Het is weer de tijd van het jaar dat er communie- en trouwfeesten op de planning staan. In het nieuwe boek Hart voor bloemen van Elke Elsen, staan een heleboel leuke DIY-ideeën met bloemen die prachtig zouden staan op een communiefeest of een trouwfeest!

Zo leert ze je boeketjes of kransen van gedroogde bloemen maken, maar het boek bevat ook hele lijst recepten waarin bloemen verwerkt kunnen worden, als versiering of als ingrediënt. 

Hier kan je al leren hoe je een bloemenkroontje kan maken!

 

BLOEMENKROONTJE

Met een bloemenkroontje maak je elk meisje – klein of groot – blij! Het roept onmiddellijk een zomerse sfeer op en doet elk gezichtje stralen. Voor een kroontje kan je zowel met gedroogde als met verse bloemetjes werken. Gebruik je verse bloemen, hou er dan wel rekening mee dat ze zonder water maar enkele uren mooi zullen blijven. Kies dan zeker voor bloemetjes die ook indrogen, zodat je het kroontje kan bewaren. De bloemetjes zullen dan wat krimpen, waardoor het kroontje niet meer zo netjes gevuld is, maar dat kan je achteraf nog bijwerken en camoufleren met grasjes of gedroogde bloemetjes. Voor een midzomerfeest mag je
je laten gaan met veel groen en uitbundige bloemen. Voor een communiekroontje kan je dan eerder voor subtiele en fijne takjes kiezen. Bewaar een kroontje met verse bloemen in de koelkast tot het moment dat
je (kind) het zal dragen. Daarna kan je het laten indrogen.

NODIG
▸ bloementape
▸ fijn ijzerdraad of verse wilgentakjes/
pitriet
▸ touw en mooi lint
▸ droogbloemen of verse bloemen
▸ (bloemen)schaar

 

AAN DE SLAG

1 Begin met het meten van je hoofdomtrek en kies hoe je je kroon wil dragen, helemaal schuin of rechtop. Tel hierbij nog 10 cm extra voor het draaien van de sluiting.

2 Draai aan beide uiteindes van de ijzerdraadjes een lusje. Om de kroon wat
extra stevigheid te geven, kan je meerdere ijzerdraadjes van dezelfde lengte
knippen en ze samen helemaal inwikkelen in bloementape – te koop in het
tuincentrum of speciaalzaak. De groene tape kleeft enkel op zichzelf en bloemen. Wanneer je hem van het rolletje neemt, moet je hem een beetje opentrekken zodat de lijm vrijkomt. Draai de tape schuin over de ijzerdraad zodat hij op elkaar kleeft.

3 Als deze basis klaar is, kan je aan de slag met de bloemetjes. Begin met het
samenstellen van een 10- tot 15-tal kleine boeketjes van telkens enkele bloemetjes, die je met de bloementape samenbindt. Kies je voor een symmetrische kroon en enkele blikvangers vooraan of hou je het subtiel in een fraai kleurenpalet met dezelfde combinaties, het kan allemaal! Knip de steeltjes kort af en zorg ervoor dat alle boeketjes van dezelfde grootte en lengte zijn.

4 Nu kan je starten met het samenbinden van deze miniboeketjes op het
ijzerdraadje. Plaats het eerste boeketje net achter het eerste lusje en tape de
steeltjes vast op de basis. Plaats het tweede boeketje met de bloemetjes op de steeltjes van het vorige en tape ze weer vast. Herhaal tot het volgende lusje aan je ijzerdraad.

5 Om je kroontje te sluiten kan je de twee lusjes in elkaar haken. Maar met
een mooi lintje oogt het net nog wat romantischer. Haal het lint door de lusjesen bind het onderaan je hoofd vast.

TIPS

• Voor een uitbundige bloemenkroon kan je werken met grote bloemen
zoals dahlia’s en zinnia die meteen met alle aandacht gaan lopen. Werk
deze bloemenkronen af door bloem over bloem op elkaar te binden met
een fijn ijzerdraadje of raffia voor dat natuurlijke speelse effect.

• Werk je liever met natuurlijke materialen, dan kan je deze basis ook maken door het ijzerdraad te vervangen door gevlochten verse wilgentakjes of pitriet. Met dat laatste werk ik heel graag, ook voor het maken van floral hoops

 

Hart voor bloemen

Al eeuwenlang maken bloemen mensen gelukkig. Bedwelmende geuren, vrolijke kleuren, het gezoem van bijen of gefladder van vlinders in de buurt. wie wordt daar niet blij van? Maar hoe begin je nu aan je eigen bloemenhoekje of pluktuin?   In Hart voor bloemen neemt Elke Elsen je mee naar haar tuin op het ritme van de seizoenen. Ze leert je over eenjarigen, tweejarigen, vaste planten en over het belang van krachtige (on)kruiden. Ook voorjaars- bloeiers, zomerknollen en eetbare bloemen komen aan bod. Bovendien laat Elke zien dat je meer kan doen met bloemen dan ze in een vaas zetten. Denk aan: (kruiden)boeketten samenstellen, bloemen- kroontjes maken, stempelen met bloemen, gebak decoreren.   Hart voor bloemen is een boek over de magie van het zaaien, kiemen, uitplanten, zien groeien en bloeien, knippen en verwerken van bloemen.   Na een hartstilstand en door haar hartziekte moest Elke Elsen een nieuwe weg vinden in het leven. Zo ontdekte ze de liefde voor bloemen. Ze houdt van slow living, taarten bakken, vlinders en haar bijen. Van met haar handen wroeten in de aarde en het fotograferen van kleine dagelijkse gelukjes.

€ 24,99

Elke Elsen

Na een hartstilstand en door haar hartziekte moest Elke Elsen een nieuwe weg vinden in het leven. Zo ontdekte ze de liefde voor bloemen en bijen. Elke woont samen met haar man en twee dochters tussen de velden in Tildonk en volgde samen met haar vader een opleiding tot imker. Ze houdt van slow living, taarten bakken, vlinders en haar bijen. Van met haar handen wroeten in de aarde en fotograferen van het kleine dagelijkse geluk.