De verschijningsdatum van ‘De schreeuw van de zeearend‘ komt steeds dichterbij! Nog even je geheugen opfrissen met de gebeurtenissen uit de vorige delen? Dat kan! Hieronder maken we graag een samenvatting van de eerste zes delen uit de Millennium-serie.

MANNEN DIE VROUWEN HATEN

Millennium 1

‘Mensen hebben altijd geheimen. Het is alleen de vraag hoe je daarachter komt.’ – Lisbeth Salander

Financieel journalist Mikael Blomkvist wordt tot een korte gevangenisstraf veroordeeld wegens de belasting van de zakenman Hans-Erik Wennerström, en hij besluit om zijn werk bij het tijdschrift Millennium een tijdje stop te zetten. Voordat hij zijn straf moet uitzitten, wordt Blomkvist gerekruteerd voor een ongebruikelijke opdracht. Henrik Vanger, ooit een van de grootste industriëlen van het land, wil dat hij de geschiedenis van de familie Vanger op papier zet. Dat verzoek is echter slechts een dekmantel voor wat Blomkvist werkelijk moet doen: uitzoeken wat er met Vangers nichtje Harriët is gebeurd, dat vier decennia eerder spoorloos is verdwenen. Vanger wil dat Mikael het mysterie opheldert, zodat hij de zaak eindelijk los kan laten.

Blomkvist neemt de opdracht aan, en na zijn gevangenisstraf reist hij af naar het eiland Hedeby, waar de familie Vanger haar landgoed heeft. Aan het begin lijkt het hele project hem vergeefse moeite: hoe moet hij iets nieuws ontdekken nadat al zovelen het hebben geprobeerd? Blomkvist beseft dat hij hulp nodig heeft, en hij krijgt een tip over de jonge Lisbeth Salander, een lastig type, maar ook een expert op het gebied van hacken. Dat laatste maakt haar tot een ongeëvenaard onderzoeker.

Salander blijkt een mysterieus verleden te hebben dat ze verborgen houdt voor Blomkvist. Als tiener heeft ze een aantal jaren doorgebracht op een psychiatrische afdeling, waar Peter Teleborian het voor het zeggen had. Uiteindelijk is ze onder curatele gesteld van Holger Palmgren, die haar geholpen heeft om haar leven weer op de rails te krijgen. Nu Palmgren echter geveld is door een beroerte, heeft Lisbeth het te stellen met een nieuwe curator genaamd Nils Bjurman. Hij vergrijpt zich op brute wijze aan haar, en hij dreigt haar voorgoed te laten opsluiten als ze er iets over loslaat. Wat hij niet weet, is dat Lisbeth het misbruik heeft opgenomen en een al even brute wraak aan het plannen is.

Samen vormen Blomkvist en Salander een even onwaarschijnlijk als bekwaam team. Terwijl Mikael toegang probeert te krijgen tot de gelederen van de excentrieke en ambitieuze familie Vanger, gebruikt Lisbeth haar vaardigheden om Harriëts dagboek te ontcijferen en een serie foto’s op te sporen van de dag waarop ze verdween. Het tweetal ontdekt een paar veelbelovende nieuwe aanwijzingen, en ondertussen wordt de aantrekkingskracht tussen hen steeds sterker.

Maar dan beginnen ze te vermoeden dat een van Henrik Vangers intimi betrokken is bij een reeks sadistische moorden. Al snel verkeren Mikael en Lisbeth in groot gevaar.

DE VROUW DIE MET VUUR SPEELDE

Millennium 2

‘Niemand is onschuldig, er zijn alleen verschillende niveaus van verantwoordelijkheid.’ – Lisbeth Salander

Lisbeth Salander keert terug naar Zweden na een jaar in het buitenland, een verblijf waarvoor ze betaald heeft met geld dat ze financier Hans-Erik Wennerström afhandig heeft gemaakt. Thuis zitten meerdere mensen op haar te wachten: ex-vriendin Miriam Wu, voormalig werkgever Dragan Armanskij, haar vroegere curator Holger Palmgren, en natuurlijk Mikael Blomkvist. Maar ook haar vijanden zijn helemaal klaar voor haar komst. Nils Bjurman, bij wie Lisbeth onder curatele staat, heeft een naam ontdekt in een oud rapport, eentje die weleens kan toebehoren aan een man die Lisbeth net zozeer haat als hijzelf. Ondertussen heeft Erika Berger, de hoofdredacteur van Millennium, een schokkende primeur in handen gekregen. De journalist Dag Svensson en zijn vriendin, onderzoeker Mia Bergman, zijn in Zweden op een grootschalige georganiseerde mensensmokkel gestuit. De slachtoffers zijn Oost-Europeaanse meisjes en vrouwen, en hooggeplaatste figuren blijken te hebben betaald om seks met hen te hebben. Berger besluit het verhaal te publiceren, en ze maakt Mikael Blomkvist daarvoor verantwoordelijk.

Maar dan worden Dag en Mia dood aangetroffen, en de politie vindt op het moordwapen, dat op naam blijkt te staan van Nils Bjurman, de vingerafdrukken van Lisbeth Salander. Blomkvist is het niet eens met de conclusies van de politie, en hij en Erika besluiten de zaak zelf te onderzoeken. Hij ontdekt al snel wat de dubbele moord en het mensensmokkelverhaal met elkaar verbindt: de beruchte en ongrijpbare crimineel Zala, die op een of andere manier ook iets met Lisbeth te maken heeft. Lisbeth, die doorheeft dat iemand haar de moord op Dag en Mia in de schoenen wil schuiven en dat diegene het zelfs op haar leven heeft voorzien, is inmiddels ondergedoken, en ze doet een beroep op Mikael door zijn computer te hacken.

Een serie dramatische gebeurtenissen confronteert Lisbeth met haar duistere verleden, en als ze ontdekt dat de jacht geopend is op haarzelf en iedereen om wie ze geeft, besluit ze dat er mensen zijn die hun straf niet mogen ontlopen. Op een afgelegen boerderij treft Lisbeth uiteindelijk haar vader, Alexander ‘Zala’ Zalachenko, en haar reusachtige halfbroer Ronald Niedermann.

Het wordt een dodelijke familiereünie.

GERECHTIGHEID

Millennium 3

‘Wraak is een sterke drijfveer.’ – Lisbeth Salander

Bij de spoedeisende hulp van het Sahlgrenska-ziekenhuis in Göteborg komen twee patiënten binnen in kritieke toestand. Lisbeth Salander, die gezocht wordt voor de moord op Dag Svensson en Mia Bergman, heeft een kogel in haar hoofd en moet direct een operatie ondergaan; Alexander Zalachenko heeft een klap gehad met een bijl. Lisbeth overleeft het, maar daarmee is ze nog niet uit de problemen. Er zijn machtige mensen die haar eens en voor altijd het zwijgen willen opleggen.

Hoewel de politie doorheeft dat Lisbeth mogelijk onschuldig is, zet de aanklager de zaak tegen haar door. Annika Giannini, de zus van Mikael Blomkvist,is bereid haar als advocaat bij te staan, ook al stelt Lisbeth zich terughoudend op. Als Annika naar het ziekenhuis komt voor overleg, wordt Zalachenko in zijn kamer doodgeschoten door zijn oude opdrachtgever bij de geheime dienst. Vervolgens berooft de moordenaar zich van het leven. Iemand is blijkbaar bezig sporen uit te wissen. Lisbeth besluit samen met de Hacker Republic tot actie over te gaan.

Mikael Blomkvist verdiept zich in Lisbeths tragische en geheimzinnige verleden, en al snel komt er van alles boven water. Hij ontdekt dat haar moeder door Zalachenko zo is toegetakeld dat ze er permanente hersenschade aan heeft overgehouden. En ook dat Lisbeth ooit geprobeerd heeft om haar vader te vermoorden, waarna ze op een gesloten psychiatrische afdeling is blootgesteld aan de zogenaamde ‘behandeling’van Peter Teleborian. Blomkvist besluit een exposé te schrijven dat Lisbeth Salander vrijpleit,en dat de overheid, de geheime dienst en eigenlijk het hele land op hun grondvesten zal doen schudden.

Als het proces tegen Salander van start gaat, wordt psychiater Peter Teleborian door de aanklager opgeroepen als hoofdgetuige. Hij beweert dat Lisbeth aan gevaarlijke waandenkbeelden lijdt en voorgoed moet worden opgesloten. Giannini en Salander vegen zijn verhaal van tafel door de video te tonen waarop Nils Bjurman zich aan Lisbeth vergrijpt. Nu vaststaat dat alles echt gebeurd is, krijgt Lisbeth Salander eindelijk de kans om het verleden een plek te geven en het recht – het ware recht – te doen zegevieren.

WAT ONS NIET ZAL DODEN

Millennium 4

‘Mik op hun zwakste punt – wees een strijder.’ – Lisbeth Salander

Het tijdschrift Millennium wordt overgenomen door een groot nieuwsconcern dat het hipper en winstgevender wil maken. Kwade tongen beweren dat Mikael Blomkvist over zijn hoogtepunt heen is, en hij denkt serieus na over een carriereswitch. Lisbeth Salander heeft ondertussen nog altijd geen rust gevonden. Ze doet mee aan een hackaanval en neemt daarbij risico’s die ze normaal zou vermijden, zodat ze de nsa achter zich aan krijgt. Blomkvist, die Salander al in geen tijden heeft gezien, wil heel graag weten hoe het met haar gaat; dan hoort hij dat Frans Balder, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie, onlangs is teruggekeerd naar Stockholm en de hulp heeft ingeroepen van een jonge vrouwelijke superhacker.

Het wordt duidelijk dat professor Frans Balder abrupt zijn topbaan in Silicon Valley heeft opgezegd om de voogdij op zich te nemen over zijn zwaar autistische zoontje, dat mishandeld is door zijn gewelddadige stiefvader. Maar Balder is ook het doelwit geworden van hackers, en hij is doodsbang dat zijn baanbrekende onderzoeksresultaten in verkeerde handen vallen. Op een avond belt hij Mikael Blomkvist en zinspeelt erop dat hij iets opzienbarends weet over een Amerikaanse inlichtingendienst. Mikael ruikt direct de primeur die Millennium zo hard nodig heeft, en hij maakt een afspraak met Balder. Voordat hij hem echter kan treffen, wordt de professor het slachtoffer van een huurmoordenaar.

Balders zoontje August heeft twee zeldzame talenten: hij is ontzettend goed met cijfers, en hij kan alles wat hij heeft gezien natekenen met fotografische precisie. De jongen heeft een blik kunnen werpen op het gezicht van zijn vaders moordenaar, en dat betekent dat ook hij een doelwit is. Als Lisbeth erachter komt dat hij in gevaar verkeert, weet ze zijn leven te redden door een kogel op te vangen, die haar net onder de schouder treft. Met hulp van Blomkvist en Erika Berger regelt ze een onderduikadres voor August op een van de eilanden. Daar beseft ze dat hij niet alleen de moordenaar kan ontmaskeren, maar haar ook kan helpen het zwaarst versleutelde computerbestand te kraken dat ze ooit voor zich heeft gehad. Het bevat informatie die de nsa in verband brengt met de Russische georganiseerde misdaad en de moord op Frans Balder.

Niet veel later doet een beeldschone jonge vrouw een poging om Mikael te verleiden. Hij gaat niet op haar avances in, omdat hij er een vreemd gevoel bij krijgt: het is alsof hij haar kent, maar toch ook niet. Later realiseert hij zich dat het Lisbeths tweelingzus moet zijn geweest, met wie ze geen contact meer heeft. Camilla – of Kira, zoals ze zichzelf nu noemt – heeft Zala’s misdaadimperium overgenomen en deelt vanuit Rusland de lakens uit. Door Mikaels jongere collega Andrei Zander te martelen, komt ze erachter waar Salander zich ophoudt. Al snel krijgen Lisbeth en August het te stellen met Kira en haar handlangers…

DE MAN DIE ZIJN SCHADUW ZOCHT

Millennium 5

‘Eerst moet je uitvinden hoe het zit. Daarna kun je je wreken.’ – Lisbeth Salander

Lisbeth Salander zit een korte gevangenisstraf uit in de vrouwengevangenis Flodberga, en ze doet wat ze kan om de vrede tussen haar medegevangenen te bewaren. Ze neemt het op voor Faria Kazi, de uit Bangladesh afkomstige jonge vrouw in de cel naast haar, wat de woede wekt van Benito, die onder de gevangenen de dienst uitmaakt.

Holger Palmgren komt Lisbeth opzoeken en vertelt dat hij documenten heeft ontvangen die een nieuw licht werpen op wat haar als kind is aangedaan door de autoriteiten. Er komt een herinnering bij Lisbeth boven, en ze weet even toegang te krijgen tot een gevangeniscomputer, waarmee ze zich een weg naar een stel oude documenten hackt. Ze vraagt Mikael Blomkvist zich te verdiepen in ene Leo Mannheimer, een partner van effectenhandelaar Alfred Ögrens. Maar wat heeft deze welgestelde jongeman precies te maken met Lisbeth Salanders verleden?

Bij het doornemen van oude dossiers over Lisbeth stuit Holger op iets wat ‘het Register’ wordt genoemd, en ook op de naam van een oude kennis, sociologieprofessor Martin Steinberg. Hij neemt contact op met Steinberg om na te gaan wat die met de zaak te maken heeft. Dat blijkt een dure vergissing.

Ondertussen richt Mikael zijn aandacht op Leo Mannheimer. Van een gemeenschappelijke vriend hoort hij dat Leo zich de laatste tijd vreemd gedraagt. Met zijn intelligente en gevoelige aard is hij in de financiële wereld sowieso altijd een vreemde eend in de bijt geweest. Mikael ontdekt uiteindelijk dat Leo – net als Lisbeth – deel uitmaakt van een tweeling, al is hij op jonge leeftijd van zijn broertje Daniel gescheiden. Leo is opgegroeid in een rijke familie waar hij werd overstelpt met aandacht, terwijl Daniel een veel moeilijker leven heeft gehad in een pleeggezin.

Mikael komt een geheim sociaal experiment op het spoor waarin tweelingen als proefpersonen dienen, en ook Lisbeth en Camilla blijken ooit bestemd te zijn geweest om deel uit te maken van dit gewetenloze complot.

Als Lisbeth vrijkomt uit de gevangenis, is ze vastbesloten om samen met haar advocate Annika Giannini iets voor Faria Kazi te betekenen. Ondertussen verdiept Mikael zich verder in het Register. Hij is er inmiddels van overtuigd dat Daniel de plaats van zijn tweelingbroer heeft ingenomen en nu doet alsof hij Leo is. Maar waarom? Mikael probeert het mysterie te ontrafelen, maar de tijd begint te dringen. En dan blijkt ook nog eens dat Benito uit de gevangenis is ontsnapt en het gemunt heeft op Salander.

ZIJ DIE MOET STERVEN

Millennium 6

‘Het verleden is een bom die op springen staat.’ – Lisbeth Salander

Een dakloze man wordt dood aangetroffen in een park in het hart van Stockholm. Op het eerste gezicht een tragisch maar verder niet uitzonderlijk sterfgeval, maar lijkschouwer Fredrika Nyman blijft zitten met het gevoel dat er meer aan de hand is. Ze neemt contact op met Mikael Blomkvist, die het niet kan helpen geinteresseerd te raken. De dakloze blijkt in het verleden vaak warrige verhalen te hebben opgehangen over Johannes Forsell, de Zweedse minister van Defensie. Was dat allemaal niet meer dan het geraaskal van een gek, of heeft de regering echt iets met de zaak te maken?

Mikael besluit Lisbeth Salander om hulp te vragen, maar na de begrafenis van Holger Palmgren is ze zonder opgave van adres vertrokken. Zonder dat iemand het weet, is ze naar Moskou afgereisd om eens en voor altijd af te rekenen met haar tweelingzus Camilla.

Voor Lisbeth is het genoeg geweest: in plaats van prooi, wil ze dit keer jager zijn.

Verder lezen? Vanaf 23 mei 2023 beschikbaar:

Een samenvatting van alle vorige delen uit de Millennium-reeks