Dit voorjaar brengt Opera Ballet Vlaanderen de opera De Bekeerlinge van Belgische componist Wim Hendrickx en librettist Krystian Lada, een bewerking van de gelijknamige roman van Stefan Hertmans

Ik las het boek van Stefan in december 2016, vlak na de verschijning. In twee dagen had ik het uit en meteen wist ik: dit wordt mijn grote opera.

De Bekeerlinge vertelt het verhaal van een jonge moeder die in tijden van religieus geweld het slachtoffer wordt van een pogrom. Voor dit verhaal baseerde Hertman zich op historische bronnen uit een klein dorp in de Provence. Hier bestaat sinds mensenheugenis een legende over een pogrom en een verborgen schat. In Joodse documenten ontdekte Hertman het spoor van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw die haar leven vergooide uit liefde voor een Joodse jongen.

Wim Hendrickx en Krystian Lada creëerden geïnspireerd op deze roman een opera over identiteit, onmogelijke liefde, geloof en menselijke kracht.

Aldus Hendrickx: ‘Toen ik De Bekeerlinge las, leek het wel alsof dit boek speciaal voor mij geschreven was en dat er – zonder pretentieus te klinken – geen andere componist was die er een opera van kon maken. Alle onderwerpen waar ik als mens en als kunstenaar over nadenk zitten erin. Hoever ga je voor je capituleert? Wanneer zeg je: het hoeft niet meer voor mij? Ook het religieuze thema, hoe de schoonheid van religie kan kantelen in absolute gruwel, maakt het voor mij tot een erg actueel boek. Het verhaal speelt zich af in de 11de eeuw, maar het gaat over vandaag.

Lees het volledige interview hier

In een videoreeks op YouTube kan je ook mee achter de schermen van de opera kijken. Op welke manier wordt het boek omgezet in een voorstelling?

Actie: -10% op operatickets De Bekeerlinge via je Confituur-boekhandel

Koop je ticket voor opera De bekeerlinge met 10% korting dankzij de promocode via www.operaballet.be. Vraag naar de promocode bij een Confituur-boekhandel in jouw buurt!
Korting te gebruiken op het reguliere tarief in opera Gent en opera
Antwerpen t/m 4 juni 2022. Enkel m.b.t. opera De bekeerlinge.


Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000). Voor de laatstgenoemde bundel ontving hij de Maurice Gilliamsprijs. In 2016 was hij de auteur van het Poëziegeschenk Neem en lees en verscheen een eigen bloemlezing uit zijn gedichten over de liefde Een beeld van jou. Tot Hertmans' meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs). De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006), en de essaybundel Het zwijgen van de tragedie (2007) en de roman Het verborgen weefsel (2008). In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn. Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren, de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil, De Inktaap 2016 en genomineerd voor de Man Booker International Prize 2017. Er werden meer dan 250.000 exemplaren van verkocht en het boek verschijnt inmiddels in vierentwintig talen. Zijn meest recente roman De bekeerlinge verscheen in 2016. In september 2017 publiceerde Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische tekst over de zus van een zelfmoordterrorist Antigone in Molenbeek. Vanaf juni 2018 wordt de hele tekst in een reeks opvoeringen in het theater gebracht. De opgang, zijn meest recente roman, verscheen in 2020. foto (c) Thomas Andenmatten