Hoe komt het dat het ene muzieknummer je aanspreekt en het andere niet? Waarom luistert de een vooral naar de melodie en de ander juist naar de tekst? En wat zegt je muzieksmaak over je persoonlijkheid?

Susan Rogers is een van de meest succesvolle vrouwelijke muziekproducers van de afgelopen eeuw. Zo werkte ze aan albums van bekende artiesten zoals Prince, David Byrne en Barenaked Ladies. Bovendien is ze een neurowetenschapper die onderzoek doet naar muziekcognitie. In het boek This is what it sounds like combineert ze haar kennis over muziek en over het menselijk brein, om ons iets te vertellen over wat muziek met ons doet, en waarom. Ook neurowetenschapper Ogi Ogas droeg bij aan dit boek.

Wist je dat… 5 tot 10 % van de mensen geen positieve gevoelens bij muziek ervaart?

‘Als je geniet van muziek, communiceren je muziekluisternetwerken met je dopaminebeloningsnetwerk, wat je een hoogstpersoonlijke geluidstraktatie bezorgt. Bij luisteraars met hersenen waarin de connectie tussen hun beloningsnetwerk en hun muzikaal netwerk minder sterk zijn, kan dit resulteren in muzikale anhedonie: de afwezigheid van een positieve respons op muziek.’

Wist je dat… de meest voorkomende visualisatie tijdens het luisteren van muziek autobiografische herinneringen zijn?

25% van de mensen visualiseert tijdens het luisteren naar muziek eigen herinneringen die hij/zij associeert met de muziek;

19% visualiseert een op de tekst gebaseerd verhaal;

17% visualiseert de band die de muziek speelt;

11% stelt zich voor dat ze de muziek zelf spelen of zingen;

9% visualiseert denkbeeldige werelden;

9% visualiseert niets terwijl ze muziek luisteren;

6% ziet dingen die ze willen bouwen of maken;

3% ziet een landschap voor zich;

1% visualiseert abstracte vormen en kleuren.

Wist je dat… muziek en het geheugen sterk gelinkt zijn?

De verbintenis tussen woorden en melodie “verdubbelt” de hersenactiviteit, doordat zowel de linker als de rechter auditieve cortex wordt geactiveerd. Deze “tweevoudige codering” van herinneringen in beide hersenhelften kan hebben bijgedragen aan de instandhouding van mondelinge geschiedenis. Voordat Homo sapiens het schrift ontwikkelde, zongen prehistorische volken hun verhalen, mythen en kronieken voor de jongere generatie. Melodieën en rijmschema’s boden cognitieve aanknopingspunten die luisteraars hielpen de woorden van een verhaal te onthouden.’

Wist je dat… er een Spotify playlist is met de belangrijkste nummers die in This is what it sounds like besproken worden?

De playlist vind je hieronder. Lees het boek met de Spotify-lijst op de achtergrond om helemaal ondergedompeld te worden in de wereld van muziek!

 

This is what it sounds like

Hoe komt het dat het ene muzieknummer je aanspreekt en het andere niet? Waarom luistert de een vooral naar de melodie en de ander juist naar de tekst? En wat zegt je muzieksmaak over je persoonlijkheid?
Susan Rogers is een van de succesvolste vrouwelijke muziekproducers van de afgelopen eeuw. Zo werkte ze onder meer mee aan verschillende albums van Prince die bekendstaan als muzikale hoogtepunten, van Purple Rain tot The Black Album. Daarnaast doet ze als befaamd neurowetenschapper onderzoek naar muziekcognitie. Rogers speelt zelf geen enkel instrument; haar succes dankt ze aan haar talent om goed te kunnen luisteren.
In ... lees meer This is what it sounds like combineert Rogers haar kennis over muziek en het menselijk brein met verhalen over haar ervaringen en ontmoetingen in de muziekindustrie. Ze laat zien hoe iedereen een unieke muzikale persoonlijkheid bezit, die veel verder reikt dan de voorkeur voor een bepaald genre. Het resultaat is een muzikale en wetenschappelijke ontdekkingsreis waarin de aantrekkingskracht van muziek wordt verklaard, en je leven als luisteraar wordt verrijkt.

€ 29,99

Susan Rogers

Susan Rogers is hoogleraar muziekcognitie aan het Berklee College of Music in Boston. Vóór haar carrière in de wetenschap was Rogers werkzaam in de muziekindustrie en werkte ze als opnametechnicus en producer aan succesvolle albums van artiesten als Prince, David Byrne, Barenaked Ladies en vele anderen.