nieuws

‘Wil’. Het boek dat het leven van Bart De Wever veranderde

In een interview met deredactie.be vertelt burgemeester van Antwerpen en N-VA-voorzitter Bart De Wever over de vijf boeken die zijn leven veranderden. Wil van Jeroen Olyslaegers is daar één van. Maar ook de Cicero-trilogie van Robert Harris liet een onuitwisbare indruk na. “Uit elk goed boek steek ik iets op”, vertelt De Wever. “Ik hou vooral van boeken die iets over het leven zeggen. Die het menselijk bestaan typeren in al zijn kleinheden, maar ook in zijn grootsheid.”

Over Wil:

“In 2015 heb ik bij de Shoah-herdenking aan het monument voor gedeporteerde Antwerpse Joodse burgers de kwalijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de ogen gekeken en in alle nederigheid de gemaakte fouten toegegeven. De collaboratie en de dubieuze rol van het Antwerpse stadsbestuur, was op alle vlakken een vreselijke fout. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis die het Vlaams-nationalisme onder ogen moet zien en nooit mag vergeten.”
Het was voor De Wever een emotioneel moment. “Ik was omringd door mensen die familie en vrienden hadden verloren in die verschrikkelijke en zinloze tragedie. Maar tegelijkertijd besefte iedereen dat de werkelijkheid en de geschiedenis van de mens nooit zwart-wit is. Dat er veel grijs in uiteenlopende schakeringen bestaat. En daarover gaat “Wil”.”

Wilfried Wils, een dichter in wording, werkt tijdens de bezetting als hulpagent in Antwerpen. Zijn mentor wil alle joden vernietigen. Maar Wils wordt verliefd op de mooie Yvette, van wie haar broer juist zijn nek uitsteekt voor de joden. Gevangen tussen twee werelden probeert hij te overleven. “Wils is dus grijs en zijn grijswaarden veranderen voortdurend doorheen de oorlog tot hij zelf niet meer weet aan welke kant hij staat.”

Over Imperium, Lustrum en Dictator:

De Wever kende de biografie van Cicero al en toch was hij verrast door de kracht en de vitaliteit waarmee Harris zijn leven beschrijft. “Ik denk dat geen enkel historisch werk er in zal slagen om de opkomst en ondergang van Cicero zo meeslepend te beschrijven. Historische werken geven volgens mij de beste inzichten over de werking van de politiek, over het streven naar invloed, over de uitoefening van de macht. De geschiedenis herhaalt zich nooit omdat de context en de technologie voortdurend wijzigen, maar mensen veranderen niet. Ze denken vandaag eigenlijk weinig anders dan in de eerste eeuw voor Christus.”

Het volledige interview lees je hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief