21 januari 2019, dé depri-dag van het jaar. Zogezegd dan toch, want daar doen wij niet
aan mee!

‘Blue Monday’, de donkerste dag van het jaar, figuurlijk dan. Want wie vandaag al eens naar buiten heeft gekeken, heeft vast al gezien dat het een prachtige dag is! En wij maken je dag nog wat beter dan hij al was. Je mag namelijk vandaag, zonder je goede voornemens aan de kant te schuiven, kiezen voor een heerlijke én gezonde maaltijd die je gelukkig zal maken. Ja, je leest het goed: gezond eten kan je gelukkig maken!

Lynn De Merlier, de Vlaamse Michael Mosley en auteur van Goesting in gezondheid, vertelt in haar boek dat je darmen een grote rol spelen in de aanmaak van serotonine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’. Over het algemeen denken we dat onze hersenen verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van dit hormoon, maar slechts 5 procent van de productie gebeurt effectief in ons hoofd.

De andere 95 procent komt uit onze darmen. Door gezond en darmvriendelijk te eten, kan je dus gelukkiger worden én beter slapen. In het filmpje hieronder legt Lynn uit hoe dat komt.

Als onderzoek het zegt, wie zijn wij dan om Lynn niet te geloven? Om de aanmaak van het gelukshormoon serotonine te stimuleren middenin deze winterprik, kan je vanavond onderstaand receptje eens op het menu zetten. Poepsimpel, goed voor je humeur én voor je darmen. Win-win!

Wraps met feta en spinazie

VOOR 2 PERSONEN

  • 3 gezonde wraps
  • 150 gram feta
  • 100 gram verse spinazie
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper

 

BEREIDING

  • Verkruimel de feta. Was en hak de spinazie grof.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar en breng het geheel op smaak met de olijfolie en een beetje peper.
  • Vul de wraps met deze heerlijk gezonde spinaziefetavulling.

 

GOED OM TE WETEN

  • Spinazie bevat, naast een hele reeks mineralen en vitaminen, veel tryptofaan. Deze stof is verantwoordelijk voor de aanm aak van serotonine, het gelukshormoon. Een uitstekende keuze als je kampt met neerslachtige gevoelens.
  • Fetakaas heeft een hoog gehalte van de goede bacteriën Lactobacillus plantarum, die je immuunsysteem bevorderen en je beschermen tegen bepaalde slechte bacteriën, zoals E. coli en Salmonella. Fetakaas heeft ook een ontstekingsremmende functie in je darmen.

 

Wil je nog meer weten en nog meer inspiratie voor darmvriendelijke recepten? Hier moet je zijn:

Goesting in gezondheid

Hoe eet je jezelf gezonder en vitaler, zonder te diëten? Welke impact heeft voeding op je darmen? Hoe komt het dat je darmen bepalen hoe jij je voelt? Kun je gezond én lekker eten? Lynn De Merlier legt in Goesting in gezondheid op een eenvoudige manier uit hoe onze darmen een invloed hebben op onze lichamelijke én mentale gezondheid. Heel veel aandoeningen hebben daarmee te maken, van zure oprispingen en leaky gut tot fibromyalgie, depressie en chronische vermoeidheid. Stress – dé kwaal van deze eeuw – wordt gelinkt aan wat we eten en welk effect dat heeft op onze darmwerking en ... lees meer ons gemoed. Maar het blijft niet bij theorie. Dankzij haar jarenlange ervaring met patiënten weet Lynn de theorie in de praktijk van alledag om te zetten. Goesting in gezondheid bevat tal van weetjes, tips, voedingsadviezen én meer dan 40 heerlijke, gemakkelijke recepten geschikt voor het hele gezin. En op de vraag of gezond én lekker wel samengaan, kunnen we alleen maar volmondig ja antwoorden. Goesting in gezondheid is bestemd voor iedereen die zin heeft in een gezonder en vitaler leven.

€ 18,50

Lynn De Merlier

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige. Ze is ervan overtuigd dat de combinatie van osteopathische behandelingen en gezonde voeding de sleutel tot een gezond lichaam vormt. In haar praktijk in Lokeren begeleidt ze patiënten – van baby’s en zwangere vrouwen tot senioren – naar een pijnloos, gezond en vitaler leven. Ze lanceerde vorig jaar haar eigen superlekkere Lynn’s granola, heeft een website Goesting in gezondheid en is actief op Facebook van haar praktijk en haar eigen granola die je ook kan volgen op Instagram.