Binnenkort komt Sinterklaas, en daarna komen de feestdagen eraan. Dat is allemaal heel spannend voor kinderen! Je (klein)kind kijkt er waarschijnlijk heel erg naar uit, maar misschien begint hij/zij wat ongeduldig te worden. Dat komt doordat peuters het verstrijken van de tijd nog niet goed begrijpen.

In het boek Wat denkt mijn kind nu echt? wijden Tanith Carey & Dr Angharad Rudkin een hoofdstuk aan ongeduldigheid bij kinderen. Hoe komt het dat vooral peuters zo ongeduldig zijn, en hoe kan je er als ouder mee omgaan? Wat denkt mijn kind nu echt? is een handige gids voor (groot)ouders, die aan de hand van 100 alledaagse situaties uitlegt hoe je je kind beter kan begrijpen én beter kan helpen.

Waarom zijn kinderen zo ongeduldig?

Volwassenen zijn veel met tijd bezig: ze denken in minuten of uren, in gisteren, vandaag en morgen. Peuters begrijpen alleen wat ze kunnen aanraken of voelen; tijd is iets abstracts en ze hebben hulp nodig om te begrijpen wanneer dingen gaan gebeuren.

Bijvoorbeeld: je kind weet dat de Sint volgende week komt, maar hij/zij blijft vragen waar hij blijft.

Je kind leeft vooral in het nu. Zijn/haar idee van het verstrijken van de tijd is gebaseerd op de wetenschap dat dingen met regelmaat gebeuren: opstaan, eten en naar bed gaan. Als je dat soort handelingen combineert met woorden als ‘later’ of ‘vóór’, zal hij/zij beginnen te begrijpen wat je daarmee bedoelt. Maar ‘morgen’ of ‘volgende week’ is voor hem/haar nog te ver weg om zich daar een voorstelling van te maken. Ons leven als volwassene wordt beheerst door de klok en we vergeten gemakkelijk dat een peuter die nog niet begrijpt. Het is lastig om je irritatie te onderdrukken als je kind blijft vragen wanneer het bezoek komt. Besef echter dat hij/zij nog niet begrijpt wat ‘volgende week’ inhoudt.

Zijn/haar hogere hersenfuncties om naar de toekomst te kijken zijn nog niet ontwikkeld. Je kind is zo opgewonden dat de Sint komt dat hij/zij vindt dat dat nu moet gebeuren. Een kind wordt ongeduldig doordat hij/zij nog weinig oefening heeft gehad in uitgestelde beloning

Hoe kan je reageren?

1. Deel de tijd op in brokken. Zeg dat je begrijpt dat hij/zij wil dat de Sint nu al komt, en leg uit wat er eerst nog moet gebeuren voor het zover is, bijvoorbeeld hoe veel nachtjes hij/zij nog moet slapen.

2. Leid hem/haar af. Stel activiteiten voor om je kind af te leiden, zodat hij/ze niet de hele tijd zo gefocust is op de komst van de Sint.

Op de lange termijn…

Creëer een routine. Kinderen begrijpen het concept tijd beter als ze een routine hebben: ze kunnen vaste activiteiten tijdens hun dag gebruiken om het verstrijken van de tijd te meten.

Link activiteiten aan momenten. Gebruik tijdwoorden om hem/haar te helpen begrijpen wanneer dingen gebeuren. 

Maak het verstrijken van de tijd zichtbaar. Gebruik visuele hulpmiddelen om je kind te helpen begrijpen wat tijd is. Plak bijvoorbeeld een prent van Sinterklaas op de kalender op de dag dat hij komt en kruis elke dag die voorbij is door, doordat hij/zij de feestdag dichterbij ziet komen.

Meer situaties en tips vind je in Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? schetst 100 levensechte situaties die je als ouder met je kind kunt meemaken. Kruip in het hoofd van je kind – peuters, kleuters en jonge kinderen denken anders dan volwassenen – zodat je rustig en passend kunt reageren. Kom meer te weten over de ontwikkelingsfasen die je zoon of dochter in de leeftijd van 2 tot 7 jaar doorloopt, leer hun woorden te interpreteren en hun gedrag te ontcijferen, zodat je vol zelfvertrouwen het juiste doet en zegt. Alle herkenbare situaties komen aan bod: slapen, eten, koppigheid, emoties, feestjes, maar ook ernstige thema’s als ... lees meer ziekte en dood. Wat denkt mijn kind nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren.

€ 15,00

En voor iets oudere kinderen: Wat denkt mijn tiener nu echt?

Wat denkt mijn tiener nu echt?

Een tiener opvoeden voelt soms als een rollercoaster. Je kind is groter geworden, evenals de problemen waarmee je misschien te maken krijgt. Het brein van een puber ondergaat net zoveel veranderingen als dat van een peuter, alleen staan de emoties nu flink onder invloed van een krachtige cocktail van hormonen.   Wat denkt mijn tiener nu echt? behandelt de meest voorkomende scenario’s waarmee je als ouder van een puber te maken kunt krijgen. De auteurs houden die tegen het licht van de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het brein. Ze bespreken de misverstanden die kunnen ontstaan, ze leren je ... lees meer diep ademhalen en effectieve methoden gebruiken om situaties waarin de emoties hoog oplopen op het moment zelf te bedaren. Daarnaast bieden ze langetermijnstrategieën om de relatie met je tiener te verbeteren. Lastige problemen worden aangepakt, zoals omgaan met groepsdruk en examenstress tot zelfverwonding, drugs en anticonceptie.   Wat denkt mijn tiener nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun tiener beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren. Kortom, om hun tiener te begeleiden op zijn of haar reis naar volwassenheid.

€ 15,00