Sinds corona beseffen we maar al te goed dat een gezellige thuis ontzettend belangrijk is. Daar speelt een goed interieur een bepalende rol in. Maar wat is een ‘goed’ interieur? Tanja Brandt vertelt je er alles over in Word je eigen interieurarchitect.

Met Word je eigen interieurarchitect loop je virtueel met haar door je woning en krijg je aan de hand van enkele basisprincipes en duidelijke uitleg een heldere kijk op wat anders en beter kan in jouw interieur. Het is een inspirerende gids vol praktische tips, checklists, boeiende weetjes, te vermijden valkuilen, illustraties en 3D-tekeningen van projecten uit de praktijk.

Word je eigen interieurarchitect is een boek voor iedereen die een kamer of zijn huis wil (her)inrichten, voor mensen die een woning willen bouwen en samen met de architect de juiste indeling willen maken en het juiste materiaal willen kiezen, voor mensen die met een interieurarchitect in zee willen gaan… Kortom, voor iedereen die geïnteresseerd is in een mooi en harmonieus interieur.

Benieuwd naar de inhoud van het boek? Vandaag geven we alvast een leesfragment mee: kleurenpsychologie!

Kleurenpsychologie

De perceptie, de associatie en de voorkeur die we voelen bij een kleur zijn zaken die heel persoonlijk zijn. Toch is uit onderzoek gebleken dat bepaalde kleuren een bepaald gevoel bij het merendeel van de mensen oproepen. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de kleur rood. We weten allemaal dat rood stimuleert, opwekt. Hoe romantisch en vurig je je slaapkamer ook wilt inrichten, het is voor de nachtrust niet zo’n goed idee om de muren rood te verven.

Wit

Ik begin graag met de kleur wit, die volgens sommige theorieën geen kleur is. Degenen die mijn ontwerpen kennen, weten dat ik heel graag wit gebruik. Als canvas. Maar dan wit in een warme vorm. Gecombineerd met warme materialen, texturen en accenten van warme kleuren en zachte vormen. Niet te geel, niet te grijs, een wit dat zonnig genoeg is om niet steriel aan te voelen en niet te grijs om het label ‘kil’ te krijgen, maar de juiste perfecte tint is om licht en warmte uit te stralen. Wit.

Wit staat voor: RUIMTELIJKHEID, PUURHEID, RUST en LICHT. Wit bevordert de concentratie (weinig afleiding door een kleurprikkel).

TIP: Wit kan kil aanvoelen als niet de juiste kleur wit gebruikt wordt of in combinatie met koude texturen zoals gladde oppervlakken en felle, primaire kleuren. Kies daarom altijd voor een offwhite kleur. Ik gebruik graag de kleur Wimborne White van Farrow and Ball. Warm, maar licht. Wit, maar dan net even warmer.

Zwart

Zwart is voor mij de perfecte tegenhanger van wit. Zoals de symbolen van yin & yang. Zonder wit geen zwart, zonder licht geen donker. Geen interieur is echt compleet zonder dit boeiende contrast.

Zwart staat voor: KRACHT, ELEGANTIE, MYSTERIE en CHIC. Zwart straalt een bepaalde degelijkheid uit, neutraliteit en zorgt voor een open blik.

TIP: Zwart kan zorgen voor een associatie met tristesse. Zorg dan voor een combinatie met een vrolijke kleur of een pastelkleur om dit te doorbreken. Zwart gebruik je het best als accentkleur en niet voor volledige ruimtes, omdat zwart verkleint en verdonkert. In een ruimte waar veel ramen zijn, kun je wel royaal werken met zwart, want er valt voldoende daglicht binnen zodat er minder een verkleinend gevoel ontstaat, zoals in deze keuken hierboven. Het werkblad, alle kasten, de ramen en de lamellen zijn zwart en toch krijg je een licht en open gevoel.

Grijs

Grijs is letterlijk en figuurlijk de mix tussen zwart en wit, een tusseninkleur. Ik gebruik hem graag, maar dan enkel in een warmere variant, met een tikkeltje rood pigment erin. Er is een grote variatie aan grijs. En niet alle grijs is mooi en combineerbaar. Zelfs grijskleuren onderling zijn heel moeilijk samen te zetten, dit vergt wel wat gevoel en kennis om hiermee aan de slag te gaan.

Grijs staat voor: TIJDLOOS, STRAK, NEUTRAAL. Grijs zorgt voor rust en bevordert een goede organisatie. Het wekt ook geen heftige emoties op.

TIP: Grijs is erg mooi als er wat rood pigment in zit, zodat het warm wordt. Mensen associëren grijs soms met een bepaalde kilte of saaiheid, maar combineer antraciet (grijs in een donkere tint) of een mooie olifantengrijs met wit. Prachtig!

Rood

Rood is een kleur die ik zelden zal gebruiken in interieurs. Maar als ik het gebruik, dan is het met mate. Rood is een kleur waar je niet naast kunt kijken. Een rustgevend interieur? Dan laat je rood beter achterwege. Wil je een prachtig designstuk in een minimalistisch interieur als eyecatcher? Dan is rood dé kleur. 

Wil je een prachtig designstuk in een minimalistisch interieur als eyecatcher? Dan is rood dé kleur.

Rood staat voor: PASS IE, WARMTE, KRACHT en AANDACHT. Rood is een kleur die stimulerend werkt.

TIP: Rood gebruik je het best alleen als accent of in accessoires, want zoals gezegd werkt rood stimulerend en valt het enorm op. De valkuil van rood is dat een overdaad aan rood rusteloosheid en agressie kan opwekken. Dus rood is oké, maar met mate. En liever niet in de slaapkamer.

Blauw

Blauw is een kleur die ik heb leren appreciëren in vele varianten: blauwgroen, muntblauw, adellijk blauw, indigo… Het is een kleur die erg goed past in een sober interieur met natuurlijke materialen.

Blauw staat voor: KALMTE, VRIENDELIJKHEID, BETROUWBAARHEID en TOEWIJDING. Blauw verhoogt de innerlijke kalmte.

TIP: Blauw kan soms kil zijn in een felle vorm. Kies daarom eerder voor een heel diepblauwe kleur of juist een pastelblauw. Blauw als accentkleur in een rustig interieur is vaak een mooie en veilige keuze die niet snel verveelt.

Groen

Groen is de kleur van de natuur. Ik hou ervan om de natuur een stukje naar binnen te brengen. Groen doet het altijd goed als accentkleur. Een accentkleur hoeft niet meteen te betekenen dat je een hele muur groen verft, het kan evengoed gaan om een mooie plant, een frisgroen blad of een vaas met eucalyptus.

Groen staat voor: VERTROUWEN, RUST en SERENITEIT. Groen heeft een kalmerend effect op ons brein en is daarom uitermate geschikt voor slaapkamers.

TIP: Probeer groen ook eens als accent; een mooie frisse plant is al een kleurbrenger als je niet echt helemaal into kleuren bent.

Geel

Geel vind ik zelf een moeilijke kleur in het interieur. Als enkele accentkleur vind ik hem te vlak en in combinatie met andere kleuren vind ik het dikwijls te veel van het goede. Maar dat is dus de subjectieve kant van het kleurenverhaal. Een prachtige fluwelen fauteuil in een okergeel is natuurlijk wel heel mooi, warm én zonnig.

Geel staat voor: VROLIJKHEID, POSITIVITEIT en ENERGIE. Geel heeft een positieve invloed op je humeur omdat het aan de zon doet denken. Het bevordert ook de creativiteit.

TIP: Probeer een warme kleur geel eens te combineren met een goudachtige variant. In een neutraal ecru interieur kan dit een heel chic geheel vormen.

Paars

Ik vind paars een heel rijke en volle kleur, omdat het zowel warm (rood) als koud (blauw) in zich heeft. Het is geen subtiele kleur en eerder een beetje gewaagd en artistiek. Het is daarom heel gepast in een bibliotheek of een leeshoek.

Paars staat voor: STIJL, RIJKDOM, SPIRITUALITEIT en LUXE. Paars stimuleert de creativiteit en kan een opbeurend effect op je brein hebben.

TIP: Combineer paars met wit en zachtere tinten, in plaats van harde tinten en zwart. Een combinatie met harde tinten en zwart kan goedkoop overkomen.

Bruin

Bruin is voor mij een beetje zoals groen, een natuurkleur. Bruin heb je in veel tinten, van heel licht (beige) tot heel donker, bijna zwartbruin. Bruin kan een bepaalde warmte in het interieur brengen. Ik gebruik hem vaak, maar de taupe kleuren van een tiental jaar geleden zijn wel wat terrein aan het verliezen ten opzichte van de frissere kleur grijs.

Wees zuinig met bruin en zeker met donkerbruin, het kan je somber maken.

Bruin staat voor: HET AARDSE, WARMTE en GEBORGENHEID. Bruin heeft helaas een eerder deprimerend effect op ons humeur. Te veel en te donker wakkert de donkere gedachten aan. Het geeft wel in een gematigd gebruik een bepaalde geborgenheid.

TIP: Wees zuinig met bruin en zeker met donkerbruin, het kan je somber maken.

Roze

Roze is van de ‘echte’ kleuren mijn lievelingskleur. Een boeiende kleur, die zacht en warm aanvoelt. De tijd dat roze als girly wordt ervaren ligt achter ons. Een lichter roze tint staat voor zachtheid, finesse, verzorging en rust. Combineer je die met hardere kleuren, zoals zwart of antraciet, dan krijg je een vrij stoer effect met een zachte look. De oudroze varianten hebben meer zwart pigment. Die voelen dus iets grijzer, iets minder babyroze aan.

Deze tint vind ik uitermate geschikt voor een interieur: zacht en warm, maar niet tuttig. In combinatie met een lichte kleur hout en goudkleurige accenten krijg je een heel volwassen en stijlvolle uitstraling. Dan heb je nog de feller roze tinten die meer verzadigd zijn, zoals magenta of fuchsia. Deze fellere varianten staan voor vrouwelijkheid, seksualiteit en kracht – felle kleuren worden sowieso als krachtiger aangevoeld.

Je kunt ook nog spelen met de textuur van de kleur. Een fluwelen fauteuil in oudroze tint kan heel mooi zijn in een verder monochroom kleurenschema. Dit in tegenstelling tot een felroze lederen fauteuil, die killer en krachtiger zal aanvoelen. Die laatste fauteuil zou ik eerder in een commerciëlere omgeving of een bedrijf plaatsen, als statement.

Roze staat voor: ZORGZAAMHEID, VROLIJKHEID, ENERGIE en KALMTE. Sommige mensen associëren roze met vrouwelijkheid. Dit komt wellicht omdat roze zorgzaamheid uitstraalt.

TIP: Wees voorzichtig met te felle roze tinten.

Oranje

Oranje is een kleur die mensen vaak noemen als ik hen vraag welke kleur ze absoluut niet in hun interieur willen. Waarom dat zo is weten ze eigenlijk niet. Persoonlijk vind ik oranje een warme, zonnige kleur die in een interieur absoluut kan werken. Ik denk spontaan aan een project waarbij ik in een sober interieur twee oranje Pumpkin-fauteuils van Pierre Paulin intekende. Na 15 jaar is dit nog altijd een eyecatcher.

Oranje staat voor: WARMTE, VRIENDELIJKHEID, SPEELSHE ID en OPTIMISME. Het is een warme kleur, mits niet te fel gekozen. Pompoenoranje en dieporanje zijn prachtige kleuren, die veel rustiger zijn dan rood.

TIP: Oranje combineert mooi met bruintinten of met zwart en wit. Gebruik oranje niet te veel in een ruimte, herhaling hoeft niet, gewoon enkele stuks als accent.

Conclusie

Kleuren hebben voor elke ruimte, voor elke persoon een andere beleving, maar algemeen kunnen we wel zeggen dat een interieur als rustig en aangenaam wordt ervaren in lichte, neutrale kleuren. In mijn ontwerpen zie je dat ook telkens terugkomen. Mensen voelen zich daar fijn in. Accenten kun je leggen met kleuren om er iets persoonlijks van te maken, maar het moet niet. Combineer een neutrale, lichte muurkleur met een kleur in kleinere dingen zoals kussens of juist een enkel stuk, een fauteuil bijvoorbeeld, in een kleur.

Meer info?

Word je eigen interieurarchitect

Sinds corona beseffen we maar al te goed dat een gezellige thuis ontzettend belangrijk is. Daar speelt een goed interieur een bepalende rol in. Maar wat is een ‘goed’ interieur? Hoe creëer je rust en harmonie? Hoe bepaal je het kleurenpalet van een kamer? Kun je werken met oranje en groen in je interieur, en wat met roze? Is een woonkamer op het westen of noorden echt zo’n nadeel? Wat zijn de gulden snede en de menselijke maat, en waarom houd je die principes het best in je achterhoofd? Deze en nog veel meer vragen beantwoordt interieurarchitecte Tanja Brandt in ... lees meer dit boek.   Met Word je eigen interieurarchitect loop je virtueel met haar door je woning en krijg je aan de hand van enkele basisprincipes en duidelijke uitleg een heldere kijk op wat anders en beter kan in jouw interieur. Het is een inspirerende gids vol praktische tips, checklists, boeiende weetjes, te vermijden valkuilen, illustraties en 3D-tekeningen van projecten uit de praktijk.   Word je eigen interieurarchitect is een boek voor iedereen die een kamer of zijn huis wil (her)inrichten, voor mensen die een woning willen bouwen en samen met de architect de juiste indeling willen maken en het juiste materiaal willen kiezen, voor mensen die met een interieurarchitect in zee willen gaan… Kortom, voor iedereen die geïnteresseerd is in een mooi en harmonieus interieur.

€ 29,99

Tanja Brandt

Tanja Brandt studeerde interieurarchitectuur in Nederland en woont al 20 jaar in Vlaanderen, waar ze als zelfstandig interieurarchitecte actief is. Ze is in beide landen thuis. Interieur is haar werk en haar passie. Het liefst van al zou ze bij iedereen thuis advies komen geven, omdat ze weet hoe gelukkig een fijn interieur mensen maakt. Daarom schreef ze het boek Word je eigen interieurarchitect.