‘Zeg Jan! Heb je nu make-up aan?’
Het is even stil wanneer mijn teamleaden nu ook mijn richting uit kijken. Onderzoekend en nieuwsgierig.
Ik werp een verbaasde blik naar Gaëlles gemaquilleerde gezicht.
‘Heu, ja. Net zoals… jij?’
‘Ja, maar ik ben wel een vrouw, hé mon pote‘, lacht ze.

Uit ‘Een doodgewone dag’ van Jan Wallyn

Stap in de wereld van Jan Wallyn, een jonge creatieve Brusselaar, en hun zoektocht naar (gender)identiteit. Dit bijzondere boek biedt een diepgaande en emotionele inkijk in de ervaringen, gedachten en gevoelens van de auteur tijdens hun reis naar zelfontdekking en zelfacceptatie als non-binair persoon.

Jan beschrijft twaalf dagen die bepalend zijn geweest in hun leven. Hilarische taferelen in een cosmeticawinkel waar die werkte, intense ontmoetingen met mensen uit de queercommunity, nachtelijke gesprekken met hun mama en helaas ook heel wat queerfobische ervaringen.

De auteur bekijkt het leven met heel wat humor en sarcasme, maar al lezend kom je steeds dichter bij hun innerlijke strijd en eenzaamheid. Jan droomt van een doodgewone dag, maar dat is hun in deze maatschappij voorlopig nog niet gegund.

Dit boek is een unieke gelegenheid om kennis te maken met de ervaringen van non-binaire personen en biedt een eerlijke en ongefilterde kijk op de uitdagingen en overwinningen die ze onderweg tegenkomen. Het nodigt de lezer uit tot meer empathie en begrip voor non-binariteit.