De Ronde van Frankrijk gaat weer van start op 1 juli 2022! Speciaal voor de wielerfans die al helemaal in de stemming willen komen, stelden we dit lijstje samen: 5 leestips over wielrennen. Je vindt hieronder boeken over grote namen binnen de wielersport, een verhalenbundel, een roman over jongens met een passie voor wielrennen en een boek over de geschiedenis van de fiets!

 

1. Jan Ullrich: de man, de mythe, de waarheid

Daniel Friebe beschrijft het aangrijpende levensverhaal van Jan Ullrich, een gevallen held.

Jan Ullrich

Zijn eerste wedstrijd won Jan Ullrich in 1983, op een geleende fiets. Zijn talent werd al snel gezien en zo kwam de kleine Jan onder de hoede van het ddr-regime. In 1996 reed Ullrich zijn eerste Tour de France als knecht van Bjarne Riis. De Deen won en Ullrich werd tweede. Een jaar later liet Riis zijn helper gaan: Ullrich won de Tour met een ongekende marge van tien minuten. Daarna zou hij nog viermaal tweede worden. Drie keer werd Ullrich afgetroefd door Lance Armstrong. In dat tijdperk was er maar één die het kon opnemen tegen Armstrong, en dat ... lees meer was ‘der Jan’. Maar wie Lance kon bijhouden, was ook verdacht: al snel gingen er geruchten over nauwe banden met dopingspecialist Eufemiano Fuentes. En zo kwam er een einde aan de loopbaan van het Duitse wonderkind, waarna Ullrich begon aan een eindeloze afdaling. Hij verdronk zijn verdriet en stapelde fout op fout. Daniel Friebe beschreef het aangrijpende levensverhaal van een verslagen renner, de biografie van een gevallen held.

€ 27,50

 

2. De dag dat ik in de berm ging zitten

De dag dat ik in de berm ging zitten is een verhalenbundel over wielrennen, vol nostalgische, ontroerende en soms grappige verhalen, waarin Peter Winnen terugblikt op zijn jeugd en zijn ontluikende loopbaan als wielrenner.

5 boeken over wielrennen voor deze zomer

 

3. De massasprint

De massasprint: een van de meest spannende en tot de verbeelding sprekende delen van de wielersport. In dit boek vind je een portret van de 50 beste sprinters ooit, met onder anderen Mark Cavendish, Peter Sagan, Robbie McEwen, Tom Boonen, Marcel Kittel, André Greipel en Dylan Groenewegen.

5 boeken over wielrennen voor deze zomer

 

4. Tweewielers

Jody Rosen laat ons met een frisse blik kijken naar het verleden, heden en de toekomst van de wonderlijke uitvinding die de fiets is. Hoe komt het dat een uitvinding uit 1817 nog steeds geenszins verouderd is?

Verschijnt op 25 augustus!

Tweewielers

De fiets werd uitgevonden in de negentiende eeuw, in 1817 om precies te zijn, en zou inmiddels als hopeloos ouderwets kunnen worden beschouwd in een samenleving die gedomineerd wordt door hypermoderne technologie. Toch leven we nog altijd op een planeet vol fietsen, over de hele wereld reizen meer mensen met de fiets dan met welk ander vervoersmiddel dan ook. In Tweewielers laat Jody Rosen ons met een frisse blik kijken naar verleden, heden en toekomst van deze wonderlijke uitvinding. Hij neemt de lezer mee op een reis door de eeuwen, combineert geschiedschrijving met reportages, reisverslagen en memoires en ontvouwt zo ... lees meer op speelse wijze de evolutie van de fiets tot aan de huidige tijd, waarin het vehikel gezien wordt als een icoon van duurzaamheid, een ‘groene machine’, in een wereld die wordt geteisterd door pandemieën en klimaatverandering.

€ 24,99

 

5. De val

Deze roman van Matthias M.R. Declercq gaat over vijf jongens die met elkaar verbonden zijn vanuit één gemeenschappelijk doel: de koers. Een groots verhaal over wielrennen, maar nog meer over vriendschap en volwassen worden.

5 boeken over wielrennen voor deze zomer