In de ban van Jeroen Olyslaegers: historische fictie op haar best!

De verfilming van Jeroen Olyslaegers’ bestseller WIL, in een regie van Tim Mielants, heeft na drie weken reeds 110.000 bezoekers naar de cinema gebracht. De film staat sinds zijn release drie weken geleden onafgebroken op nummer 1 in Vlaanderen! Ook het boek doet het zeer goed: in totaal ging het al zo’n 86.000 keer over de toonbank sinds 2016.

Jeroen Olyslaegers is zelf een bekroonde veteraan van de Nederlandse letteren, met romans zoals WIJ(2009), WINST (2012), Wildevrouw (2020) en Willem en mijn wellust (2022) in zijn arsenaal. Maar in 2016 kwam hij uit met een oorlogsthriller die nog steeds iedereen in de ban heeft. Wil was genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en won de Fintro Literatuurprijs van de vakjury én de lezersjury.

In Wil wordt je zonder pardon gedropt midden in een periode van angst en terreur. Antwerpen is onherkenbaar gemaakt ten tijde van de Twee Wereldoorlog en drie jonge mensen trachten te overleven wanneer alles wat ze lief is als as door hun vingers glipt. Een verhaal dat je niet zomaar aan je voorbij moet laten gaan, zeker niet wanneer het de natie zo in zijn greep heeft. Nu nog steeds even relevant als toen die uitkwam. Jeroen Olyslaegers betwist de breed aangenomen grenzen tussen goed en kwaad en laat het boek ingenieus resoneren met de eenentwintigste eeuw.

Het boek is ondertussen in acht talen vertaald en werd door The Times gekwalificeerd als historische fictie op haar best.

De recente verfilming van Tim Mielants heeft de hype alleen maar vergroot. Met aan het front van de film Stef Aerts, Matteo Simoni en Annelore Crollet maar ook gekende kanjers zoals Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir. Mielants brengt het bekroonde boek tot leven en schept een grauw en gewaagd beeld van onze geliefde Vlaamse stad als backdrop van een emotioneel conflict dat aan de kern ligt van het verhaal.

Kortom, twee geprezen werken van twee giganten uit de Belgische literatuur en film wereld die ons het neusje van de zalm presenteren.

Ik ben trots op deze spannende film die de kijker dezelfde morele vraag stelt die ik bij het schrijven van de roman voor ogen had.” – Jeroen Olyslaegers

Lees het boek en ga dan de film zien of ga de film zien en lees nadien het boek. Wat je ook doet, je zult steeds willen weerkeren om de spanning tot in de tippen van je tenen te voelen.

Wil

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem, haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden probeert Wilfried te overleven, terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen.
WIL is een brutale, ambitieuze en veelzijdige roman waarin niemand de dans ontspringt. Olyslaegers betwist de ... lees meer breed aangenomen grenzen tussen goed en kwaad en laat het boek ingenieus resoneren met de eenentwintigste eeuw. Hij bewees zijn meesterschap al eerder, maar WIL zal iedereen volstrekt verrassen.

€ 15,00

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers is de auteur van een bijzonder en veelbekroond oeuvre. Na de romans WIJ (2009) en WINST (2012) zette hij met WIL (2016) de kroon op zijn trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. De roman betekende zijn doorbraak, en werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vakjury en lezersjury), de Confituur Boekhandelsprijs, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza, de F. Bordewijk-prijs, en bereikte de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de Inkt-aap. In 2020 verscheen het alom geprezen Wildevrouw, waarvan inmiddels al ruim 45.000 exemplaren verkocht zijn.
Auteursfoto (c) Stephan Vanfleteren

Boek als spreker

Jeroen Olyslaegers is te boeken als spreker via Bee Speakers. Voor meer informatie, klik hier.

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij