Elke tiener maakt zich wel eens zorgen of voelt zich down. Als deze gevoelens echter hun dagelijks leven ernstig beginnen beïnvloeden, ontwikkelen ze mogelijks symptomen van angst of depressie. Als ouder is het niet altijd gemakkelijk te weten hoe je hierbij kan helpen. Hieronder vind je enkele principes en tips om je kind te helpen!

Deze en 100 andere situaties die je kan tegenkomen als ouder van een tiener vind je terug in het boek Wat denkt mijn tiener nu echt? van Tanith Carey en dr. Angharad Rudkin. Een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren! Voor ouders van jongere kinderen is er ook het boek Wat denkt mijn kind nu echt?

8 principes om je tiener te helpen bij negatieve gevoelens

Tieners kunnen angst ontwikkelen wanneer ze iets te somber inzien en bijvoorbeeld denken dat ze een examen zullen verknallen. Een depressie is een gedrukte gemoedsstemming die weken duurt en gepaard gaat met gevoelens van hulpeloosheid en waardeloosheid, minder eetlust, minder energie, huilbuien en slaapproblemen. Is je tiener angstig of neerslachtig, luister dan zonder kritiek. Laat hem/haar pijnlijke emoties uiten en praat over eerdere problemen die hij/zij ook heeft weten te overwinnen. Vertel dat gevoelens voorbijgaan en het leven altijd beter kan worden.

1.

Praat over stress en angst. Misschien weet je tiener het verschil niet. Leg uit dat stress een normale reactie is op alledaagse uitdagingen en dat angst het normale functioneren belemmert. 

2.

Benoem de invloed op het brein. Angst ontstaat wanneer het brein een gevaar overschat. Het slaat alarm en zorgt voor een stijging van stresshormonen in het lichaam. Je tiener heeft het gevoel de controle kwijt te zijn. Hij kan hier beter mee omgaan als hij diep ademhaalt en aan ontspannen dingen denkt.

3.

Leer je tiener zijn stressniveau bepalen. Laat je tiener zich een schaal van 1 tot 10 voorstellen. Wanneer hij dicht bij de 8 komt, kan hij proberen te ontstressen door bijvoorbeeld buiten iets actiefs te gaan doen. Het is bewezen dat dit helpt.

4.

Pak negatieve stemmetjes aan. Tieners zijn geneigd zelfkritisch te denken, wat depressie en angst in de hand kan werken. Help je tiener deze stemmetjes te vervangen door de raad van een vriendelijke of wijze vriend.

5. 

Zorg dat hij niet alleen maar achter het scherm zit. Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van de tieners met een dagelijkse schermtijd van 5 uur of langer vaak depressief zijn, mogelijk doordat ze hun zorgen met niemand delen. Kan je tiener constante nieuwsfeeds en online vergelijkingen vermijden? Zorg dat hij schermvrije tijd ziet als een beloning.

6.

Houd hem erbij betrokken. Als je tiener zich terugtrekt, is hij bevattelijker voor angst en depressie. Zorg dat hij elke dag even buiten komt, bijvoorbeeld om de hond uit te laten of een boodschap te doen.

7.

Beheers je eigen stressniveau. Het blijkt dat zowel mens als dier stress overslaat van ouder op kinderen: wanneer ouders gestresst zijn, zijn hun kinderen dat ook. Maak van je huis een toevluchtsoord en kom regelmatig als gezin bij elkaar om de boodschap uit te zenden dat de wereld een veilige plek is.

8.

Leg uit dat perfectie onmogelijk is. Zeg dat jij niet perfect bent en dat je dat van hem ook niet verwacht. Als je hem toestemming geeft om onrealistische doelen te schrappen, heeft hij niet langer het gevoel dat hij tekortschiet en kan hij aardiger zijn voor zichzelf.

 

Advies op maat per leeftijd

13 – 14 jaar

Leer hem ‘gevoelwoorden’. Leer hem elke week een nieuw ‘gevoelwoord’. Laat hem emoties een cijfer tussen 1 en 10 geven, zodat je weet hoe intens ze zijn.

Houd hem erbij. Houd je tiener betrokken bij het gezinsleven nu hij zich aansluit bij sociale netwerken, en laat hem niet alleen naar schermen kijken.

15 – 16 jaar

Houd slaaptijd in de gaten. Laat zijn bedtijd niet los. Slaaptekort vergroot na verloop van tijd het risico op angst en depressie.

Houd je zorgen voor jezelf. Laat niet merken dat je bang bent dat hij zijn examen verknalt door angst of depressie.

17 – 18 jaar

Praat over succes. Er zijn veel manieren om succes te hebben. Praktische vaardigheden of activiteiten, zoals vrijwilligerswerk, kunnen tieners het gevoel geven dat ze bekwaam zijn.

Help bij liefdesverdriet. Een verbroken relatie kan een trigger voor depressie zijn. Zorg dat je tiener de tijd neemt om het te verwerken.

 

Wat denkt mijn tiener nu echt?

Een tiener opvoeden voelt soms als een rollercoaster. Je kind is groter geworden, evenals de problemen waarmee je misschien te maken krijgt. Het brein van een puber ondergaat net zoveel veranderingen als dat van een peuter, alleen staan de emoties nu flink onder invloed van een krachtige cocktail van hormonen.   Wat denkt mijn tiener nu echt? behandelt de meest voorkomende scenario’s waarmee je als ouder van een puber te maken kunt krijgen. De auteurs houden die tegen het licht van de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het brein. Ze bespreken de misverstanden die kunnen ontstaan, ze leren je ... lees meer diep ademhalen en effectieve methoden gebruiken om situaties waarin de emoties hoog oplopen op het moment zelf te bedaren. Daarnaast bieden ze langetermijnstrategieën om de relatie met je tiener te verbeteren. Lastige problemen worden aangepakt, zoals omgaan met groepsdruk en examenstress tot zelfverwonding, drugs en anticonceptie.   Wat denkt mijn tiener nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun tiener beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren. Kortom, om hun tiener te begeleiden op zijn of haar reis naar volwassenheid.

€ 15,00