Leve de vrijheid! Wie zou iets anders willen beweren? Maar wat is vrijheid? Alvast niet zonder meer je zin doen. Wie dat denkt, wordt al gauw de slaaf van zijn instincten of botst met de werkelijkheid en zijn medemensen. Mark Van de Voorde neemt dit actuele onderwerp onder de loep in Vrijheid is meer dan blijheid.

Vrij ben je pas als je beseft dat je brein weleens met jou aan de haal gaat. Vrij ben je pas als je de waarheid niet ontkent. Vrij ben je pas als je ook anderen een plek onder de zon gunt en samen met hen op zoek gaat naar een rechtvaardiger samenleving. Vrij ben je pas als er een overheid is die jouw vrijheid waarborgt. Aan vrijheid kleeft verantwoordelijkheid.

Daarom schreef Mark Van de Voorde Vrijheid is meer dan blijheid, over de vrijheid die wordt afgeremd door ons brein, bevorderd door de waarheid, versterkt door solidariteit, verzekerd door de democratie en mogelijk gemaakt door ethiek.

“Vrijheid! Geen woord dat meer werd gescandeerd, verstuurd en gelanceerd, sinds het coronavirus ons leven in de ban heeft gedaan. Maar hadden al die betogers, twitteraars en politici wel hetzelfde voor ogen? Elke mens is tot vrijheid geroepen. Het zou prachtig zijn als elke mens op die roeping in kon gaan. Daarvoor is het belangrijk te beseffen dat er hindernissen liggen op het pad van de vrijheid en dat valse richtingwijzers ons kunnen doen verdwalen.”
Mark Van de Voorde

Meer info? 

Vrijheid is meer dan blijheid

Leve de vrijheid! Wie zou iets anders willen beweren? Maar wat is vrijheid? Alvast niet zonder meer je zin doen. Wie dat denkt, wordt al gauw de slaaf van zijn instincten of botst met de werkelijkheid en zijn medemensen. Vrij ben je pas als je beseft dat je brein weleens met jou aan de haal gaat. Vrij ben je pas als je de waarheid niet ontkent. Vrij ben je pas als je ook anderen een plek onder de zon gunt en samen met hen op zoek gaat naar een rechtvaardiger samenleving. Vrij ben je pas als er een overheid is ... lees meer die jouw vrijheid waarborgt. Aan vrijheid kleeft verantwoordelijkheid. Daarom dit boek over de vrijheid die wordt afgeremd door ons brein, bevorderd door de waarheid, versterkt door solidariteit, verzekerd door de democratie en mogelijk gemaakt door ethiek.

€ 22,50

Mark Van de Voorde

Mark Van de Voorde (1947) studeerde politieke wetenschappen en communicatiewetenschappen. Hij was onder anderen zeventien jaar hoofdredacteur van het weekblad Kerk & Leven en zeven jaar speechschrijver en raadgever van Yves Leterme, Steven Vanackere en Herman Van Rompuy. Vandaag is hij onafhankelijk schrijver en columnist. Hij publiceerde al veertien boeken.