Nu de herfst begonnen is, beginnen de verkoudheden weer de ronde te gaan. Kinderen zijn hier extra vatbaar voor, doordat hun weerstand nog in ontwikkeling is. Als ouder kan je je kind door deze periode helpen en zijn/haar fysieke en psychologische veerkracht opbouwen door meelevend voor hem/haar te zorgen.

Deze en 100 andere alledaagse situaties vind je terug in het boek Wat denkt mijn kind nu echt?  van Tanith Carey en dr. Angharad Rudkin. Een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren!

Help je kind kalm met ziekte omgaan

Wanneer je kind ziek wordt, ben je natuurlijk bezorgd en wil je haar beschermen. Het is vaak moeilijk te beoordelen hoe ziek ze is als ze zegt: ‘Ik voel me niet lekker’, of: ‘Mijn buik doet pijn’, omdat ze nog niet alle woorden kent om te beschrijven hoe ze zich voelt. Omdat je als ouder zo lief mogelijk wilt zijn, vraag je je wellicht af of je bij een kortdurende ziekte moet vasthouden aan de gebruikelijke routines en gedragsregels. Twijfel je aan de ernst van de ziekte van je kind, raadpleeg dan een arts.

10 stappen bij het zorgen voor een ziek kind:

1.

Neem een positieve houding aan. Kinderen nemen een voorbeeld aan jou. Wanneer je zelf ziek bent, toon dan veerkracht en zorg goed voor jezelf.

2.

Praat over beter worden. Bespreek met je kind hoe sterk haar lichaam is en hoe goed het zichzelf beter kan maken. Moet je haar ziekte met anderen bespreken, doe dat dan buiten gehoorsafstand.

3.

Check richtlijnen. Je hoeft je kind niet altijd van school te houden. Houd haar thuis als op een van deze vragen het antwoord ‘ja’ is: Is mijn kind te ziek om aan activiteiten mee te doen? Heeft ze iets besmettelijks? Zou ik thuisblijven als ik het had?

4.

Zeg dat ze dapper moet zijn. Zeg tegen je kind dat, terwijl haar lichaam hard werkt om beter te worden, ze kan helpen door dapper te zijn en jouw advies te volgen.

5.

Reageer neutraal. Luister wanneer je kind zegt dat ze pijn heeft, maar reageer niet overbezorgd of emotioneel als ze klaagt, want dan kan het zijn dat ze overdreven aandacht gaat trekken.

6.

Knuffel veel. Wanneer je kind ziek is, kan ze weer kinderlijk gedrag laten zien en aanhankelijk zijn. Geef daaraan toe.

7.

Houd vast aan grenzen. Blijf vasthouden aan de normale gezinsregels, zoals geen broertjes of zusjes slaan en beperkte schermtijd. 

8.

Stel prioriteiten. Als je werkt, heb je meestal recht op kortdurend zorgverlof. Je kunt ook een vrije dag opnemen om voor je zieke kind te zorgen.

9.

Vergeet eventuele broertjes of zusjes niet. Als je kind een poosje ziek is, richt dan geregeld je aandacht ook op je eventuele andere kinderen, zodat ze zich niet achtergesteld voelen.

10.

Deel de last. Zelfs als beide partners werken, komt de zorg voor een ziek kind nog steeds meestal neer op de moeder. 72 procent van de vrouwen zegt dat zij hoogstwaarschijnlijk degene is die vrij neemt om voor de kroost te zorgen. Wanneer een kind ziek wordt, bespreek dan het verdelen van de zorg. Kunnen jij en je partner de dag zo indelen dat de een later vertrekt en de ander eerder thuiskomt? Kan een van jullie het werk in het weekend inhalen?

Advies op maat per leeftijd

2-3 jaar

Lichaamstaal. Bij peuters kunnen emotionele problemen zich uiten in fysieke klachten. Wees hier alert op als je kind vaak hoofd- of buikpijn heeft. 

Uit bed. Een peuter kan koorts hebben en toch willen rondrennen. Maak je geen zorgen als je hem niet uit bed kunt houden.

4-5 jaar

Niet druk maken. Sommige kinderen zijn zenuwachtig als ze na een ziekte weer naar school gaan. Stel je kind gerust dat het hetzelfde voelt als ervoor.

Oorzaak. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op deze leeftijd weinig begrijpen van de oorzaken van een ziekte. Maak duidelijk dat het niet zijn schuld is dat hij ziek is.

6-7 jaar

Dokters en verpleegkundigen. Onderzoek heeft aangetoond dat 6-jarigen soms denken dat een medische behandeling een soort straf is, tenzij iemand uitlegt dat deze is om beter te worden.

Het is besmettelijk. Rond hun zevende beseffen kinderen dat je sommige ziekten van anderen kunt krijgen. Vertel je kind welke ziekte hij heeft. 

Meer tips en situaties met kinderen vind je in het boek Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? schetst 100 levensechte situaties die je als ouder met je kind kunt meemaken. Kruip in het hoofd van je kind – peuters, kleuters en jonge kinderen denken anders dan volwassenen – zodat je rustig en passend kunt reageren. Kom meer te weten over de ontwikkelingsfasen die je zoon of dochter in de leeftijd van 2 tot 7 jaar doorloopt, leer hun woorden te interpreteren en hun gedrag te ontcijferen, zodat je vol zelfvertrouwen het juiste doet en zegt. Alle herkenbare situaties komen aan bod: slapen, eten, koppigheid, emoties, feestjes, maar ook ernstige thema’s als ... lees meer ziekte en dood. Wat denkt mijn kind nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren.

€ 15,00