recept

[Recept van de week] Panna cotta van chocolade met banaan en pindacrumble

Zin in iets zoets vandaag? Geen probleem, elke week inspireren je met een recept uit onze lekkerste kookboeken. Deze week een heerlijk dessert uit Dagelijkse kost: koken met gezond verstand II. Smakelijk!

Chocolade met pinda’s: een verslavende combinatie die we allemaal kennen van de populaire snoeprepen en knabbelnootjes. Ik doe er nog een schepje bovenop met banaan, omdat die er zo geweldig goed bij past.
– Jeroen Meus

Jeroen 2000 recept

4 personen

(4 tot 6 porties)

Bereidingstijd

> 45 minuten (+ 2 tot 3 uur opstijven)

Extra materiaal

> 4 tot 6 dessertglaasjes

Ingrediënten

250 ml melk
1 eetlepel vanillesuiker
2 blaadjes gelatine (in totaal 7 g)
125 g donkere chocolade
250 ml room
100 g boter
100 g bloem
100 g rietsuiker
150 g ongezouten pindanoten
1 banaan
grof zout

Bereiding

Begin er op tijd aan, panna cotta heeft een paar uur nodig om op te stijven. Verwarm de melk met de vanillesuiker op een zacht vuur. Week de blaadjes gelatine in wat koud water.

Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in de warme melk. Roer met een garde tot de chocolade gesmolten is.

Zet het vuur af. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de chocolademelk. De blaadjes zullen meteen oplossen. Meng de room door de chocolademelk en giet de vloeibare panna cotta in de dessertglazen. Plaats de glazen in de koelkast, zodat het chocolademengsel kan opstijven.

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Meng de bloem, de rietsuiker en de malse boter. Doe de ongezouten pinda’s in de blender en maal ze fijn. Voeg ze toe aan de bloem. Meng met je
handen tot een dikke pasta.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Leg een siliconenmatje of een vel bakpapier op een bakplaat. Schep er het crumblemengsel op en druk het aan tot een koek van 0,5 tot 1 centimeter dikte. Leg er een tweede siliconenmatje (of een vel bakpapier) bovenop.

Rol met de deegrol over het crumbledeeg om het egaal te verdelen. Haal het bovenste bakmatje of het bakpapier weer weg. Bak de crumblekoek goudbruin in de oven; reken op 15 tot 20 minuten.

Controleer regelmatig, zodat het zeker niet aanbrandt. Haal de crumblekoek uit de oven en laat afkoelen. Doe (een deel van) de afgekoelde crumblekoek in de vijzel, samen met een snuifje grof zout of fleur de sel. Plet de pindacrumble, maar laat wel nog wat brokjes zitten, voor de crunch.

Snijd de banaan in schijfjes. Haal de glazen met de opgesteven panna cotta uit de koelkast. Schik over elke portie enkele schijfjes banaan. Strooi er wat pindacrumble over.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief