Waarom vinden we lichaamssappen zoals pus, zweet en urine vaak vies of onhygiënisch? Hoe gingen mensen in het verleden met lichaamssappen om?

Dat zijn vragen die historicus Ruben Verwaal beantwoordt in zijn boek Bloed zweet en tranen. Aan de hand van historische bronnen vertelt hij fascinerende en geestige verhalen over hoe in vroeger tijden over lichaamssappen werd gedacht en hoe ze in het dagelijks leven voor allerhande zaken werden gebruikt.

Wedstrijd

Doe mee aan het quizje hieronder en ontdek al een voorproefje van de fascinerende weetjes die in Bloed zweet en tranen aan bod komen! Bovendien maak je kans om een exemplaar te winnen, want we geven de komende maand drie boeken weg.

Benieuwd naar het boek? Bestel hier jouw exemplaar:

Bloed, zweet en tranen

Het menselijk lichaam is zo lek als een mandje. Het zweet, spuugt, piest, poept, bloedt en spuit. Juist die vloeibaarheid is essentieel voor ons leven en voor onze gezondheid. Zonder speeksel kunnen we ons eten niet doorslikken en verteren, zonder stollend bloed geen helende wonden, zonder vaginaal vocht en sperma geen voortplanting. Toch hebben we een problematische verhouding met onze lichaamssappen. We vinden pus, zweet en urine tegenwoordig al snel vies en onhygiënisch.
Maar dat is niet altijd het geval geweest. Hoe is dat zo gekomen?
Aan de hand van historische bronnen vertelt Ruben Verwaal in Bloed, zweet en tranen fascinerende en ... lees meer geestige verhalen over hoe in vroeger tijden over lichaamssappen werd gedacht en hoe ze in het dagelijks leven voor allerhande zaken werden gebruikt.

€ 24,99