Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. Hun doelwit – de Duitse Erla-vliegtuigfabriek – wordt amper getroffen. De dichtbevolkte woonkern in de wijk Oude-God en een aantal scholen krijgen wel de volle laag. In Tranen over Mortsel vertelt Pieter Serrien alles over deze tragische gebeurtenis. Het boek is vanaf nu beschikbaar in een nieuwe editie ter ere van de 80-jarige herdenking.

De trieste balans van 5 april 1943: 936 doden, van wie meer dan 250 kinderen, 1342 gewonden en 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen. Het is het dodelijkste bombardement ooit in België.

Tachtig jaar later is de herdenking een symbool geworden voor alle oorlogsslachtoffers. Deze vierde editie en heruitgave van Tranen over Mortsel bundelt bijzonder aangrijpende verhalen over het bombardement. Dit boek gaat niet over de grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het drama meemaakten.

In deze nieuwe editie werd de slachtofferlijst aangevuld en geactualiseerd en werd nieuw (uniek) beeldmateriaal opgenomen. 


Gusta Lernout, getuige en overlevende van het bombardement, kijkt nieuwsgierig naar een van de niet-ontplofte bommen. Haar zusje Roos staat achter haar. Vader Lernout fotografeerde zijn dochters nabij de huidige Dosfellei op zondag 11 april 1943, net geen week na het bombardement. Deze bijzondere foto werd gemaakt nadat de Duitse ontmijningsdienst het ontstekingsmechanisme van de bijna 500 kilogram wegende Amerikaanse blindganger had weggehaald.


Over de herdenking

Samen met de stad Mortsel zal de vzw 5 april 193, opgericht door Pieter Serrien, Bruno Gastmans en Marc Van de Looverbosch, dit jaar zorgen voor een unieke herdenking met verschillende activiteiten. 

Onder andere Frank Seberechts, Rudi Vranckx, Herman Van Goethem, Tom Lanoye en Pieter Serrien geven lezingen, op 1 april vindt de herdenkingsplechtigheid plaats op het ereperk, datzelfde weekend spelen de kinderen van de Mortselse academie theatervoorstellingen gebaseeerd op het boek, en doorlopend kan je van januari tot april een kunstroute volgen in samenwerking met de Mortselse middenstand.

‘Heel knap hoe Pieter Serrien de herinnering mee bewaart.’ – Jeroen Olyslaegers

‘Pieter Serrien slaagt er wonderwel in om de nog levende getuigen hun verhaal te laten brengen.’ – Rudi Vranckx

‘Als historicus ben ik blij dat de herinnering behalve op piëteit ook gebouwd wordt op de solide grond van historisch onderzoek.’ – Prof. Bruno De Wever

Op woensdag 5 april, op het tijdstip waarop 80 jaar eerder de bommen vielen, zal er een bijzonder herdenkingsmoment zijn op het Stadsplein (van 14u45 tot 15u45). Voor meer info kan je terecht op www.mortsel.be/5april1943.

Bestel hier jouw exemplaar!

Tranen over Mortsel

Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. Hun doelwit – de Duitse Erla-vliegtuigfabriek – wordt amper getroffen. De dichtbevolkte woonkern in de wijk Oude-God en een aantal scholen krijgen wel de volle laag. De trieste balans: 936 doden, van wie meer dan 250 kinderen, 1342 gewonden en 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen. Het dodelijkste bombardement ooit in België.   Tachtig jaar later is de herdenking een symbool geworden voor alle oorlogsslachtoffers. Deze vierde editie en heruitgave van Tranen over Mortsel bundelt bijzonder aangrijpende verhalen over het bombardement. Dit boek gaat niet over de grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het drama meemaakten.

€ 29,99

Pieter Serrien

Pieter Serrien (°1985, Kontich) is historicus en specialist in mondelinge geschiedenis. Hij debuteerde met een eerste editie van Tranen over Mortsel (2008), schreef het boek Oorlogsdagen (2013) over het leven onder bezetting tijdens WO I en startte met Zo was onze oorlog (2014) een uniek getuigenissenproject over WO II op. In Van onze jongens geen nieuws (2015) trad hij in de voetsporen van de jongens van ’40 en in Elke dag angst (2016) vertelde hij over de V-bommenterreur aan het einde van WO II. Hij houdt een blog bij over opmerkelijke historische verhalen en trekt het land rond met lezingen.