Soms hoeven stripauteurs niet ver te zoeken om sterke thema’s te vinden: in de biografie van een merkwaardig man bijvoorbeeld of in een roman van een gerenommeerd auteur. Maar soms versmelten ze een totaal nieuwe tekst met beelden tot een origineel, wonderlijk geheel. Dit najaar verschijnen er vijf zulke pareltjes.

Blauwbaard – de duistere kant

‘Blauwbaard is altijd mijn favoriet sprookje geweest. Ik vond het fascinerend en betoverend om te lezen, maar was het tegelijk ook niet eens met de visie van Jacques Perrault. Die was niet eerlijk. Want wie is Blauwbaard? Hij is een man met een geheim en daar is niets op tegen. Integendeel, er is niets zo nobel als een geheim bewaren. Natuurlijk gaat Blauwbaard daarin te ver omdat hij met pijn en dood speelt. Wat ik zeker onrechtvaardig vond: volgens Perrault hebben vrouwen geen macht. Blauwbaard is een fascinerende man, dus wou ik daar een fascinerende vrouw tegenover zetten: Saturnine.’ – Amélie Nothomb In een overvol Parijs waar er een tekort is aan woongelegenheid, is het een buitenkans voor de jonge lerares Saturnine als ze een ruim appartement vindt in een van de mooie wijken van de stad. Ze wordt door de eigenaar don Elemirio Nibal y Milcar uitgekozen uit vele kandidaten. Maar aan haar verblijf is er een voorwaarde verbonden. Ze mag de donkere kamer, waar de excentrieke huisbaas zijn foto’s ontwikkelt, niet betreden. Er hangt nog een ander, dieper mysterie boven het appartement. De vorige huurders, acht mooie jonge vrouwen, hebben een verhouding gehad met don Elemirio en zijn allemaal verdwenen. Toch raakt Saturnine geboeid door de man die houdt van eieren en van goud. Het spel van aantrekken en afstoten kan beginnen. In haar werk zoekt de Belgische bestsellerauteur Amélie Nothomb veelal de duistere kant van de menselijke geest op. De jonge Franse illustrator Camille Benyamina slaagt erin de zowel feeërieke als dreigende sfeer van het literaire meesterwerk om te zetten in een krachtige, aangrijpende graphic novel.

Ik ben hun stilte  – Whodunit

Een van de meest interessante stripauteurs van de laatste jaren moet ongetwijfeld de in 1979 geboren Spaanse tekenaar Jordi Lafebre zijn. Hij weet als geen ander de warme nostalgie en de jeugdige verwondering van Zidrous verrukkelijke scenario’s voor de serie Mooie zomers te verbeelden, maar verraste enkele jaren geleden ook met zijn eigen bitterzoet verhaal Ondanks alles. Dat album ontvouwt zich als een mozaïek van vele gevoelens die een mensenleven bepalen. Ook Lafebres nieuwe eigen album Ik ben hun stilte leest als een puzzel. Eva Rojas is zelf psychiater maar gaat op consultatie bij haar Barcelonese collega doctor LLull. Haar verhaal is dan ook niet min. Op vraag van een patiënte werd ze uitgenodigd op het buitenverblijf van de puissant rijke familie Monturó, die een fortuin vergaarde dankzij de wijnbouw en -verkoop. De grootmoeder – die nog altijd leeft – wil haar testament voorlezen en elk familielid mag een adviseur meebrengen. Eigenzinnig, brutaal, maar met een scherp doorzicht in de menselijke psyche is die familiebijeenkomst voor Eva als een uitnodigend tochtje op een gewaagde rollercoaster. Want de familie heeft vele geheimen, waarbij er sommige tot het Spaanse Franco-regime teruggaan, en corruptie en machtsmisbruik lijken de belangrijkste drijfveren van de Monturo’s. De pretparkfun stopt echter wanneer Eva een lijk vindt. Een van de beschuldigden is zijzelf. Zij vertelt haar verhaal aan dr. Llull. Als een zelfanalyse. Als een whodunit.

De marathon van de eeuw – Te veel appels

In 1904 werden de derde Olympische Spelen georganiseerd, in Saint-Louis, en het Amerikaans olympisch comité was al van bij de aanvang duidelijk: die Spelen moesten die van Amerika worden. Waar de Amerikanen ook in slaagden, omdat slechts een op de vijf kandidaten uit een niet-Amerikaans land kwam en behalve Amerika slechts elf landen zich inschreven. De Olympische Spelen in Saint-Louis zouden de geschiedenis ingaan als die waarbij voor het eerst gouden, zilveren en bronzen medailles werden uitgereikt en voor het eerst Afrikaanse atleten deelnamen, maar het waren toch vooral de Spelen van de meest avontuurlijke en absurde marathon ooit. Het was bloedheet, heel stoffig en er stonden bijna geen watervoorzieningen langs de kant van de weg, wat de marathon extreem gevaarlijk maakte. Elke editie van de Spelen kent legendarische verhalen, eigen helden, maar de deelnemers aan die marathon van 1904 overstegen elke mythe. Je had de Cubaanse postbode Andarin Carvajal die zich geen sportkledij kon veroorloven en zijn broekspijpen dan maar afknipte op shortmaat. Ondanks het feit dat hij onderweg regelmatig stopte om een praatje te slaan met het publiek en hevige buikkrampen kreeg omdat hij veel appels at tijdens het lopen, zou hij heel verdienstelijk eindigen. Er was de in Engeland geboren Thomas Hicks, de man die als kind gezworen had nooit meer tweede te eindigen. Hij kreeg tijdens de wedstrijd strychnine met brandy toegediend en werd letterlijk door zijn trainers over de eindmeet gesleept. Ook hij eindigde heel hoog. En er was bijvoorbeeld ook Fred Lorz. Die werd onderweg gewoon door een auto opgepikt, en toen die panne kreeg, besloot hij alsnog de marathon uit te lopen. Met een zeer gunstig resultaat. Kid Toussaint, die we kennen van Animal Jack en Magic 7, verwerkte de vele verhalen rond de marathon van 1904 tot een levendig scenario. Munuera, tekenaar van Bartleby, A Christmas Carol en De Campbells, maakte van elke tekening een feest voor het oog.

Barmhartigheid –  Zeven Van Hamme- miniatuurtjes

Nu de ondertussen 84-jarige meester-scenarist Jean Van Hamme zijn grote reeksen XIII, Largo Winch, Thorgal aan collega’s scenaristen heeft overgedragen, is er tijd vrij voor projecten die hij nog leuk of uitdagend vindt. Het schrijven van een verhaal dat zich voor de tijd van Blake en Mortimer afspeelde bijvoorbeeld, De U-straal, of een Blake en Mortimer, De laatste zwaardvis, of een bundeling kortverhaaltjes in de serie XIII Mystery die in 2024 zal verschijnen. Of een aantal miniatuurtjes, zeven kortverhalen die getekend worden door diverse stripauteurs en gebundeld worden onder het overkoepelende thema Barmhartigheid. Draait het ene verhaal om pure actie – een vluchtende moordenaar die in een parachutistenclub terechtkomt – dan is het andere nabije sciencefiction – wat als een pil wordt verkocht die de tijd kan stilzetten – of gaat het om een koppelaarster tijdens de belle époque. Niet toevallig is een schrijver het hoofdpersonage in drie verhalen. Toch is ook hier de setting compleet anders: bij de ene is dat een gezellige huiskamer, bij de andere een klein eiland in de Atlantische Oceaan, bij de derde een grootstad. Zeven diverse locaties, zeven verschillende gevoelens, zeven andere sferen, prachtig in beeld gebracht door het kruim van de hedendaagse stripwereld: Emmanuel Bazin, Dominique Bertail, Djief, Christian Durieux, Ricard Efa, José Luis Munuera en Aimée de Jongh.

Lucas’ Wars – Hollywoodgeschiedenis

A long time ago in a galaxy far, far away… woonde een jongetje, George  Lucas genaamd. Hij was niet meteen een goede leerling, eerder introvert en rebels. Hij keek naar de televisieserie Flash Gordon, las de strips van ruimte agent Tommy Tomorrow en wilde slechts één ding: autopiloot worden. Maar een bijna fataal auto-ongeluk wegens te hoge snelheid deed hem besluiten op de universiteit film te gaan studeren. Hij werd nogal snel opgemerkt met zijn kortfilms en spoedig kwamen ook Steven Spielberg en Francis Ford Coppola in zijn leven. Vanaf dan werd Hollywoodgeschiedenis geschreven. Lucas’ Wars is een schitterende biopic die niet alleen het leven vertelt van een van de grootste filmmakers aller tijden, maar die vooral ook een inzicht geeft in de manier waarop het filmepos Star Wars tot stand kwam. Van de eerste ideeën en schetsen, tot de moeilijkheden om het project gefinancierd te krijgen, van de castings tot de ruzies tussen de acteurs, maar ook met de studiobonzen: de graphic novel vertelt het verhaal alsof je op de eerste rij in de cinemazaal zit. Ontzettend goed gedocumenteerd, helder getekend en meeslepend geschreven.

Ontzettend gedocumenteerd, helder getekend  en meeslepend geschreven.

Blauwbaard

Parijs is vol. En de jonge, aantrekkelijke Saturnine is dringend op zoek naar een plek om te wonen. Wanneer ze een advertentie vindt voor een ruime kamer in een appartement in een leuke Parijse wijk, stelt ze zich kandidaat. De eigenaar van het appartement laat zijn keuze op haar vallen. Huisbaas don Elemirio Nibal y Milcar is even bizar als zijn naam doet vermoeden. Hij spreekt met nostalgie over de inquisitie en verbiedt haar de toegang tot die ene geheimzinnige donkere kamer in het appartement. Saturnine komt te weten dat don Elemirio was getrouwd met de vorige vrouwelijke huurders, die ... lees meer een voor een zijn verdwenen. Zal Saturnine aan haar lot ontsnappen? 

€ 25,00

Ik ben hun stilte

Na Ondanks alles, de nieuwe graphic novel van Jordi Lafebre, een pittig en grappig detectiveverhaal. Barcelona, heden. Eva Rojas, een briljante jonge psychiater, wil niet antwoorden op de vragen van Dr. Llull. Maar ze heeft geen andere keus als ze haar licentie wil terugkrijgen en haar job weer wil oppikken. Enkele dagen eerder was Eva door een van haar patiënten gevraagd om als vertrouwenspersoon mee te gaan naar de notaris, waar het testament van haar grootmoeder zou worden voorgelezen. Hoewel de grootmoeder nog leeft, zal de familiereünie toch niet van de poes blijken. Zodra ze aankomt in Can Monturós zal ... lees meer de excentrieke psychiater meteen bergrijpen dat de wijngaard niet vrij is van geheimen. Want mensen lezen, dat is nu eenmaal haar specialiteit. De Monturós, die fortuin hebben gemaakt met hun wijngaard tijdens de Spaanse burgeroorlog, lijken een aantal onvergeeflijke geheimen met zich mee te dragen… Terwijl ze op het domein verblijft, wordt een familielid vermoord. Eva wordt meteen verdacht en zal dus op onderzoek uitgaan om haar onschuld te bewijzen. Na het poëtische Ondanks alles brengt Jordi Lafebre ditmaal een schitterende graphic novel, met verhalen in het verhaal en kleurrijke personages. Een dynamisch, modern verhaal vol humor, tussen komedie en detectiveverhaal.

€ 24,99

De marathon van de eeuw

De meest onwaarschijnlijke marathon van de geschiedenis begint! 1904. In de Verenigde Staten vinden voor de eerste keer de Olympische Spelen plaats en de Amerikanen zijn vastbesloten hun superioriteit te tonen. De marathon zal doorgaan in Saint-Louis, Missouri en zal de geschiedenisboeken ingaan… als de dolste wedstrijd ooit in deze sportdiscipline. Aan de start verschijnen 32 lopers, maar aan de aankomst nog maar 14. Van experimentele doping over valsspelen tot creatief afgebakende parcours, alles kan – en zal – gebeuren. Faites vos jeux, rien ne va plus… maar dan ook echt niet meer!

€ 21,99

Barmhartigheid

Zeven korte verhalen geschreven door Van Hamme en tot leven gebracht door zeven van de beste tekentalenten van dit moment! Een schrijver van detectiveverhalen wiens personages hem verraden. Een moordenaar op de vlucht in een parachutistenclub. Een scriptschrijver die zich het waanzinnige liefdesverhaal dat hemzelf overkomt, niet had kunnen voorstellen. Een handelaar in pillen die de tijd stilzetten. Of een koppelaarster uit de belle époque die voor haar grootste uitdaging staat. Dit zijn slechts enkele van de korte verhalen die de gevierde Jean Van Hamme voorstelde aan de crème de la crème van hedendaagse auteurs: Emmanuel Bazin, Dominique Bertail, Djief, ... lees meer Christian Durieux, Ricard Efa, José Luis Munuera en Aimée de Jongh. Het resultaat? Kleine verhalende traktaties die afwisselend teder, sluw, wreed of sprankelend zijn, maar altijd verrassend en meesterlijk geschreven. Er is geen genade: je zult dit album niet kunnen wegleggen tot je het uit hebt!

€ 29,99

Lucas’ Wars

Lucas’ Wars is het extreem waarheidsgetrouwe, nauwgezet gedocumenteerde levensverhaal van George Lucas. Het introverte kind groeide uit tot een rebelse tiener, die ternauwernood ontsnapte aan de dood, waarna hij zich als wonderkind profileerde en uitgroeide tot een vaste waarde in Hollywood. Een nooit geziene making of van Star Wars, van helse castings tot de nachtmerries op de filmset. Ruzie en liefdesverhoudingen tussen acteurs, conflicten met de studio en talloze andere problemen maakten bijna een eind aan het project. Ondanks alles zal uit dit gigantische moeras een uniek werk ontspruiten, een avant-gardistische odyssee die de filmwereld voorgoed zal veranderen.

€ 29,99