Het nieuws sloeg dit voorjaar in als een bommetje. Urbanus, Cesar, Eufrazie en de rest van de drollige bende van Tollembeek zouden hun laatste stripavonturen beleven. Bijna veertig jaar en tweehonderd albums lang hadden Urbanus en co de stripwereld onveilig gemaakt en nu hadden auteurs Willy Linthout en Urbanus besloten die wereld niet langer meer te pesten. Een interview was dus onvermijdelijk.

Bloot gat

Urbanus, stond het in de sterren geschreven dat album 200 het laatste Urbanusalbum zou worden? Met als accident de parcours album 201 als allerlaatste album?

Urbanus: Een strip maken is wel erg arbeidsintensief en het was vooral Willy die de serie met album 200 wou afronden. Hij had er ook het meeste werk aan, ik werd enkel betrokken bij het scenario, de grappen en oneliners en heel af en toe een schets van een raar beest of toestel. Wij hadden wel van in het begin afgesproken dat als een van ons beiden wilde stoppen, we dan ook definitief zouden stoppen en geen vervanger zouden zoeken voor mekaar. De goesting om er een lijn onder te trekken liep een beetje synchroon, ik wou ook wat meer rust in mijn hoofd.

Hebben jullie de samenwerking zoals jullie ze in het begin hanteerden kunnen volhouden? We zijn al doende wel wat professioneler geworden. In het begin staarden we allebei naar een wit blad en dan kwamen de ideeën mondjesmaat, maar een echte plot hadden we niet. Dat maakte niet zoveel uit want in die tijd deed ik niks anders dan zotte dingen op televisie en in de zalen, dus vond iedereen dat ook leuk in de strips. Eén ding moest er zeker inkomen: Suske en Wiske, Jommeke en De Rode Ridder, die gingen nooit naar de wc, dat moest er bij ons zeker in. Wij hebben daarmee het bloot gat in de markt gevonden. De laatste tien jaren maakte Willy zelf al een synopsis van een verhaal. Die kreeg ik dan toegestuurd en zo konden we samen het hele avontuur verder uitbouwen en finetunen.

Zwaaiend katje

De Urbanusfamilie, bezweken onder de belastingdruk. Een waardig einde? De familie Urbanus raakte van het ene drama in het andere en van de regen in de drop. Maar we probeerden toch altijd met humor alle miserie te relativeren. Als het even goed ging met het gezin, dan was dat al na één pagina afgelopen. Maar alles werd altijd opgelost door Amedee de vlieg. Hij was eigenlijk onze professor Barabas en Gobelijn.

Er duiken een paar merkwaardige verschijningen in de albums op: God de Vader zelve, Willy en ‘de echte Urbanus’. Wat was het leukste personage om in de strip in te voeren?

Het aftellende katje was een goeie vondst van Willy. Uiteraard wilden de personages belemmeren dat het armpje naar beneden bleef klikken, want dat betekende een avontuur minder. Het katje was ook ijzersterk. Een van de leukste vondsten was dat Amedee een touw aan de arm van het katje had vastgemaakt en dat al vliegend afrolde tot in de hemel. Daar maakte hij het touw vast aan de troon van God, het allersterkste meubel van het heelal. Eén prentje later was de troon al omgekanteld. Dat katje was dus onverbiddelijk.

Maar ook Jommeke, Marcel Kiekeboe en de Rode Ridder doen hun intrede? Jullie alltime favoriete striphelden?

De striphelden van onze collega’s kwamen af en toe eens in onze strip voor, maar dat was meestal om hen uit te lachen.

Escalatie

De strip wordt getekend op plakken hesp of op achterkanten van belastingbrieven, César wordt zombieacteur … Jullie hebben jullie echt wel laten gaan in die laatste twee albums. Mocht de strip nog meer escaleren dan anders?

We hebben er wel een extra ‘specialleke’ van gemaakt, ja. Het was voor iedereen al een tijdje duidelijk dat we er met dat aftellende katje zouden mee stoppen, maar toch wilden we met de voeten van onze lezers spelen en zo de indruk wekken dat het nog niet was afgelopen.

Wat was het meest hilarische moment tijdens die 39-jarige samenwerking met Willy?

Helemaal in het begin, toen we nog bij Uitgeverij Loempia zaten, probeerde de uitgever Jef Meert, alias Jef Patat, ons op de Antwerpse Boekenbeurs te krijgen, maar we mochten er niet in, wegens te platvloers. Na lang aandringen mochten Willy en ik toch aan een tafeltje zitten om te signeren, ergens in een doodlopende hoek. Na een tijdje stonden er zodanig veel fans aan te schuiven dat ze met hun kont voor de standen van de bekende schrijvers stonden en heel de boel daar blokkeerden.

Sexy looks

Nu mag je het vertellen, wat was naast Urbanus jouw lievelingspersonage in de strip?

Juffrouw Pussy of Netteke, ik twijfel nog qua sexy looks :o).

En jouw lievelingsscène uit de 200 albums?

We hebben vroeger ook een paar strips gemaakt met eenpaginagags. Daarin zat er eentje waar Urbanus en zijn vrienden Dikke Herman, Botswana en Pinnekeshaar uitgescholden werden door Waalse stripfiguren. Dat konden ze zo niet laten. Ze pakten een aantal strips en rolden die op tot een knuppel. Ze stapten de taalgrens over en gingen de Waalse uitlachers een paar tikken geven. Maar de Walen hadden zich voorbereid en ook een aantal strips opgerold tot matrakken. Het gevecht vond plaats en Urbanus en zijn vrienden kwamen bont en blauw terug thuis. Waar ze niet aan gedacht hadden was dat de Walen harde gekartonneerde covers rond hun strips hadden.

Wat ga je het meest missen nu de stripreeks na al die jaren stopt?

Mijn grote rode broek met bretellen.

200 Het laatste avontuur

De familie Urbanus weigert belastingen te betalen en wordt uit hun huis gezet. Terwijl ze op weg zijn naar het OCMW worden ze door een veerman opgepikt. Die doet hen al snel denken aan de ‘veerman des doods’ uit de Griekse mythologie. De familie Urbanus wordt bij feestzaal ‘De vliegende engel’ afgezet. Daar heeft God de vader een groot feest voor hen georganiseerd. Op de gastenlijst staan allemaal personages uit toekomstige Urbanusstrips. De viering blijkt al snel een vermomming te zijn voor een heel ander soort feest. En dan staat er plots op het gelukskatje: nog nul avonturen…

€ 7,99

201 Het allerlaatste avontuur

Tekenaar Willy Linthout is na het laatste album van Urbanus aan een nieuwe stripreeks begonnen: De familie Super! Maar na een aantal stroken stopt het verhaal plots met een cliffhanger. God de Vader toont Linthout dat Urbanus helemaal nog niet dood is. In album 137 zat Urbanus namelijk heel de tijd in een kast opgesloten, waardoor hij nu nog één avontuur tegoed heeft. Linthout trommelt zijn team weer op en samen proberen ze het allerlaatste avontuur van Urbanus te maken. Maar in dit laatste album stoot niet alleen Urbanus in de strip op problemen, ook Studio Linthout moet inventief zijn.

€ 7,99