Toen vorig jaar bekend werd dat Marc Legendre niet langer de scenario’s voor de Rode Ridderreeks zou schrijven, was het niet onlogisch dat Peter Van Gucht de fakkel van hem zou overnemen. Want was Peter al niet bezig de fee Galaxa een eigen verleden te geven? Benieuwd naar Peters plannen met de reeks? We vroegen het hem gewoon.

Peter, Marc zorgde ervoor dat de Rode Ridder paraat stond om nieuwe avonturen te beleven. Een voordeel?

Peter Van Gucht: Marc heeft inderdaad schoon schip gemaakt. Ik begrijp dat volkomen. Zijn reeks had iets heel eigens en stond een beetje los van de moederreeks. Nu is ze netjes afgerond. Toch kan ik de inhoud van zijn albums niet compleet negeren. Ik zie het als mijn taak de nieuwe reeks te laten aansluiten als een vervolg op al het voorgaande. Dus ook de periodes van Vandersteen, Biddeloo en Claus. Ik neem geen enkele van de toegevoegde personages uit de reeks van Marc mee, maar de psychologische evolutie die Johan erin doormaakt ga ik behouden. Al analyseer ik ze waarschijnlijk anders dan Marc.

In welke wereld komt hij in jouw verhalen terecht?

In de eerste albums die ik op de wereld loslaat zal Johan geconfronteerd worden met een crisis die vanaf dan de rest van de verhalencyclus zal bepalen. De Rode Ridder wordt opgezadeld met een nieuwe opdracht die hem op een lange reis zal sturen. Tijdens die reis beleeft hij talrijke op zichzelf staande avonturen, vergelijkbaar met oudere albums, maar loopt ook de rode draad mee op de achtergrond. Op die manier sluit een en ander ook dramatisch aan bij de reeks van Galaxa, die ongeveer volgens hetzelfde stramien verloopt. In het grotere, overkoepelende verhaal dat – logischerwijs – beide reeksen omvat, zijn de levenswandels van Johan en Galaxa met elkaar verweven. Alleen spelen beide reeksen zich af op heel uiteenlopende punten op die tijdlijn.

In de reeks van Galaxa zal het nog wel een hele tijd duren voor Johan op de proppen komt. In die van de Rode Ridder is Galaxa al aanwezig maar in de loop der tijden erg geëvolueerd. Het zal ongetwijfeld interessant worden om de standpunten te vergelijken van waaruit beide helden de situatie bekijken.

Over Galaxa gesproken, in haar derde avontuur, Het spoor van de duivel, is ze weggevlucht naar Tyriffa. Kan ze daar tot rust komen?

In een avonturenreeks is het helden niet erg gegund tot rust te komen. Helaas dus. De tocht naar Tyriffa wordt een kleine ramp omdat Murphy meereist en dus alles wat mis kan gaan ook misgaat. Galaxa komt in een zeer penibele situatie terecht en het einde lijkt onafwendbaar. Tot ze een onverwachte bondgenoot treft die haar zal trachten te redden. Maar daar moet ze dan wel een zware prijs voor betalen, al is dat nu nog niet duidelijk.

En vertel, wat gebeurt er in het vierde album, Tintors terugkeer?

De bedoeling is dat Galaxa in Tyriffa onderduikt tot de zaak in haar thuisland wat is gaan liggen, en dat ze daarna terugkeert en orde op zaken stelt. Maar daar is ze nog lang niet aan toe. Er dreigt meteen bij aankomst al een groot gevaar vanuit de woestijn. Een legendarisch monster bedreigt de hoofdstad met totale vernietiging. Helaas is het monster slechts de aanleiding voor een volgend, veel gevaarlijker avontuur. In zijn geheel past het allemaal in de mechaniek van de val die Galaxa’s nieuwe zogenaamde bondgenoot heeft klaargezet. En tot overmaat van ramp heeft de liefde haar gevonden…

Schetsen van Fabio Bono

Ook de scenario’s van Peter Van Gucht worden op een schitterende manier tot leven gebracht door Fabio Bono, die de avonturen van De Rode Ridder telkens weer op weergaloze wijze weet neer te zetten. Bovendien is er goed nieuw voor alle fans van de Rode Ridder want sinds kort werden de album uitgebreid met meer pagina’s, waardoor de auteurs nóg mee ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen en illustreren.

Ontdek het nieuwe album van De Rode Ridder

278 Het bloedmoeras

Als koning Eduard ten strijde trekt om een Vikinginvasie te stoppen in het zuiden van Engeland, ziet zijn neef Aethelwold de kans schoon om een coup te plegen. Hij gooit het op een akkoordje met koning Bloedbijl, de leider van de Denen uit het noorden. Bedoeling is dat de Denen de hoofdstad innemen en vervolgens Aethelwold op de troon zetten als onderkoning, gehoorzamend aan Bloedbijl. De Denen lokken de achtergebleven soldaten van Eduard in een monsterlijke hinderlaag die een ramp lijkt te worden tot er plots iemand opdaagt…

€ 7,99

Kijk uit naar het nieuwe album van Galaxa!

Het vierde deel van Galaxa verschijnt op 31 mei 2023.

4 Tintors terugkeer

Na haar onfortuinlijke bezoek aan het Rijk van Dorian kan Galaxa ontsnappen naar Tyriffa, een uitgestrekt land in het oosten van Elfenland. Daar wil ze onderduiken tot de gemoederen in thuisland Dryadalis wat bekoeld zijn. Maar het noodlot laat haar niet los. De stad Raddish wordt bedreigd door een vergeten monster dat na eeuwen weer opduikt in de woestijn. Galaxa trekt ten strijde maar ontdekt al gauw dat het gedrocht onkwetsbaar is. Het enige wapen waarmee de draak gestopt kan worden, is het magische zwaard Tintor. Helaas zit dat ergens verborgen binnen de muren van Mardiavel, de vijandige stad met zijn verschrikkelijk bloeddorstige inwoners. Galaxa trekt desondanks ten strijde en valt van de ene verbazing in de andere.

€ 7,99