nieuws

‘Zot van de Noordzee’ van Jan Kegels is 1 van de 6 genomineerden voor ‘Kookboek van het jaar’

Voor het elfde achtereenvolgende jaar vindt in Nederland de Kookboek van het Jaar-verkiezing plaats. Uitgevers sturen hun titels in en de vakjury heeft als taak om uit dat aanbod een keuze te maken.

Dit jaar bestaat de vakjury uit: journaliste Liddie Austin, Karin Brand van boekhandel Waanders in de Broeren, hoofdredacteur van Foodies magazine Joachim Hilhorst, voormalig sterrenchef van Vermeer en La Rive Pascal Jalhay en Director of Photography bij contentmarketingbureau MPG Sylvia Meijer. Zij hebben de keuze gemaakt uit de inzendingen die door een record aantal van 32 uitgeverijen zijn ingestuurd.

Van de Nederlandse kookboekentitels nomineerde de vakjury Leafs (Carola de Kanter, Good Cook), “Het klassieke uiterlijk van dit coffeetable-achtige boek verbergt een avontuurlijke verzameling vegetarische recepten van een verrassend hoog niveau.”, Pindakaas (Marije Sietsma & Saskia Lelieveld, Loopvis), “Marije Sietsma en Saskia Lelieveld tonen met dit duidelijk met liefde en plezier gemaakte boekje aan dat pindakaas méér is dan alleen broodbeleg.” en het Vlaamse kookboek Zot van de Noordzee (Jan Kegels, Manteau), “Een boek waarop velen van ons wachtten: de Noordzee vis verdient meer aandacht!”. Verrassend genoeg won Jord Althuizen met zijn boek Smokey Goodness vorig jaar de Kookboek van het Jaar-prijs en wordt nu genomineerd met Smokey Goodness 2 (Jord Althuizen, Kosmos uitgevers), “Knap dat Jord Althuizen ook in zijn tweede boek het hoge niveau van zijn eerste heeft weten vast te houden en nog weet te verrassen ook.”.

De vakjury zal nu uit die zes titels de winnaar kiezen.

Ook voor het publiek is een rol weggelegd. Tot en met donderdag 9 november kan iedereen aangeven welke genomineerde titel de Gouden Garde Publieksprijs 2017 verdient. Hoe? Door een stem uit te brengen via www.kookboekvanhetjaar.nl. Alle inzendingen zijn nog in de race voor de beste kookboekenvormgever, -fotograaf en/of -foodstylist. En er is een award voor het meest duurzame Kookboek van 2017!

Vrijdag 10 november wordt zowel de vakjury- als de publieksprijs bekendgemaakt tijdens een get-together van kookboekenauteurs, -makers, culinair uitgevers en de pers in het Foodyard Amsterdam.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief