Het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt in de lucht. Je bent 25 jaar, de zon schijnt. Je doet een licht zomerjurkje aan, omdat het een mooie dag belooft te worden. En dan word je opgepakt door het Russische leger, eindeloos verhoord en na een schijnproces beland je als volksvijand van de Sovjet-Unie voor tien jaar in de goelagkampen.

Dit was het lot van Barbara Skarga. Ze maakte naam met filosofische essays en boeken, maar een van haar belangrijkste werken bleef lang onopgemerkt. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar leven in de goelagkampen. Na de bevrijding is een urgent boek, nu een beter begrip van de complexe realiteit en verhouding van Rusland met zijn buurlanden meer dan ooit noodzakelijk is.

een urgent boek, nu een beter begrip van de complexe realiteit en verhouding van Rusland met zijn buurlanden meer dan ooit noodzakelijk is

 

De Standaard gaf het boek in een recensie vijf sterren. ‘Barbara Skarga schrijft met afstand en rationaliteit over haar tien jaar gevangenschap in de naoorlogse goelag in de Sovjet-Unie,’ schrijft Johan de Boose. ‘Ondanks de gruwel is ze nooit pessimistisch geworden.’ Hij benadrukt ook dat Skarga haar verhaal allerminst sensationaliseert: ‘Haar aantekeningen lezen als een nachtmerrie, maar niet op een spectaculaire, sentimentele manier. Ze blijft altijd afstandelijk en rationeel, alsof het niet om haarzelf gaat.’ Lees de volledige recensie hier.

 

Alicja Gescinska in Knack:

‘Een belangrijker boek dan Na de bevrijding is moeilijk te vinden.’

 

Alicja Gescinska schreef een voorwoord bij de vertaling van Na de bevrijding. In een artikel voor Knack legt ze uit waarom dit boek zo belangrijk is, ook nu nog. Ze legt de link met de dag van vandaag en de manier waarop Rusland nu nog steeds met mensenlevens omspringt.

Niets van wat Vladimir Poetin in Oekraïne doet, niets van de Russische daden en retoriek is nieuw,’ aldus Alicja Gescinska. ‘Voor Russische leiders is een mensenleven altijd niets waard geweest, en een Oekraïens leven nog minder.’

Hier kan je het hele artikel lezen.

Verder vertelde Alicja Gescinska ook in De Afspraak over Barbara Skarga en haar goelagmemoires. Herbekijk de aflevering hier.

 

Na de bevrijding

Het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt in de lucht. Je bent 25 jaar, de zon schijnt. Je doet een licht zomerjurkje aan, omdat het een mooie dag belooft te worden. En dan word je opgepakt door het Russische leger, eindeloos verhoord en na een schijnproces beland je als volksvijand van de Sovjet-Unie voor tien jaar in de goelagkampen.
Dit was het lot van Barbara Skarga. Ze maakte naam met filosofische essays en boeken, maar een van haar belangrijkste werken bleef lang onopgemerkt. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar leven in de goelagkampen. Na ... lees meer de bevrijding is een urgent boek, nu een beter begrip van de complexe realiteit en verhouding van Rusland met zijn buurlanden meer dan ooit noodzakelijk is.

€ 34,99

Barbara Skarga

Barbara Skarga (1919-2009) is de belangrijkste Poolse filosofe van de twintigste eeuw. Ze werd in Warschau geboren, maar groeide op een landgoed bij Vilnius op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het verzet. In september 1944 werd ze opgepakt door het Rode Leger en tot tien jaar dwangarbeid veroordeeld. Na haar vrijlating werd ze nog gedwongen te werken in een kolchoz, zodat ze pas in 1956 de draad van haar leven in Polen weer kon oppakken. Ze studeerde af, promoveerde en werkte haar hele leven als hoogleraar. Ze mengde zich actief in het publieke debat en was betrokken bij de Poolse solidariteitsbeweging Solidarność. Ze liet een uitgebreid filosofisch oeuvre na.

Alicja Gescinska

ALICJA GESCINSKA (1981) is een Belgisch-Poolse filosofe en schrijfster. Ze publiceerde eerder een roman, een dichtbundel en levensbeschouwelijke non-fictie. Voor Canvas maakte ze de interviewreeks Wanderlust. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen in 2021 Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen. Gesprekken met Gescinska. Foto van de auteur (c) Stephan Vanfleteren