Met de feestdagen in aantocht, staan er waarschijnlijk etentjes en feesten met familie en vrienden gepland. Dit is een goede kans voor kinderen om hun sociale vaardigheden te oefenen en te leren hoe ze zich in verschillende situaties moeten gedragen. 

In Wat denkt mijn kind nu echt? helpen Tanith Carey & Dr Angharad Rudkin je voorbereiden op allerlei alledaagse situaties met kinderen. Hieronder vind je al 10 tips voor uit eten gaan met kinderen, plus advies op maat per leeftijd!

 

 

 

 

10 praktische tips

1. Zoek kindvriendelijke gelegenheden. Begin met een gezinsrestaurant of gelegenheid waar al genoeg lawaai is om de eventuele herrie van je kinderen te overstemmen, mét een kindermenu en bediening die ontspannen met kinderen omgaat.

2. Leg de regels vooraf uit. Leg uit dat, net zoals thuis, van kinderen wordt verwacht dat ze op hun stoel blijven zitten, de manieren van volwassenen nadoen en hun ‘binnenstem’ gebruiken.

3. Geef meteen aandacht. Doe een spelletje of klets wat wanneer ze stil zijn. Voorkom dat ze zich gaan vervelen. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ kan hen helpen begrijpen wat er om hen heen gebeurt.

4. Zo leeg mogelijke tafel. Peuters zijn nieuwsgierig naar nieuwe voorwerpen. Vraag de bediening eventuele zakjes suiker, glazen en andere spullen die je kind kan grijpen, weg te halen.

5. Houd het bij één gang. Als je kinderen ongeduldig zijn en maar 20 minuten kunnen stilzitten in een kinderstoel, verwacht dan niet van hen dat ze het in een restaurant een hele maaltijd volhouden. 

6. Kies een geschikt moment. Is je kind nog erg jong, ga dan na het dutje of op een tijdstip dat er minder klanten zijn en het personeel meer tijd heeft.

7. Prijs goed gedrag, bijvoorbeeld met de mond dicht eten of het serviet gebruiken om niet te knoeien. Dan blijven ze dat doen. 

8. Neem geen toevlucht tot je telefoon. Je zou er je kinderen misschien rustig mee kunnen houden, maar geef hen niet je telefoon, want dan verwachten ze die daarna altijd als zoethoudertje. Je kinderen zullen uit eten gaan dan ook gaan associëren met schermtijd.

9. Kies je tafel zorgvuldig. Vraag om een rustig plekje in een hoek of een nis, zodat je je niet te kijk voelt zitten als je kind opgewonden doet.

10. Voorbeeldige tafelmanieren. De beste manier om je kind goede tafelmanieren te leren, is zelf het goede voorbeeld geven en zo vaak mogelijk samen eten. Wees geduldig. Na verloop van tijd leert je kind zich te gedragen en wordt uit eten gaan een plezier voor het hele gezin.

 

Advies op maat per leeftijd

2-3 jaar

Doe alsof. Speel thuis restaurantje om je kind te leren wat daar gebeurt en wat er van hem/haar verwacht wordt.

Zorg voor ondersteuning. Ga met twee volwassenen zodat een van jullie met je kind kan gaan wandelen als hij/zij lastig wordt. Eet daarna verder. Of houd het voor gezien als je bijna klaar bent met de maaltijd.

4-5 jaar

Nieuwe smaken. Speel in een restaurant op safe en houd het bij lievelingseten, maar vraag of je kind iets van jouw bord wil proberen, gewoon voor de lol.

Oefenen met bestek. De meeste kinderen ontwikkelen nu de coördinatie om een mes goed vast te houden. Geef hen de kans om als een volwassene te eten.

6-7 jaar

Ik neem… Je kind heeft nu waarschijnlijk het zelfvertrouwen om met een onbekende volwassene te praten, dus laat hem/haar zelf eten bestellen om de sociale vaardigheden te oefenen.

Beleefdheid. Grijp de kans en leg uit hoe belangrijk het is om ‘alstublieft’ en ‘dankuwel’ te zeggen tegen de bediening.

Meer situaties en tips vind je in Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? schetst 100 levensechte situaties die je als ouder met je kind kunt meemaken. Kruip in het hoofd van je kind – peuters, kleuters en jonge kinderen denken anders dan volwassenen – zodat je rustig en passend kunt reageren. Kom meer te weten over de ontwikkelingsfasen die je zoon of dochter in de leeftijd van 2 tot 7 jaar doorloopt, leer hun woorden te interpreteren en hun gedrag te ontcijferen, zodat je vol zelfvertrouwen het juiste doet en zegt. Alle herkenbare situaties komen aan bod: slapen, eten, koppigheid, emoties, feestjes, maar ook ernstige thema’s als ... lees meer ziekte en dood. Wat denkt mijn kind nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren.

€ 15,00

En voor iets oudere kinderen: Wat denkt mijn tiener nu echt?

Wat denkt mijn tiener nu echt?

Een tiener opvoeden voelt soms als een rollercoaster. Je kind is groter geworden, evenals de problemen waarmee je misschien te maken krijgt. Het brein van een puber ondergaat net zoveel veranderingen als dat van een peuter, alleen staan de emoties nu flink onder invloed van een krachtige cocktail van hormonen.   Wat denkt mijn tiener nu echt? behandelt de meest voorkomende scenario’s waarmee je als ouder van een puber te maken kunt krijgen. De auteurs houden die tegen het licht van de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het brein. Ze bespreken de misverstanden die kunnen ontstaan, ze leren je ... lees meer diep ademhalen en effectieve methoden gebruiken om situaties waarin de emoties hoog oplopen op het moment zelf te bedaren. Daarnaast bieden ze langetermijnstrategieën om de relatie met je tiener te verbeteren. Lastige problemen worden aangepakt, zoals omgaan met groepsdruk en examenstress tot zelfverwonding, drugs en anticonceptie.   Wat denkt mijn tiener nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun tiener beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren. Kortom, om hun tiener te begeleiden op zijn of haar reis naar volwassenheid.

€ 15,00