Dat we meer thuis zijn dan we gewoon zijn en het leven zowat op pauze staat, heeft zijn weerslag op onze mentale toestand. Hoe ga je hier het beste mee om? Deze auteurs bieden tips op verschillende gebieden van mentale gezondheid in de vorm van boeken én podcasts. Hou je taai!

 

Wilfried Van Craen doet al jaren inspanningen om ons te helpen los te laten. Om onze verwachtingen en de realiteit niet te ver uit elkaar te leggen. Om rust te vinden. In deze bijzondere tijden is dat niet evident. Gelukkig helpt Wilfried je vooruit met nuttige tips op zijn website. Voor wie nog meer wil ontspannen: Wilfried heeft sinds kort ook podcasts ter beschikking. Zen in no time!

Wil je nog meer lezen? Dan is het boek van Wilfried iets voor jou:

Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk

Het leven loopt niet altijd zoals we hadden gedacht. Vaak gaapt er een kloof tussen de realiteit en het plaatje dat we voor ogen hadden. Maar de manier waarop we die pijnlijke kloof proberen te dichten maakt de situatie vaak nog erger. Op den duur raken steeds meer domeinen in ons leven aangetast en krijgen we te maken met een gevoel van onbehagen, slapeloosheid, energietekort, stress en burn-out en gaat het leven aan ons voorbij. Herkenbaar? Wilfried Van Craen ontwikkelde een unieke combinatie van mindfulness en cognitieve therapie waarmee je je levenskwaliteit in eigen hand neemt door op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. De werkelijkheid kun je vaak niet veranderen, je blik erop wél. Dit boek neemt je mee op een boeiende reis naar een intenser, stabieler en rustiger leven. Michel de Montaigne is daarbij een verrassende gids. De inzichten van deze filosoof uit de 16de eeuw sluiten naadloos aan bij de benadering van Mindfulness Based Cognitive Training. Laat ondanks de tegenspoed het volle leven niet aan je voorbijgaan. De eenvoudige meditatieoefeningen en praktische tips helpen je stap voor stap tot een andere kijk te komen en meer te genieten van het leven zoals het is. * Praktisch doeboek met veel toepassingsgerichte opdrachten, technieken en meditaties. * Herkenbare cases uit het leven gegrepen

€ 23,99

 

Ons zelfbeeld kan in deze omstandigheden ook wel eens een deukje krijgen. Met dit boek leer je stap voor stap hoe je je eigenwaarde kunt opkrikken, hoe je leert geloven in jezelf om je doelen te bereiken. Je krijgt oefeningen, tools en strategieën aangereikt, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek, om je onzekerheid te overwinnen, om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen. Een praktisch invulboek, perfect om aan jezelf te werken én de tijd nuttig door te brengen. Win-win!

Nu voor €15,00 ipv €22,50!

Meer Zelfvertrouwen

Bij alles wat je onderneemt, heb je een portie zelfvertrouwen nodig. Of het nu is om iemand voor een hapje of een drankje uit te nodigen, om loonsverhoging te vragen, te spreken voor een publiek, een vraag te stellen tijdens een lezing, te leren paardrijden, op latere leeftijd viool te leren spelen of simpelweg iemand om hulp te vragen. Vaak zijn we bang om afgewezen te worden, om door de mand te vallen, om belachelijk over te komen… Maar op die manier verspeel je misschien kansen, durf je bepaalde dromen niet te realiseren of mis je leuke ervaringen. In Meer zelfvertrouwen leer je stap voor stap hoe je je eigenwaarde kunt opkrikken, hoe je leert geloven in jezelf om je doelen te bereiken. Je krijgt oefeningen, tools en strategieën aangereikt, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek, om je onzekerheid te overwinnen, om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen, zodat je de dingen die je wilt doen, ook echt doet.

€ 15,00

 

Nu er zoveel mensen thuis werken, is het niet altijd gemakkelijk om de werkdag af te sluiten. Geen pendelroute, geen fietstochtje van en naar kantoor. Ralf Caers en Marijke De Couck benadrukken in hun boek dat het erg belangrijk is om voldoende transitiemomenten te voorzien:

Het slaapritueel leert ons een belangrijke les in mentale hygiëne die verder gaat dan enkel het ogenblik waarop we naar bed gaan. Een slaapritueel is eigenlijk een deconnectieritueel, waarbij je de ene situatie van je afwerpt voordat je in de volgende situatie stapt. Je kunt dit vergelijken met een sluis in een laboratorium waar men proeven doet met een gevaarlijk virus. Omdat dit virus niet in de buitenwereld mag geraken, moeten alle werknemers die hun werkpost verlaten, eerst door een sluis die hen desinfecteert en het eventueel meegeslopen virus doodt. Bovendien geldt dat proces ook omgekeerd, want men wil ook niet dat iets uit de buitenwereld de experimenten in de war zou sturen. De sluis zorgt dus voor een perfecte scheiding tussen de twee werelden, waarbij de tweede deur van de sluis pas opengaat als de eerste deur dicht is en het schoonmaakproces is afgerond. (pagina 137 uit Aan het roer van NV Mezelf)

Meer tips lees je in het boek:

Aan het roer van NV Mezelf

Rust en ruimte in je hoofd en richting in je werk: dat is wat dit boek van Ralf Caers en Marijke De Couck je biedt. In Aan het roer van NV Mezelf helpen de auteurs je om controle te krijgen over je professionele leven. Aan de hand van oefeningen en gericht advies leggen ze de focus op onszelf, wat we in handen hebben en wat we kunnen beïnvloeden binnen onze werksituatie. In tijden waarin burn-out piekt en we meer dan ooit stilstaan bij de impact van ons werk op ons privéleven is dit de ideale gids. Door aandacht voor de ‘NV Mezelf’ en na te denken over de wenselijkheid van bepaalde keuzes in je loopbaan word je weerbaarder tegen negatieve invloeden uit je omgeving en ben je beter gewapend tegen burn-out.

€ 23,99

 

Brené Brown heeft wereldwijd het debat op gang gebracht over de ervaringen die ons leven betekenis geven: moed, kwetsbaarheid, liefde, erbij horen, schaamte en empathie. Haar TED Talk over kwetsbaarheid werd meer dan 30 miljoen keer bekeken en ze heeft intussen haar eigen Netflix-documentaire: The Power of Vulnerability. In haar boek Verlangen naar verbinding  beschrijft Brown onze eeuwige zoektocht naar ‘erbij horen’. Met de huidige social distancing-maatregelen, vindt veel van ons sociaal contact online plaats. Ook daar is het belangrijk om kwetsbaar te durven zijn. Marie Forleo ging hierover, en over andere onderwerpen uit Verlangen naar verbinding, met Brown in gesprek:

 

Meer lees je in Verlangen naar verbinding:

Verlangen naar verbinding

Brené Brown heeft wereldwijd een gesprek op gang gebracht over de onderwerpen die zin geven aan ons leven: moed, kwetsbaarheid, liefde, verbondenheid, schaamte en empathie. In haar nieuwe boek herdefinieert Brené Brown wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie: het vereist dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is.



Met haar kenmerkende mix van onderzoek, verhalen en eerlijkheid duikt Brené in dit belangrijke onderwerp en geeft ze ons de moed die we nodig hebben om de weg naar onszelf en elkaar terug te vinden.

€ 20,99

De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.
Ze moedigt de lezer in De kracht van kwetsbaarheid aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

€ 21,99

 

Zelfhulpboeken zoals The Secret zeggen dat we ons lot zelf kunnen sturen en bepalen door ‘de wet van aantrekkingskracht’. Als we het zweverige en mystieke hiervan wegnemen, blijft er een belangrijke waarheid achter, ondersteund door de neurowetenschap: de meeste dingen in het leven, zoals gezondheid, geluk, rijkdom en liefde, komen inderdaad tot stand door hoe we denken, voelen en handelen.

Dr. Tara Swart is een neurowetenschapper en is ervan overtuigd dat wij de werking van onze hersenen kunnen veranderen en zo ook onze levens. In haar boek De Bron bundelt ze de laatste bevindingen van de cognitieve wetenschap én ervaringen uit de praktijk om het geheim van ons brein te ontrafelen.

Ben je nieuwsgiering? Dr. Tara Swart helpt je deze manier van denken eigen te maken in De Bron:

De bron

Leer je hersenen herprogrammeren zodat je krijgt wat je wilt

Zelfhulpboeken zoals The Secret zeggen dat we ons lot zelf kunnen sturen en bepalen door ‘de wet van aantrekkingskracht’. Als we het zweverige en mystieke hiervan wegnemen, blijft er een belangrijke waarheid achter, ondersteund door de neurowetenschap: de meeste dingen in het leven, zoals gezondheid, geluk, rijkdom en liefde, komen inderdaad tot stand door hoe we denken, voelen en handelen.

Dr. Tara Swart is een neurowetenschapper en is ervan overtuigd dat wij de werking van onze hersenen kunnen veranderen en zo ook onze levens. In haar boek De Bron bundelt ze de laatste bevindingen van de cognitieve wetenschap én ervaringen uit de praktijk om het geheim van ons brein te ontrafelen.

€ 21,99

 

Mannen hebben geen problemen. Althans, ze vinden het moeilijk om erover te praten en hulp te vragen. David Mangene wil helpen om dat taboe te doorbreken en mentale gezondheidsproblemen van mannen bespreekbaar te maken. David worstelt al zijn hele leven met periodes van zware depressie, manische periodes, en zelfmoordgedachtes. Openhartig, soms direct en met veel humor kijkt hij naar zijn eigen leven en gaat hij op zoek naar de redenen om toch door te gaan. Je leest zijn 10 tips voor moeilijke tijden in How to not kill yourself. David heeft ook een podcast, waarvan de eerste afleveringen intussen online staan, onder andere te beluisteren op Spotify.

How to not kill yourself

Mannen hebben geen problemen. Althans, ze vinden het moeilijk om erover te praten en hulp te vragen. David Mangene wil helpen om dat taboe te doorbreken en mentale gezondheidsproblemen van mannen bespreekbaar te maken. David worstelt al zijn hele leven met manische periodes, zware depressies en suïcidale gedachtes. Openhartig, soms bot en met veel humor kijkt hij naar zijn eigen leven en gaat hij op zoek naar de redenen om toch door te gaan.

‘En dan nog een ding. Dit is geen boek over “gelukkig zijn”. Het is een boek over in leven blijven. Over volhouden en veerkracht en overleven. Het gaat over optimisme en hoop, ondanks al de pijn en het lijden dat we ervaren. Als je vrolijk wordt van wat je leest, hallefuckinglujah my brothers and sisters! Laat me dat vooral weten. Ik kan niet wachten. Echter, geluk is niet mijn doel. Eerlijk gezegd, weet ik zelf niet echt wat geluk is.’

€ 16,99

 

Yoga Girl Rachel Brathen deelt in haar levensverhaal en de verkregen wijsheid over leven en dood, liefde en angst, in dit prachtige, ontroerende en kwetsbare boek. Een aanrader voor de liefhebbers van de bestseller Eten, bidden en beminnen! Meer over haar boek lees je hier:

Over liefhebben en loslaten

Het pijnlijke, rauwe, eerlijke en inspirerende verhaal van ‘Yoga Girl’ Rachel Brathen. Over liefhebben en loslaten is het persoonlijke verhaal van Rachel Brathen. Ze vertelt over hoe ze opgroeide met een depressieve moeder, haar rebelse puberteit, haar vlucht naar Costa Rica, haar eerste yoga-ervaring en hoe ze vervolgens in een korte periode haar beste vriendin, oma en hond verliest. Door het hele boek heen neemt ze je mee in alle pijn, verdriet en twijfels. Ze doet aan meditatie en yoga, alles om maar grip te krijgen op zichzelf en het verdriet dat ze voelt. Over liefhebben en loslaten gaat over het leven in de grootste en breedste zin van het woord; de constante groei die je doormaakt, en de intense pijnen en het enorme geluk die daarbij komen kijken.

€ 20,99

 

In Het jaar van de hond neemt Eva Daeleman je dag na dag mee in haar rollercoasterbestaan. Een eerlijk en herkenbaar verslag van een jonge vrouw die zoekt, worstelt, ontdekt en geniet.

Sofie stuurt me een TEDx-presentatie van haar favoriete monnik, David Steindl-Rast. Met zijn grijze baard, zijn grappige Duits-Engelse accent en zijn trui die meer wegheeft van een stukje donkerbruin gordijn met een ceintuur errond, is hij een opvallende verschijning. De eerste minuten ben ik zo afgeleid door zijn voorkomen dat ik mis wat hij zegt. Gelukkig kun je de filmpjes online zo vaak herbekijken als je maar wilt. Mijn concentratieboog is vernietigend kort. Wel negen keer moet ik opnieuw beginnen. En daarna bekijk ik het hele filmpje nog minstens elf keer. Deze monnik doet mijn oren flapperen en mijn ogen opengaan.

Hij begint z’n speech ermee dat hij weet waar iedereen naar verlangt, dat hij ons geheim kent, en dat geheim is ons verlangen naar geluk. Toch is het moeilijk om het te realiseren. Want je zou denken dat mensen die alles hebben gelukkig zijn, maar dat is niet zo. En omgekeerd zou je kunnen verwachten dat mensen die niets hebben ongelukkig zijn, maar ook dat klopt niet. Het geheim zit hem in dankbaarheid. Dingen die we krijgen zonder dat we ze verdiend hebben, zonder dat we ze betaald hebben of dat we er iets voor moeten teruggeven of in de plaats doen. Die heerlijke lentezon bijvoorbeeld, of de wind in je haren als je op de fiets zit. Al die kleine dingen vormen de puzzelstukken van een groter geheel, van het ultieme geluksgevoel. Het is niet het geluk dat ons dankbaar maakt, maar dankbaarheid die ons gelukkig maakt. Volgens monnik David moeten we wat vaker stilstaan en doen zoals vroeger, toen ze ons leerden hoe we de straat moesten oversteken: stop, kijk rond en ga. Stop, look and go. (pagina 13-14 uit Het jaar van de hond)

Meer inspirerende inzichten vind je in Het jaar van de hond:

Lees mee(r): hou je mentaal sterk!

Hou je taai!