanspoort om beter en gezonder te gaan leven, simpelweg door kleine dingen te veranderen.

Leven met een extra rugzak – Kim Van Hoorenbeeck

In België heeft 13 procent van de jongeren overgewicht, 3 procent is obees. Deze problematiek vraagt om een specifieke behandeling, op maat van elk kind. Welke voeding heeft je kind nodig op welke leeftijd? Hoe ziet een ideale maaltijd eruit? Welke sport kan je kind het best beoefenen in elke fase van zijn ontwikkeling? Maar ook: hoe ga je om met de emoties die dik zijn met zich meebrengt? Hoe kun je als ouder grenzen stellen, belonen, motiveren en zeker ook: hoe geef je het goede voorbeeld?

Op deze en nog veel meer vragen geeft Leven met een extra rugzak een helder antwoord. De essentie is niet superslanke kinderen krijgen, wel gezonde kinderen die zich goed in hun vel voelen omdat ze op een andere manier eten en meer bewegen. Een praktische leidraad om je kind te helpen een gezond gewicht te bereiken én te behouden!

De gezondheidscirkel – Hilde Demurie

Gezondheid is een samenspel van de juiste voeding en een positieve manier van in het leven staan. Dat is de kern van De gezondheidscirkel, een heldere en sterk onderbouwde methode om je gezondheid zelf in handen te nemen. Veel welvaartsziektes en allerlei kwalen vinden immers hun oorsprong in verkeerde voedingsgewoonten, maar evenzeer in negatieve gemoedstoestanden.

Lucht, licht, liefde, leven, lachen, loslaten en lopen zijn de kernwoorden om mentaal evenwicht te verwerven en te behouden. De manier van leven en eten van De gezondheidscirkel respecteert de werking van je lichaam, waardoor je een gezond gewicht bereikt, meer weerstand hebt tegen kwalen en je goed in je vel voelt.

Goesting in gezondheid – Lynn De Merlier

Lynn De Merlier legt in Goesting in gezondheid op een eenvoudige manier uit hoe onze darmen een invloed hebben op onze lichamelijke én mentale gezondheid. Heel veel aandoeningen hebben daarmee te maken, van zure oprispingen en leaky gut tot fibromyalgie, depressie en chronische vermoeidheid. Stress – dé kwaal van deze eeuw – wordt gelinkt aan wat we eten en welk effect dat heeft op onze darmwerking en ons gemoed. Maar het blijft niet bij theorie. Dankzij haar jarenlange ervaring met patiënten weet Lynn de theorie in de praktijk van alledag om te zetten.

Goesting in gezondheid bevat tal van weetjes, tips, voedingsadviezen én meer dan 40 heerlijke, gemakkelijke recepten geschikt voor het hele gezin. En op de vraag of gezond én lekker wel samengaan, kunnen we alleen maar volmondig ja antwoorden.

De nieuwe dokter – Jutta Borms

In De nieuwe dokter vertelt Jutta Borms hoe ze zelf kon vaststellen welk verschil de holistische geneeskunde kan maken en wat deze aanpak precies inhoudt. Aan de hand van voorbeelden uit haar eigen praktijk laat ze zien hoe complementaire geneeswijzen vaak patiënten kunnen helpen bij wie eerdere behandelingen weinig resultaat hadden. Zo pakte ze nek- en rugpijn, allergie, migraine, reuma, stress en andere chronische aandoeningen succesvol aan.

In dit boek reikt Jutta Borms je praktische tools aan om je gezondheid zelf in handen te nemen. De holistische geneeskunde focust niet alleen op het bestrijden van de ziekte of kwaal, maar streeft er ook naar de gehele mens op lange termijn te helpen. Het belangrijkste daarbij is preventie: ervoor zorgen dat mensen gezond zijn én blijven.

Altijd moe & chronische pijn? – Kris Van Kerckhoven en Hans Willemse

Na jarenlange observaties kwam Kris Van Kerckhoven tot een ontstellend eenvoudige conclusie: ‘Je lichaam spreekt tot jou in klachten. Als je erin slaagt de onderliggende boodschap te lezen en er vervolgens ook naar te handelen is er geen reden waarom je lichaam niet van taal zou veranderen.’ Met andere woorden: jezelf genezen van deze ‘chronische ziekten’ is mogelijk.

Altijd moe & chronische pijn? is een boeiende wetenschappelijke – maar voor een groot publiek heel begrijpelijke – zoektocht naar de wortels van allerlei uitputtingsziekten: van een chronisch overprikkelde hpa-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as), met ziekten en depressie als gevolg, tot de oplossing in de vorm van emotional pacing: je leert de jarenlang onderdrukte intuïtieve signalen van je lichaam opnieuw herkennen, en de wortels van het probleem aanpakken.

 

Meer informatie over deze boeken vind je hier:

Overzicht

Hans Willemse / Kris Van Kerckhoven

Altijd moe & chronisch pijn

Als adviserend geneesheer bij een onafhankelijk ziekenfonds ziet dr. Kris Van Kerckhoven wekelijks tientallen mensen met ‘onverklaarbare’ klachten. Ze voelen zich uitgeput, dolgedraaid, slapen slecht, hebben schouder-, nek- of rugpijn, verterings-, concentratie- of geheugenproblemen. Sommigen hebben de diagnose CVS, burn-out of fibromyalgie gekregen en hebben al een heel parcours van scans, echo’s, bloedonderzoek enzovoort doorlopen. Resultaat: nul. Na jarenlange observaties kwam Kris Van Kerckhoven tot een ontstellend eenvoudige conclusie: ‘Je lichaam spreekt tot jou in klachten. Als je erin slaagt de onderliggende boodschap te lezen en er vervolgens ook naar te handelen is er geen reden waarom je lichaam niet van taal zou veranderen.’ Met andere woorden: jezelf genezen van deze ‘chronische ziekten’ is mogelijk. Dit boek is een boeiende wetenschappelijke – maar voor een groot publiek heel begrijpelijke! – zoektocht naar de wortels van allerlei uitputtingsziekten: van een chronisch overprikkelde hpa-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as), met ziekten en depressie als gevolg, tot de oplossing in de vorm van emotional pacing: je leert de jarenlang onderdrukte intuïtieve signalen van je lichaam opnieuw herkennen, en de wortels van het probleem aanpakken. De vernieuwende benadering van dr. Kris VAN KERCKHOVEN werd voor een breed publiek in heldere taal gegoten door auteur en journalist Hans WILLEMSE.

Lees méér.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief