Er waren eens… een heleboel sprookjes! Er bestaan bekende vertelsels over drie biggetjes, een meisje met een rode kap en een jongen zo groot als een duim. En er bestaan ook minder bekende sprookjes. Maar waarom zou je voor sprookjes kiezen om te lezen?

Wij geven je 11 goede redenen en een heleboel zalige sprookjestips!

1. Je leert belangrijke lessen uit sprookjes

Verhalen leren ons belangrijke levenslessen, zoals ‘niet met vreemden praten’, ‘ga niet af op uiterlijk’ en ‘eerlijk duurt het langst’.

2. Kinderen worden helden in sprookjes

Kinderen verplaatsen zich makkelijk in de schoenen van het hoofdpersonage en voelen zich dus tijdens het verhaal even Roodkapje of Pinokkio, Klein Duimpje, … Op die manier beleven ze het verhaal intenser en ervaren ze de gevaren en de oplossingen alsof dit in het echte leven zou gebeuren. Op dat moment wanen ze zich ook even dapper, vindingrijk, avontuurlijk, verstandig, … als het hoofdpersonage.

3. Leer je angsten overwinnen

Kinderen kunnen angsten overwinnen dankzij verhalen. Door toepasselijke thema’s worden ze bijvoorbeeld over hun verlatingsangst of scheidingsangst heen geholpen.

4. Een sprookje wekt je fantasie op

Sprookjes verruimen je verbeelding en fantasie. Vaak zijn er heel wat karaktereigenschappen aan personages of details aan situaties die overgelaten worden aan je verbeelding. Je vult dus zelf alle details in. Dit maakt het verhaal vele persoonlijker en echter.

5. Je leert wat goed en kwaad is

Aan de hand van goede personages en één of meerdere kwaadaardige personages is het al snel duidelijk welk gedrag aanvaardbaar is en welk niet.

6. Sprookjes helpen je om emoties te uiten

Kinderen ervaren tijdens het (voor)lezen heel wat emoties van de personages en hoe deze personages er mee omgaan. Hierdoor leren kinderen hoe je met (extreme) emoties kan omgaan en hoe je ze kan uiten.

7. Koester een kostbaar moment

Voorlezen aan je kleine schattebout en jouw schattebout die voorgelezen wordt door zijn/haar mama of papa, … Dat zijn kostbare momenten om voor altijd te koesteren. Want ze worden zo snel groot, niet?

8. Een sprookje verruimt de woordenschat

Door voor te lezen, leren kinderen nieuwe woorden, uitdrukkingen, … Dit verruimt hun woordenschat en het heeft een positief effect op hun taalgevoel.

9. Liefde voor sprookjes = liefde voor lezen

Sprookjes zijn vaak een eerste kennismaking met verhalen en boeken. Dit kan een essentieel begin vormen van een leven vol leesplezier. Dankzij sprookjes kunnen kinderen dus de liefde voor lezen ontdekken.

10. Een sprookje helpt bij het slapengaan

Kinderen ontspannen volledig als ze een prachtig verhaaltje horen. Ze verdiepen zich in deze magische wereld en zijn nadien klaar voor een deugddoende nachtrust.

11. Sprookjes zijn gewoon zalig!

Er zijn eigenlijk wel duizenden redenen om sprookjes te lezen, maar de belangrijkste is dat ze gewoonweg zalig zijn. Dus lees, lees voor, luister, kijk,… en geniet!

“Als je wilt dat je kinderen intelligent zijn, lees ze dan sprookjes voor. Wil je dat ze briljant zijn, lees ze meer sprookjes voor.” – Einstein

Hieronder vind je een aantal zalige sprookjesboeken:

Wat als jij Roodkapje was?

Vandaag ben jíj Roodkapje!   Zal Roodkapje de koekjes alleen opeten of zal zij ze delen met de wolf? Zal zij ze naar haar grootmoeder brengen? Zal ze de wolf te slim af zijn?   Op elke pagina kies jij het verloop van het verhaal. Er zijn 22 verschillende verhalen mogelijk!

€ 15,99

Mijn sprookjesboek met vingerpopjes: Goudlokje

In Goudlokje kan je de drie beren en Goudlokje uitbeelden. Hoe dat verhaal ook alweer ging? Er waren eens drie beren die in een mooi huisje woonden aan de rand van het bos. Op een zonnige ochtend maakte mama Beer een heerlijke pap klaar. Maar de pap was veel te heet. De beren besloten om een wandeling te maken, dan kon de pap ondertussen lekker afkoelen. Ze waren nog maar net de deur uit toen een klein meisje naar hun huisje kwam gelopen. Haar naam was Goudlokje… Breng bekende sprookjes met vingerpopjes tot leven. Om te lezen met je ogen... ... lees meer en je handen.

