Mythologie is meer dan een rode draad in Thorgal. Thorgal ís pure, onversneden mythologie. Niet alleen de reeks zelf, maar ook Aaricia, Wolvin, Jolan, tot zelfs de bedenkers, Roszinski en Jean Van Hamme genieten een mythologische status. Het is dan ook niet toevallig dat het achtendertigste album weer versierd is met een mythologische saus, dankzij het scenario van Yann en de fantastische tekeningen van Fred Vignaux. Heb jij het nieuwste Thorgal-avontuur al gelezen?

? “Een meer dan overtuigende overname” – Independant

? “Een straffe samenwerking” – DBD

? “Een album dat doet denken aan de beste jaren van de saga” – Historia

38 De Selkie

Wolvin is verdwenen! Thorgal en Jolan kiezen het ruime sop om het jonge meisje terug te vinden. Ze is ontvoerd en meegenomen naar het mysterieuze eiland Kalsoy. Het eiland wordt bewaakt door het standbeeld van Kopakonan, een zeehondvrouw die het hele dorp heeft vervloekt. Onze helden raken slaags met de wraaklustige inwoners en krijgen te maken met een oude, te duchten legende.

€ 9,99

Een kind van de goden

Thorgal Aegirsson is het Sterrenkind, door Thor uit de hemel gezonden en op aarde aangekomen om zijn pleegvader Leif Haraldson van de dood te redden, zo luidt de mythe. In Het sterrenkind, het zevende album vanThorgal, lees je de mythe, maar ook de ware toedracht van Thorgals afkomst.

Eenendertig albums later heeft Thorgal ongelooflijk veel meegemaakt. Hij is volwassen geworden. Hij heeft de liefde gevonden. Hij slaagt er alleen niet in om rust te vinden, gelukkig voor ons, stripliefhebbers. Yann gaat in zijn scenario’s op zoek naar de wortels van Thorgal, naar het mythologische aspect van de reeks, want Thorgal is larger than life.

In dit achtendertigste album staat het leven van Wolvin op het spel. Ze is ontvoerd door een bende ongure Vikingen en zit opgesloten op het eiland Kalsoy. Thorgal, wie anders, zet een reddingsactie op touw… zonder te weten tegen welke krachten hij het moet opnemen. Het eiland wordt namelijk beschermd door een kolossaal standbeeld van een selkie, een zeehondenvrouw. Wanneer het reddingsschip het eiland nadert, ziet de bemanning met afgrijzen het reusachtige standbeeld opdoemen uit de nevel en mist.

Selkie?

Een selkie is een mythologisch schepsel. In het water heeft een selkie een zeehondengedaante. Wanneer de selkie het water verlaat, kan hij (of zij) de huid afwerpen en een menselijke gedaante aannemen. In de Schotse volksverhalen steelt een man de huid van een vrouwelijke selkie, die hij verderop naakt aantreft in haar menselijke gedaante. Zij wordt zijn vrouw, maar blijft haar leven lang verlangen naar de zee. Op het moment dat ze haar zeehondenhuid terugvindt, al dan niet met de hulp van haar kinderen, keert ze terug naar de zee.

Of ze daarna haar kinderen nog terugziet, hangt af van de bron die je leest, maar een happy end is lang niet altijd gegarandeerd. Het is dus maar te hopen dat ook Thorgal, Jolan en Wolvin ongeschonden aan hun confrontatie met de selkie ontsnappen. Dat er bloed zal vloeien, staat vast. Moge de goden hen bijstaan!

Ontdek ook de spin-off werelden van Thorgal!

7 Nidhogg

Wolvin trekt naar de tussenwereld in de hoop dat de slang Nidhogg, die door Odin werd verbannen, haar zal helpen om de zwarte Alfen te verjagen die de werelden in chaos willen storten. Maar Nidhogg weigert. Ook hij kijkt benieuwd uit naar die chaos. Wolvin is nog maar net bij Nidhogg vertrokken wanneer ze, met de hulp van de Alfen van het licht, in de handen terechtkomt van de zwarte Alfen. Die leveren het meisje uit aan haar aartsvijand Azzalepstön. Zal Wolvin samen met haar bondgenoten Tjahzi, Vigrid en Yasmina een eeuwigdurende oorlog kunnen vermijden? 

€ 9,99

8 Twee bastaards

De jonge jaren van Thorgal vertelt de coming-of-age van Thorgal. Welke avonturen beleefde hij tussen zijn vijftiende en twintigste levensjaar? Hoe groeide de jonge snaak uit het album Aaricia op tot de jongeman die aan het begin van De ijskoningin door zijn schoonvader aan een rots werd vastgeketend? Harald Blauwtand regeert met ijzeren vuist. Hij spaart niemand, niet zijn bastaardzoon, niet de Vikings uit een afgelegen dorp. Thorgal is als gevangene van de tiran veroordeeld tot deelname aan de verschrikkelijke circusspelen van Harald… Slaagt hij erin te ontsnappen uit de greep van de bloeddorstige koning? En krijgt hij eindelijk nieuws van ... lees meer Aaricia?

€ 9,99

7 De Tijdberg

Kriss heeft maar één doel: haar zoon Aniel terugvinden die gevangenzit aan het andere eind van de wereld. Ze trekt naar de Tijdberg. Daar kan ze door de tijd reizen. Maar eerst wachten haar verschillende proeven waaronder een duel met haar alter ego... Kriss is tot alles bereid om haar zoon te redden, maar kan ze ook haar dubbelgangster doden?

€ 9,99