Heb je al last van een verkoudheid, of andere kwaaltjes die bij het frissere weer horen? Of ben je al op zoek naar natuurlijke oplossingen voor verkoudheidssymptomen, voor wanneer de herfst écht begint? Elke Elsen wijdt in haar boek Hart voor bloemen een hoofdstuk aan de plantenapotheek die jouw bloementuin kan zijn.

Zonder dat we het beseffen staan er in onze tuin heel wat geneeskrachtige planten, die we kunnen verwerken in kruideninfusie, olie of tincturen.

Aldus Elsen: “Zonder dat we het beseffen staan er in onze tuin heel wat geneeskrachtige planten, die we kunnen verwerken in kruideninfusie, olie of tincturen. Ik heb geen opleiding tot herborist, maar deze materie intrigeert me enorm. Ik verdiep me dan ook graag in de kracht van deze planten en hoe we daar op een simpele manier ons voordeel mee kunnen halen. Zo is ook mijn liefde voor goudsbloemen ontstaan. Na al deze jaren weet ik wat deze plant voor ons kan betekenen. Net zoals kruiden ons kunnen helpen bij een verkoudheid en vlierbessen een weldaad zijn bij een lastige hoest. Belangrijk is dat je altijd werkt met onbehandelde planten, natuurlijke materialen (zoals bijenwas in plaats van vaseline) en steeds met de nodige aandacht en hygiëne. De recepten die ik hier deel, heb ik met zorg ontwikkeld. Van de olie tot de zalfjes staat er hier altijd een voorraad in de kast omdat we overtuigd zijn van hun weldaad.”

 

Tinctuur maken tegen last van de luchtwegen

Een tinctuur is een aftreksel van een kruid – vers of gedroogd – in alcohol. Door de alcohol wordt een breed spectrum van werk- stoffen uit de planten opgelost. Tinctuur van Echinacea is een van de bekendste. Deze tinctuur kan je helpen om je weerstand te verhogen. Bij griep en infecties van de bovenste luchtwegen zal het de genezing versnellen.

 

NODIG

Echinacea (alle delen zijn geschikt: bloem, stengel, blad, wortel)

▸ alcoholische drank van minstens 40% alcohol zoals wodka

▸ glazen potje met deksel

 

AAN DE SLAG

  • Spoel de wortel af en dep hem droog. Snij alle plantendelen in stukjes, zodat de plant zijn werkzame stoffen nog beter kan
  • Vul een glazen potje met de planten- delen en overgiet met de
  • Sluit het potje goed af en bewaar het uit het direct Noteer de naam en datum op een etiketje.
  • De volgende dag zal het kruid al wat alcohol geabsorbeerd hebben, zodat de hoeveelheid wat gezakt is. Vul het potje verder aan met alcohol tot het weer gevuld is tot boven. Laat je potje op het aanrecht staan, zodat je het niet Schud het elke dag even om.
  • Zeef de kruiden na 6 weken uit het aftreksel
  • Giet de tinctuur door een koffiefilter of een Bewaar de tinctuur in donkere glazen flesjes met een pipetje of druppelteller.
  • Label het flesje met een mooi etiket.

 

TOEPASSING

  • Om je weerstand te verhogen: neem in de maanden met een ‘r’ in de naam 20 tot 25 druppels in een beetje water, ’s ochtends en ’s Las na 3 weken een stopweek in. Bij kinderen volstaan 10 druppels per keer.
  • Bij ziekteverschijnselen kan je gedurende 10 dagen een kuur nemen om de genezing te versnellen. Start de eerste dag met 50 druppels en elk volgend uur 15 druppels in water. Neem de volgende 9 dagen telkens 30 tot 50 druppels per dag in water.

 

Meer recepten vind je in Hart voor bloemen van Elke Elsen! Leer hoe je oliemaceraat, goudsbloemzalf, lippenbalsem, koortsblaasjeszalf en dovenetenzalf kan maken van planten uit je tuin.

 

Hart voor bloemen

Al eeuwenlang maken bloemen mensen gelukkig. Bedwelmende geuren, vrolijke kleuren, het gezoem van bijen of gefladder van vlinders in de buurt. wie wordt daar niet blij van? Maar hoe begin je nu aan je eigen bloemenhoekje of pluktuin?   In Hart voor bloemen neemt Elke Elsen je mee naar haar tuin op het ritme van de seizoenen. Ze leert je over eenjarigen, tweejarigen, vaste planten en over het belang van krachtige (on)kruiden. Ook voorjaars- bloeiers, zomerknollen en eetbare bloemen komen aan bod. Bovendien laat Elke zien dat je meer kan doen met bloemen dan ze in een vaas zetten. Denk aan: (kruiden)boeketten ... lees meer samenstellen, bloemen- kroontjes maken, stempelen met bloemen, gebak decoreren.   Hart voor bloemen is een boek over de magie van het zaaien, kiemen, uitplanten, zien groeien en bloeien, knippen en verwerken van bloemen.   Na een hartstilstand en door haar hartziekte moest Elke Elsen een nieuwe weg vinden in het leven. Zo ontdekte ze de liefde voor bloemen. Ze houdt van slow living, taarten bakken, vlinders en haar bijen. Van met haar handen wroeten in de aarde en het fotograferen van kleine dagelijkse gelukjes.

€ 24,99

Elke Elsen

Na een hartstilstand en door haar hartziekte moest Elke Elsen een nieuwe weg vinden in het leven. Zo ontdekte ze de liefde voor bloemen en bijen. Elke woont samen met haar man en twee dochters tussen de velden in Tildonk en volgde samen met haar vader een opleiding tot imker. Ze houdt van slow living, taarten bakken, vlinders en haar bijen. Van met haar handen wroeten in de aarde en fotograferen van het kleine dagelijkse geluk.