€ 14,99

Mijn sprookjesboek met vingerpopjes: Roodkapje

In Roodkapje kan je de grootmoeder, de wolf, de jager en Roodkapje uitbeelden. Hoe dat verhaal ook alweer ging? Er was eens een klein meisje dat altijd een rood kapje droeg. Daarom werd het meisje Roodkapje genoemd. Het meisje kwam, toen ze op weg was naar grootmoeder, een wolf tegen… Breng het bekende sprookje met 4 vingerpopjes tot leven. Om te lezen met je ogen... en je handen.

€ 14,99

Klein Duimpje

Klein Duimpje zoekt zijn weg in het bos zoals kinderen hun weg zoeken in hun eerste boekjes. Kruimel voor kruimel, beeld voor beeld.   Xavier Deneux giet het klassieke sprookje van Klein Duimpje in een speelse en verrassende vormgeving. Om te (her)ontdekken en te koesteren.

€ 9,99

Goudlokje

Er waren eens drie beren die in een mooi huisje woonden aan de rand van het bos. Op een zonnige morgen maakte mama Beer een heerlijk soepje klaar. Maar de soep was veel te heet. De beren besloten om een wandeling te maken, dan kon de soep ondertussen lekker afkoelen. Xavier Deneux giet het klassieke sprookje van Goudlokje in een speelse en verrassende vormgeving. Om te (her)ontdekken en te koesteren.

€ 9,99

Sprookjesboek van De Efteling

Alle klassieke sprookjes uit de Efteling vind je in dit boek: Doornroosje, Vrouw Holle, De Indische waterlelies, De Trollenkoning en nog veel meer. De schitterende illustraties voeren je meteen mee in de sfeer van het beroemde sprookjespark. Anton Pieck heeft de Efteling immers ontworpen!
Een boek om keer op keer (voor) te lezen, en eindeloos in te kijken.

€ 29,99

De Sprookjeshuwelijken 1

Wat krijg je als je twee sprookjesfiguren neemt en ze keihard tegen elkaar laat botsen? Juist ja, een sprookjeshuwelijk!
Zoals dit bijzondere verhaal over de wondermooie zeemeermin Stix (zoals in vissticks) en Buffalo Bill, bijgenaamd Bizon Kid. Als Stix voor de eerste keer naar de mensenwereld mag gaan kijken, is Bill de eerste mens die ze ziet. En al meteen spectaculair: Bill wordt door een woeste bizon afgeworpen, vliegt molenwiekend door de lucht en belandt – PLONS – in zee. Stoere Stix redt hem van de verdrinkingsdood en – je voelt nu al nattigheid – valt als een blok voor deze ... lees meer knappe, lonesome cowboy. Maar hoe doe je dat als je een staart hebt? Hoe rijd je daar paard mee? Zeker als dat paard ook nog eens belachelijk bang is voor eh… water. Je leest en hoort het hier, in dit eerste verhaal uit de reeks De Sprookjeshuwelijken. Veel droge humor, dat spreekt voor zich!

€ 20,00

Wolinoti, het houten kind

Er was eens in een Saksisch bos een Saksische boshut.
Met een Saksisch dak door Saksische takken onderstut.
Daar woonde een Saksische houthakker met een vrouw uit
de duizend, maar ook uit de stad. Ja, een echte stadsbruid
die voor hem verhuisde naar het bos. Weg van haar vrienden
en familie hoopte zij bij hem geluk te vinden.
Weg van cafeetjes, restaurants, winkels en marktpleinen,
koos zij ervoor in houthakkersarmen te verdwijnen.

Wolinoti. Het houten kind is het liefdesverhaal van een Saksische houthakker en zijn stadsvrouw en hun hunkering naar een liefdesbaby. Een sprookje over geluk en pijn.

Dimitri Leue schreef het boek bij de gelijknamige theatervoorstelling in samenwerking ... lees meer met deSingel en Sabam for culture.

Met prachtige houtsneden van bekroond illustratrice Vanessa Verstappen.

Met machtig mooie muziek van Robert Schumann gespeeld door Kiyotaka Izumi.

€ 20,99

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

Alice in Wonderland

Alice verveelde zich. Ze ging languit op haar buik in het gras liggen. Plots zag ze een konijn door het gras lopen. Het droeg een mooie jas en keek op een horloge. ‘Oh jee, ik ga te laat komen!’ jammerde het konijn. Hé, een konijn dat kan praten? Daar moet ik meer van weten, dacht Alice. Geniet samen met je kleuter van het klassieke sprookje van Alice in Wonderland, mooi geïllustreerd en opnieuw verteld voor kinderen van vandaag. De perfecte eerste kennismaking met tijdloze verhalen.

€ 4,99

Lees ook:

Sprookjes voor het slapengaan

"Als je wilt dat je kinderen intelligent zijn, lees ze dan sprookjes voor. Wil je dat ze briljant zijn, lees ze meer sprookjes voor." - Albert Einstein Deze wijze uitspraak van Einstein heeft Xavier Deneux goed begrepen. In zijn sprookjesreeks giet Deneux klassieke sprookjes in een speelse en verrassende vormgeving. De kartonboekjes met reliëf zijn…