interview

Beluister de podcast met Delphine Lecompte

Beluister hier de podcastaflevering van De Bezige Bij met dichter en schrijver Delphine Lecompte. Lecompte verwierf grote bekendheid met haar volstrekt eigenzinnige gedichten. Haar dichtbundels werden met verschillende literaire prijzen bekroond. Sinds twee jaar schrijft Lecompte ook proza, gepubliceerd in Beschermvrouwe van de verschoppelingen – een boek dat in de pers zeer werd geprezen. In korte stukken dist ze daarin nietsontziend en gespeend van alle gêne verhalen op over haar markante leven. Net als in haar poëzie is er tussen het weldadige absurdisme door steeds een kwetsbare ondertoon te bespeuren.

In dit gesprek gaat het over haar schrijverschap. Hoe kwam zij tot de literatuur? Hoe ging ze om met haar grote bekendheid na haar optredens in De Slimste Mens ter Wereld? En wat doe je als schrijver als je plots bedreigd wordt?

 

Beschermvrouwe van de verschoppelingen

Less is more. Dat adagium is aan Delphine Lecompte niet besteed. De kern van haar schrijverschap is de overdaad – tevens haar hoofdzonde. Waar die bij anderen schaadt, is ze voor de schrijver-dichteres bij uitstek het middel om de wereld te bedwingen. Begin dit jaar verblufte Lecompte iedereen met Beschermvrouwe van de verschoppelingen, haar veelbesproken, nietsontziende prozadebuut. Daarin legde ze beurtelings zichzelf, haar dierbaren en haar vijanden op de pijnbank en hield ze feilloos de grootste moraalridders een spiegel voor die toonde dat hun luide geroep diep wortelt in hypocrisie.

Van Beschermvrouwe van de verschoppelingen verschenen al twee delen. Het derde deel verschijnt in het najaar.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief