In Het boek Daniel vertelt Chris de Stoop het verhaal van zijn oom Daniel. Een man die in een uithoek van het land als kluizenaar leefde en op een dag dood werd teruggevonden in zijn afgebrande oude vierkantshoeve. In de weken volgend op de brand wordt een jeugdbende opgerold die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.

In zijn nieuwe boek zoekt de Stoop gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen. ‘Een magistraal boek met internationale allure,’ aldus De Morgen.
Eerder deze week vertelde de Stoop over Het boek Daniel bij De Afspraak, De Wereld Vandaag en bij Pompidou.

Heb je de uitzending(en) gemist?
Je kunt ze hieronder opnieuw bekijken en/of beluisteren.

Mijn boek is een beetje een les in empathie, zowel voor mezelf als voor de lezer. Kunnen zij ons nog verplaatsen in enerzijds een oude kluizenaar en anderzijds een jonge moordenaar? – Chris de Stoop in De Wereld Vandaag (Radio 1)

Beluister hier het fragment bij De Wereld Vandaag (Radio 1)

Beluister hier het fragment bij Pompidou (Radio Klara)

Lees hier het interview dat in Humo verscheen.

Het boek Daniel

In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.

In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden ... lees meer samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.

Een liefdevol, meeslepend en waargebeurd verhaal – een oefening in empathie die nog lang in het hoofd van de lezer zal nawerken.

€ 23,99

Chris de Stoop

Chris de Stoop werd bekend als auteur van spraakmakende non-fictie, zoals zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992), over een bende vrouwenhandelaars. Zijn werk werd intussen bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In 2015 verscheen zijn bestseller Dit is mijn hof, over de teloorgang van het boerenland, waarvoor De Stoop de Confituur Boekhandelsprijs kreeg toegekend. In 2018 publiceerde hij Wanneer het water breekt, een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is. Het boek Daniel (2020), waarin De Stoop indringend en liefdevol verhaalt hoe een eenzaat een zondebok werd, staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021. Auteursfoto (c) Lenny Oosterwijk