Ari Deelder, de dochter van Jules Deelder, schrijft de biografie van haar vader: ABCDeelder. Dit boek geeft een prachtige inkijk in de wereld van Jules Deelder, door ons een blik te geven in zijn nog lang niet volledig uitgezochte archief.  Langzaam maar zeker vindt ze haar weg in de tot de nok toe gevulde magazijnen met uitpuilende archieflades, stapels dozen en overvolle kasten. Het is een archief vol rariteiten, memorabilia, foto’s, platen, brillen, horloges, kostuumpakken, aanstekers en andere verzamelingen. Jules’ lades liggen vol beschreven papiertjes, onbetaalde rekeningen, niet-ontwikkelde foto’s, herinneringen, dreigbrieven, schetsen, eerste en laatste pagina’s van verschillende verhalen, sinterklaasgedichten, tapes en vreemde collecties. Ari doet de naam Deelder eer aan, de begeleidende teksten die zij bij de objecten schreef zijn scherp, gevat en ontroerend en soms even zwart als het zwartste zwart van haar vader.

Jules Deelder (1944-2019)

Jules Deelder was een dichter, performer, drummer, nachtburgemeester en vooral een icoon. In 1963 debuteerde hij in het tijdschrift Kentering met het gedicht ‘Leert Uw vogels kennen’. De eerste schreden in zijn carrière als performer voor een groot publiek zette hij tijdens de manifestatie Poëzie in Carré, in februari 1966, waar hij optrad tussen grote namen. 

In 1969 verscheen bij De Bezige Bij zijn debuut Gloria Satoria. Met deze dichtbundel plaatst Deelder zich in de traditie van de Nieuwe Stijl, met als voornaamste vertegenwoordigers Hans Sleutelaar, C.B. Vaandrager en Armando. Poëzie die zich richt op de werkelijkheid, die, zoals de titel van Deelders tweede bundel uit 1970 het uitdrukt, Dag en nacht geopend is. Hierna zouden nog vele bundels volgen, met als meest recente publicaties N.V. Verga (2001) en Zonder dollen (2004). In 2004 werd zijn volledige poëzie tot 2001 verzameld onder de titel Vrijwel alle gedichten, herdrukt in 2005. Deelder is een veelgevraagd performer van zijn eigen poëzie en trad veelvuldig op zowel in het binnen- als buitenland.

Op 19 december 2019 is hij overleden in Rotterdam.

Abecedarium

Ari Deelders biografie van haar vader is een ‘abecedarium’, wat betekent dat alle objecten die ze vond in het archief van Jules Deelder in alfabetische volgorde gerangschikt staan. 

Lees hier een interview met Ari Deelder over het schrijven van dit boek.

 

ABCDeelder

‘Waar je niet bij bent gebeurt niet’, was een van de vele levensmotto’s van Jules Deelder, dichter, performer, drummer, nachtburgemeester en icoon. Virtuoos en onvoorwaardelijk leefde hij in het middelpunt van het heelal. Met dezelfde kracht als haar vader heeft Ari Deelder zich opgeworpen als biograaf. Langzaam maar zeker vindt ze haar weg in de tot de nok toe gevulde magazijnen met uitpuilende archieflades, stapels dozen en overvolle kasten. Het is een archief vol rariteiten, memorabilia, foto’s, platen, brillen, horloges, kostuumpakken, aanstekers en andere verzamelingen. Jules’ lades liggen vol beschreven papiertjes, onbetaalde rekeningen, niet-ontwikkelde foto’s, herinneringen, dreigbrieven, schetsen, eerste en ... lees meer laatste pagina’s van verschillende verhalen, sinterklaasgedichten, tapes en vreemde collecties. Het ABCDeelder is een greep uit het nog lang niet volledig uitgezochte archief, waarbij de items zijn geordend volgens de letters van het alfabet. Het geeft een prachtig inkijkje in het universum van J.A. Deelder.
Ari doet de naam Deelder eer aan, de begeleidende teksten die zij bij de objecten schreef zijn scherp, gevat en ontroerend en soms even zwart als het zwartste zwart van haar vader.

€ 22,99

Ari Deelder

Ari Deelder is schrijver, film- en theatermaker en dj. Ze werkte jaren met haar vader samen in de Deelder B.V. Auteursfoto (c) Karel Sanders

J.A. Deelder

J.A. Deelder werd op 24 november 1944 geboren in Rotterdam-Overschie. In 1963 debuteerde hij in het tijdschrift Kentering met het gedicht 'Leert Uw vogels kennen'. De eerste schreden in zijn carrière als performer voor een groot publiek zette hij tijdens de manifestatie Poëzie in Carré, in februari 1966, waar hij optrad tussen namen zoals o.a. Roland Holst, Reve, Campert, Buddingh', Kouwenaar, Hanlo, Vinkenoog en Nooteboom. In 1969 verscheen bij De Bezige Bij zijn debuut Gloria Satoria. Met deze dichtbundel plaatst Deelder zich in de traditie van de Nieuwe Stijl, met als voornaamste vertegenwoordigers Hans Sleutelaar, C.B. Vaandrager en Armando. Poëzie die zich richt op de werkelijkheid, die, zoals de titel van Deelders tweede bundel uit 1970 het uitdrukt, Dag en nacht geopend is. Hierna zouden nog vele bundels volgen, met als meest recente publicaties N.V. Verga (2001) en Zonder dollen (2004). In 2004 werd zijn volledige poëzie tot 2001 verzameld onder de titel Vrijwel alle gedichten, herdrukt in 2005. Deelder is een veelgevraagd performer van zijn eigen poëzie en trad veelvuldig op zowel in het binnen- als buitenland. De onderwerpen die Deelder aansnijdt in zijn proza verschillen niet veel van die uit zijn poëzie: de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. Hij debuteerde in 1982 als prozaïst met Schöne Welt en liet daarna nog een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven verschijnen. Van recente datum zijn de omnibus Deelderama (2001), Swingkoning (bundeling van al zijn verhalen over jazz en muziek, 2006) en Deelder lacht (bundeling satirische en humoristische verhalen, 2007). Ook kwam in 2005 Konijnenhok op Overschie uit, een verzameling klassieke moppen uit eigen trommel. In 2013 verscheen de bundel Het graf van Descartes. Deelder stierf op 19 december 2019 te Rotterdam. Hij werd, tot zijn eigen verbazing, vijfenzeventig jaar oud.