lijst

11 goede redenen om sprookjes voor te lezen

0

Er waren eens… een heleboel sprookjes! Er bestaan bekende vertelsels over drie biggetjes, een meisje met een rode kap en een jongen zo groot als een duim. En er bestaan ook minder bekende sprookjes. Maar waarom zou je voor sprookjes kiezen om te lezen?

Wij geven je 11 goede redenen en een heleboel zalige sprookjestips!

1. Je leert belangrijke lessen uit sprookjes

Verhalen leren ons belangrijke levenslessen, zoals ‘niet met vreemden praten’, ‘ga niet af op uiterlijk’ en ‘eerlijk duurt het langst’.

2. Kinderen worden helden in sprookjes

Kinderen verplaatsen zich makkelijk in de schoenen van het hoofdpersonage en voelen zich dus tijdens het verhaal even Roodkapje of Pinokkio, Klein Duimpje, … Op die manier beleven ze het verhaal intenser en ervaren ze de gevaren en de oplossingen alsof dit in het echte leven zou gebeuren. Op dat moment wanen ze zich ook even dapper, vindingrijk, avontuurlijk, verstandig, … als het hoofdpersonage.

3. Leer je angsten overwinnen

Kinderen kunnen angsten overwinnen dankzij verhalen. Door toepasselijke thema’s worden ze bijvoorbeeld over hun verlatingsangst of scheidingsangst heen geholpen.

4. Een sprookje wekt je fantasie op

Sprookjes verruimen je verbeelding en fantasie. Vaak zijn er heel wat karaktereigenschappen aan personages of details aan situaties die overgelaten worden aan je verbeelding. Je vult dus zelf alle details in. Dit maakt het verhaal vele persoonlijker en echter.

5. Je leert wat goed en kwaad is

Aan de hand van goede personages en één of meerdere kwaadaardige personages is het al snel duidelijk welk gedrag aanvaardbaar is en welk niet.

6. Sprookjes helpen je om emoties te uiten

Kinderen ervaren tijdens het (voor)lezen heel wat emoties van de personages en hoe deze personages er mee omgaan. Hierdoor leren kinderen hoe je met (extreme) emoties kan omgaan en hoe je ze kan uiten.

7. Koester een kostbaar moment

Voorlezen aan je kleine schattebout en jouw schattebout die voorgelezen wordt door zijn/haar mama of papa, … Dat zijn kostbare momenten om voor altijd te koesteren. Want ze worden zo snel groot, niet?

8. Een sprookje verruimt de woordenschat

Door voor te lezen, leren kinderen nieuwe woorden, uitdrukkingen, … Dit verruimt hun woordenschat en het heeft een positief effect op hun taalgevoel.

9. Liefde voor sprookjes = liefde voor lezen

Sprookjes zijn vaak een eerste kennismaking met verhalen en boeken. Dit kan een essentieel begin vormen van een leven vol leesplezier. Dankzij sprookjes kunnen kinderen dus de liefde voor lezen ontdekken.

10. Een sprookje helpt bij het slapengaan

Kinderen ontspannen volledig als ze een prachtig verhaaltje horen. Ze verdiepen zich in deze magische wereld en zijn nadien klaar voor een deugddoende nachtrust.

11. Sprookjes zijn gewoon zalig!

Er zijn eigenlijk wel duizenden redenen om sprookjes te lezen, maar de belangrijkste is dat ze gewoonweg zalig zijn. Dus lees, lees voor, luister, kijk,… en geniet!

“Als je wilt dat je kinderen intelligent zijn, lees ze dan sprookjes voor. Wil je dat ze briljant zijn, lees ze meer sprookjes voor.” – Einstein

Hieronder vind je een aantal zalige sprookjesboeken:

Lees ook:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief