Opnieuw een Vlaams gerecht met een twist door Jeroen Meus in Dagelijkse kost – Koken met gezond verstand. Geen paling in’t groen voor onze nationale feestdag, maar mosselen in een groene saus boordevol kruiden! 

Wat heb je nodig?

MosselenIn'tGroenMetPasta-22

Voor vier personen (bereidingstijd: >40 minuten)
  • 2 kg kleine mosselen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels groene selder
  • olijfolie
  • 100 ml sherry
  • 100 ml witte wijn
  • 100 g jonge bladspinazie
  • 1 bosje basilicum
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje kervel
  • paar takjes munt
  • paar takjes dragon
  • 400 gr linguine
  • boter
  • peper van de molen
  • zout

Tip!
Kies niet te grote mosselen voor deze pasta, kleintjes zijn net zo goed en in smaak is er al helemaal geen verschil. Size soesn’t matter, in dit geval!

Hoe maak je het?

  • Spoel de mosselen een paar keer in koud water.
  • Schraap de schelpen indien nodig met een mesje schoon.
  • Breng een ruime hoeveelheid water met een snuif zout aan de kook voor de pasta.
  • Pel de uien en snipper ze vijf.
  • Pel de knoflook en plet tot pulp.
  • Was de stengels selder en snijd ze in even kleine stukjes als de uien.
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur en stoof de uisnippers.
  • Voeg de knoflookpulp toe en een paar minuten later de selder.
  • Roer om en giet de sherry en witte wijn erbij.
  • Laat de alcohol even verdampen en voeg de mosselen toe.
  • Kruid ze met versgemalen peper en plaats het deksel op de pot. Laat de mosselen ongeveer 10 minuten garen.
  • Spoel ondertussen de spinazie, basilicumblaadjes, de platte peterselie, de kervel, de munt en de dragon.
  • Schep de gare mosselen uit de stoofpot en zet ze even opzij. Zeef het kookvocht en breng het opnieuw aan de kook.
  • Doe er de mix van spinazie en groene kruiden bij en laat zo’n 5 minuten zacht pruttelen.
  • Kook ondertussen de pasta beetgaar, neem 1 minuut minder dan op de verpakking.
  • Mix de groene kruiden met het mosselvocht tot een fijne groene saus. Voeg er wat extra witte wijn, sherry of water aan toe als de saus te dik is.
  • Mix er eventueel nog een klontje boter bij, proef en kruid indien nodig bij met de versgemalen peper en zout; let op, het mosselvocht is van nature al zout.
  • Meng de mosselen onder de saus en voeg de pasta toe.

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

Jeroen Meus

Jeroen Meus (°1978) is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Hij begon zijn carrière als mede-eigenaar van restaurant Luzine in Leuven en roerde meermaals in de potten op Eén, vtm en Vitaya. Hij brak pas echt door bij het grote publiek dankzij het populaire kookprogramma Dagelijkse kost, dat hij al tien jaar lang elke avond presenteert. De reeks gelijknamige en al even succesvolle kookboeken die daarop volgden verleidden heel Vlaanderen tot achter het fornuis. [youtube code="BzOTYV_82R8"]