Op 8 januari 1983 werd de eerste aflevering van Merlina uitgezonden, een serie die vijf jaar lang duizenden kinderen in Vlaanderen én Nederland aan het scherm gekluisterd zou houden. Naar aanleiding van 40 jaar Merlina brengt Peter Van Camp bij Davidsfonds Uitgeverij het boek Merlina en de parafix uit.

Merlina haalde net geen 100 afleveringen. Elke week moesten advocate Merlina, haar nichtje An, de klungelende Pol en de geniale uitvinder Napoleon in het fictieve dorp Ravenburg een mysterie oplossen, vaak gedwarsboomd door hun eeuwige vijand Sardonis. Dat allemaal onder het motto ‘Effciënt en discreet wordt de waarheid compleet. Want al is ’t mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot.’

Merlina leek nog het meest op de verfilming van een stripverhaal. De personages waren kleurrijk, de verhaallijnen makkelijk door kinderen te volgen en de humor vrij braaf. Na net geen 100 afleveringen werd toch een punt achter de reeks gezet omdat Jan Reusens, die Napoleon speelde, ermee wilde kappen.

In Merlina en de parafix zoomt Peter Van Camp in op het fenomeen Merlina en andere series die zich later in Ravenburg zouden afspelen, zoals Postbus X en Interflix. Hij praat met hoofdrolspelers Lea Couzin, Mieke Bouve en Paul Ricour, neemt de uitvindingen van Napoleon onder de loep, onthult de echte identiteit van Sardonis en onderzoekt waarom sommige veertigers nog altijd nachtmerries krijgen van de aflevering ‘De Vampieren van Ravenburg’. 

Een stuk tv-geschiedenis vol nostalgie, met zeldzame foto’s van toen.

De legendarische tv-serie Merlina wordt 40 jaar, en dat vieren we! Na Kinderen van Zeppos stelt Peter Van Camp op zaterdag 26 november zijn nieuwste boek Merlina en de parafix voor, in aanwezigheid van hoofdrolspelers Lea Couzin, Paul Ricour en Mieke Bouve. In Merlina en de parafix brengt Peter het verhaal achter de schermen van de jeugdreeks, met ook veel weetjes over Postbus X, Mik, Mak en Mon en Interflix. Efficiënt en discreet legt hij de waarheid achter Merlina bloot! 

Meer info vind je hier.

Meer info?

Merlina en de parafix

Op 8 januari 1983 werd de eerste aflevering van Merlina uitgezonden, een serie die vijf jaar lang duizenden kinderen in Vlaanderen én Nederland aan het scherm gekluisterd zou houden. Telkens moesten advocate Merlina, haar nichtje Ann, de klungelende Pol en de geniale uitvinder Napoleon in het fictieve dorp Ravenburg een mysterie oplossen, vaak gedwarsboomd door hun eeuwige vijand Sardonis. Dat alles onder het motto ‘Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet. Want al is ’t mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot.’   Merlina leek nog het meest op de verfilming van een stripverhaal. De personages waren kleurrijk, ... lees meer de verhaallijnen makkelijk door kinderen te volgen en de humor vrij braaf. Na net geen 100 afleveringen werd een punt achter de reeks gezet omdat Jan Reusens, die de rol van Napoleon speelde, ermee wilde kappen. In Merlina en de parafix zoomt Peter Van Camp in op het fenomeen Merlina en andere series die zich later in Ravenburg zouden afspelen, zoals Postbus X en Interflix. Hij praat onder anderen. met hoofdrolspelers Lea Couzin, Mieke Bouve en Paul Ricour, neemt de uitvindingen van Napoleon onder de loep en onderzoekt waarom sommige veertigers nog altijd nachtmerries krijgen van de aflevering ‘De Vampieren van Ravenburg’. Een stuk tv-geschiedenis vol nostalgie, met zeldzame foto’s van toen.  

€ 26,50

Kinderen van Zeppos

Wie zat er allemaal achter het masker van de Kat? Hoe kwam kapitein Zeppos aan zijn varende auto? Waarom krijgt Mike Verdrengh tot op de dag van vandaag nog complimenten over zijn benen? Welke romance ontstond er bij Johan en de Alverman? Waarom was Het veenmysterie een technische revolutie? Hoe werd Ray Verhaeghe de duurste acteur van Vlaanderen? En waarom werd het Fabian, en niet Florian van Fallada?   Kinderen van Zeppos zoomt in op een van de eerste successen van de openbare omroep: het jaarlijkse jeugdfeuilleton. Verschillende generaties kijkbuiskinderen waren tussen 1955 en 1984 maandenlang in de ban van het spannende verhaal dat Nonkel Bob op het ... lees meer einde van zijn jeugduur mocht inleiden. En ook hun ouders keken vaak mee. Buitenlandse zenders waren jaloers en snapten niet hoe de BRT er met zo weinig middelen in slaagde topfictie te maken. Niet alleen de verhalen van de feuilletons worden verteld, ook het wedervaren van het kleine team medewerkers achter de schermen komt aan bod. Zij zouden in de sixties de lat elk jaar hoger leggen en zo mee pionier worden van Vlaamse fictie op tv.

€ 27,99

Peter Van Camp

Peter Van Camp (°1965) is journalist, communicatieverantwoordelijke en vooral gepassioneerd film- en tv-kenner. Vorig jaar publiceerde hij bij Davidsfonds Uitgeverij de bestseller Kinderen van Zeppos. De magische jeugdfeuilletons van de BRT.