In zijn nieuwe grote roman brengt Stefan Hertmans de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was. Opnieuw blijkt Hertmans verbonden met een verhaal dat aan belangrijke historische gebeurtenissen raakt en opnieuw brengt het zijn verbeelding en pen op briljante wijze in beweging. Afgelopen dinsdag stelde Hermans De opgang voor in De Vooruit in Gent. Die voorstelling én de boektrailer kan je hieronder bekijken.


Boekvoorstelling

Dinsdagavond stelde Hertmans zijn nieuwe roman volledig coronaproof voor in De Vooruit in Gent. Dat gebeurde in twee sessies voor telkens 200 personen. Beide momenten verkochten volledig uit. Maar niet getreurd voor wie naast een ticket greep, want zowel De Morgen als De Vooruit zelf zonden de boekvoorstelling integraal uit op hun websites.

Die livestreams kan je volledig herbekijken via volgende links. Ook op onze Facebookpagina vind je de volledige presentatie terug.

Over De opgang

Dat De opgang, de nieuwe grote roman van Hertmans een sterk geanticipeerd boek is, blijkt al snel uit de grote media-aandacht. Zo maakte VRT NWS er met Ruth Joos een podcast over en lieten Radio 1 en Clara de auteur zelf aan het woord in De wereld vandaag. Alle fragmenten kan je hieronder beluisteren.

Ook in de geschreven pers kreeg De opgang intussen veel positieve reacties.

Samen met Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge vormt De opgang een historische trilogie. Telkens vertrektHertmans van een huis met een fascinerend verledenen baseert hij zich op bestaande documenten omeen Grote Geschiedenis te vertellen. Dan volgt eenqueeste naar een waarheid die de hedendaagse tijd bevraagt.Je zou van een recept kunnen spreken. Daarbijvermengt hij non-fictie en fictie steeds met dezelfde literairewerktuigen. Het resultaatis de uiterst succesvolle heruitvinding van eengenre dat belegen heette te zijn: de historische roman.


Pascal Verbeken in De Standaard

****
Stefan Hertmans schrijft een meesterlijk boek over de illustere vroegere bewoner van zijn Gentse huis. De opgang van Stefan Hertmans heeft alles in zich om incontournable te worden op de rijkgevulde planken over WO II en collaboratie.

De Morgen

Als meesterlijk verhalenverteller schetst Hermans in trefzekere stijl in de eerste plaats een boeiend familieportret.

De Tijd

****

Een van Stefan Hertmans’ beste romans – een donker, zorgwekkend en beheerst boek. […] De opgang overtreft ruimschoots Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge. […] |Hertmans heeft nooit eerder zo’n spannende roman geschreven.

De Standaard

Boektrailer

Bekijk hieronder de boektrailer van Stefan Hermans’ nieuwe roman, De opgang.

Stefan Hertmans over zijn nieuwste boek, De opgang.

Stefan Hertmans over ‘De opgang’