lijst

Lees mee(r): hou je mentaal sterk!

Dat we meer thuis zijn dan we gewoon zijn en het leven zowat op pauze staat, heeft zijn weerslag op onze mentale toestand. Hoe ga je hier het beste mee om? Deze auteurs bieden tips op verschillende gebieden van mentale gezondheid in de vorm van boeken én podcasts. Hou je taai!

 

Wilfried Van Craen doet al jaren inspanningen om ons te helpen los te laten. Om onze verwachtingen en de realiteit niet te ver uit elkaar te leggen. Om rust te vinden. In deze bijzondere tijden is dat niet evident. Gelukkig helpt Wilfried je vooruit met nuttige tips op zijn website. Voor wie nog meer wil ontspannen: Wilfried heeft sinds kort ook podcasts ter beschikking. Zen in no time!

Wil je nog meer lezen? Dan is het boek van Wilfried iets voor jou:

 

Ons zelfbeeld kan in deze omstandigheden ook wel eens een deukje krijgen. Met dit boek leer je stap voor stap hoe je je eigenwaarde kunt opkrikken, hoe je leert geloven in jezelf om je doelen te bereiken. Je krijgt oefeningen, tools en strategieën aangereikt, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek, om je onzekerheid te overwinnen, om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen. Een praktisch invulboek, perfect om aan jezelf te werken én de tijd nuttig door te brengen. Win-win!

Nu voor €15,00 ipv €22,50!

 

Nu er zoveel mensen thuis werken, is het niet altijd gemakkelijk om de werkdag af te sluiten. Geen pendelroute, geen fietstochtje van en naar kantoor. Ralf Caers en Marijke De Couck benadrukken in hun boek dat het erg belangrijk is om voldoende transitiemomenten te voorzien:

Het slaapritueel leert ons een belangrijke les in mentale hygiëne die verder gaat dan enkel het ogenblik waarop we naar bed gaan. Een slaapritueel is eigenlijk een deconnectieritueel, waarbij je de ene situatie van je afwerpt voordat je in de volgende situatie stapt. Je kunt dit vergelijken met een sluis in een laboratorium waar men proeven doet met een gevaarlijk virus. Omdat dit virus niet in de buitenwereld mag geraken, moeten alle werknemers die hun werkpost verlaten, eerst door een sluis die hen desinfecteert en het eventueel meegeslopen virus doodt. Bovendien geldt dat proces ook omgekeerd, want men wil ook niet dat iets uit de buitenwereld de experimenten in de war zou sturen. De sluis zorgt dus voor een perfecte scheiding tussen de twee werelden, waarbij de tweede deur van de sluis pas opengaat als de eerste deur dicht is en het schoonmaakproces is afgerond. (pagina 137 uit Aan het roer van NV Mezelf)

Meer tips lees je in het boek:

 

Brené Brown heeft wereldwijd het debat op gang gebracht over de ervaringen die ons leven betekenis geven: moed, kwetsbaarheid, liefde, erbij horen, schaamte en empathie. Haar TED Talk over kwetsbaarheid werd meer dan 30 miljoen keer bekeken en ze heeft intussen haar eigen Netflix-documentaire: The Power of Vulnerability. In haar boek Verlangen naar verbinding  beschrijft Brown onze eeuwige zoektocht naar ‘erbij horen’. Met de huidige social distancing-maatregelen, vindt veel van ons sociaal contact online plaats. Ook daar is het belangrijk om kwetsbaar te durven zijn. Marie Forleo ging hierover, en over andere onderwerpen uit Verlangen naar verbinding, met Brown in gesprek:

 

Meer lees je in Verlangen naar verbinding:

 

Zelfhulpboeken zoals The Secret zeggen dat we ons lot zelf kunnen sturen en bepalen door ‘de wet van aantrekkingskracht’. Als we het zweverige en mystieke hiervan wegnemen, blijft er een belangrijke waarheid achter, ondersteund door de neurowetenschap: de meeste dingen in het leven, zoals gezondheid, geluk, rijkdom en liefde, komen inderdaad tot stand door hoe we denken, voelen en handelen.

Dr. Tara Swart is een neurowetenschapper en is ervan overtuigd dat wij de werking van onze hersenen kunnen veranderen en zo ook onze levens. In haar boek De Bron bundelt ze de laatste bevindingen van de cognitieve wetenschap én ervaringen uit de praktijk om het geheim van ons brein te ontrafelen.

Ben je nieuwsgiering? Dr. Tara Swart helpt je deze manier van denken eigen te maken in De Bron:

 

Mannen hebben geen problemen. Althans, ze vinden het moeilijk om erover te praten en hulp te vragen. David Mangene wil helpen om dat taboe te doorbreken en mentale gezondheidsproblemen van mannen bespreekbaar te maken. David worstelt al zijn hele leven met periodes van zware depressie, manische periodes, en zelfmoordgedachtes. Openhartig, soms direct en met veel humor kijkt hij naar zijn eigen leven en gaat hij op zoek naar de redenen om toch door te gaan. Je leest zijn 10 tips voor moeilijke tijden in How to not kill yourself. David heeft ook een podcast, waarvan de eerste afleveringen intussen online staan, onder andere te beluisteren op Spotify.

 

Yoga Girl Rachel Brathen deelt in haar levensverhaal en de verkregen wijsheid over leven en dood, liefde en angst, in dit prachtige, ontroerende en kwetsbare boek. Een aanrader voor de liefhebbers van de bestseller Eten, bidden en beminnen! Meer over haar boek lees je hier:

 

In Het jaar van de hond neemt Eva Daeleman je dag na dag mee in haar rollercoasterbestaan. Een eerlijk en herkenbaar verslag van een jonge vrouw die zoekt, worstelt, ontdekt en geniet.

Sofie stuurt me een TEDx-presentatie van haar favoriete monnik, David Steindl-Rast. Met zijn grijze baard, zijn grappige Duits-Engelse accent en zijn trui die meer wegheeft van een stukje donkerbruin gordijn met een ceintuur errond, is hij een opvallende verschijning. De eerste minuten ben ik zo afgeleid door zijn voorkomen dat ik mis wat hij zegt. Gelukkig kun je de filmpjes online zo vaak herbekijken als je maar wilt. Mijn concentratieboog is vernietigend kort. Wel negen keer moet ik opnieuw beginnen. En daarna bekijk ik het hele filmpje nog minstens elf keer. Deze monnik doet mijn oren flapperen en mijn ogen opengaan.

Hij begint z’n speech ermee dat hij weet waar iedereen naar verlangt, dat hij ons geheim kent, en dat geheim is ons verlangen naar geluk. Toch is het moeilijk om het te realiseren. Want je zou denken dat mensen die alles hebben gelukkig zijn, maar dat is niet zo. En omgekeerd zou je kunnen verwachten dat mensen die niets hebben ongelukkig zijn, maar ook dat klopt niet. Het geheim zit hem in dankbaarheid. Dingen die we krijgen zonder dat we ze verdiend hebben, zonder dat we ze betaald hebben of dat we er iets voor moeten teruggeven of in de plaats doen. Die heerlijke lentezon bijvoorbeeld, of de wind in je haren als je op de fiets zit. Al die kleine dingen vormen de puzzelstukken van een groter geheel, van het ultieme geluksgevoel. Het is niet het geluk dat ons dankbaar maakt, maar dankbaarheid die ons gelukkig maakt. Volgens monnik David moeten we wat vaker stilstaan en doen zoals vroeger, toen ze ons leerden hoe we de straat moesten oversteken: stop, kijk rond en ga. Stop, look and go. (pagina 13-14 uit Het jaar van de hond)

Meer inspirerende inzichten vind je in Het jaar van de hond:

Hou je taai!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief