In Groentekost verzamelde Jeroen Meus 100 heerlijke vegetarische recepten. Nu de zomervakantie officieel begonnen is, delen we een van de gerechtjes. Zomerse kookinspiratie: check!

Ratatouilletaartjes met mozzarella en rucolacoulis

Een taartje dat de smaken en de geuren van de Provence naar hier brengt. Een allesbehalve saai en geweldig lekker voorgerechtje.

Ingrediënten:

  • 1 uitgerold vel bladerdeeg
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 tomaten
  • 1 bos basilicum
  • 80 g rucola
  • 200 g buffelmozzarella
  • bloem
  • balsamicoazijn
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

STAP 1

Smelt een klontje boter op een zacht vuur. Vet de taartvormpjes in met een keukenpenseel. Poeder er vervolgens een dun laagje bloem over. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

STAP 2

Leg een vormpje omgekeerd op het vel bladerdeeg en snijd er een lapje uit dat een paar centimeter groter is dan de oppervlakte van het taartvormpje. Doe dat voor elk taartje.

STAP 3

Bedek de bodem en de opstaande rand van elk vormpje met bladerdeeg; snijd overtollig deeg weg. Leg in elk vormpje een velletje bakpapier en stort er wat baklinzen of bakgewichten in. Plaats ze op een bakplaat en bak het bladerdeeg blind in de oven. Reken een baktijd van ongeveer 15 tot 20 minuten.

STAP 4

Vul een kookpot met water en breng het aan de kook. Zet ook een stoofpot met een scheutje olijfolie op een zacht vuur.

STAP 5

Snipper de rode ui en stoof deze in de olie. Snijd de knoflook fijn en plet tot pulp; stoof mee aan. Snijd de courgette en de aubergine in blokjes van 1 × 1 cm. Doe ze bij de ui en roer. Schil de rode paprika en snijd hem in kleine blokjes; laat meestoven. Voeg de rozemarijn toe en laat alles zo’n 10 minuten rustig stoven.

STAP 6

Ontvel de tomaten. Snijd een kruisje aan de onderkant van elke tomaat en dompel ze onder in het kokende water; het velletje laat dan makkelijk los. Snijd de ontvelde tomaten in kwarten, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.

STAP 7

Verwijder de rozemarijn uit de pot en voeg de blokjes tomaat toe. Schenk er een beetje olijfolie bij en kruid de groenten met wat peper en zout. Zet het vuur uit. Snipper flink wat blaadjes basilicum in flinterdunne reepjes en doe ze bij de ratatouille.

Smakelijk!

Meer recepten vind je in:

Groentekost

Het idee om een aantal van zijn vegetarische recepten te bundelen sluimerde al langer bij Dagelijkse kost-chef Jeroen Meus. Groenten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Zo leerde zijn West-Vlaamse bompa hem asperges steken, en met zijn broers zat hij urenlang boontjes te doppen aan de keukentafel of kilo’s tomaten te roerzeven. Het geluid van de vermoeide passe-vite na urenlang draaien staat in zijn geheugen gegrift.   Voor Groentekost selecteerde Jeroen zijn favoriete recepten en bedacht hij ook een aantal gloednieuwe bereidingen.

€ 29,99

Jeroen Meus

Jeroen Meus (°1978) is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Hij begon zijn carrière als mede-eigenaar van restaurant Luzine in Leuven en roerde meermaals in de potten op Eén, vtm en Vitaya. Hij brak pas echt door bij het grote publiek dankzij het populaire kookprogramma Dagelijkse kost, dat hij al tien jaar lang elke avond presenteert. De reeks gelijknamige en al even succesvolle kookboeken die daarop volgden verleidden heel Vlaanderen tot achter het fornuis. [youtube code="BzOTYV_82R8"]