Tom Falkenstein is psychotherapeut in Berlijn. Hij schreef het boek Hoogsensitieve mannen, dat sinds kort ook in het Nederlands verkrijgbaar is. Benieuwd naar wat hem drijft en inspireert, legt Pieter Offermans hem 11 vragen van de Proust-vragenlijst voor.

Wat is je huidige gemoedstoestand?
‘Dat is een beetje vreemde mix. Ik voel openheid en ontspanning over wat het leven de komende maanden zou kunnen brengen, en tegelijk heb ik een gevoel van urgentie over de dingen die ik wil bereiken. Zoveel mogelijkheden, zoveel ideeën, zoveel dromen, zoveel projecten, maar zo weinig tijd. Misschien heeft het ermee te maken dat ik volgend jaar 40 word.’

Wat is volgens jou de meest overschatte deugd?
‘Zelfvertrouwen. Zoals ik in mijn boek Hoogsensitieve mannen schrijf, vind ik het belangrijk dat mensen voldoende zelfvertrouwen hebben. Maar tegelijk zijn er zoveel andere kwaliteiten die minstens zo belangrijk zijn. Kwaliteiten die de maatschappij meer zou mogen waarderen. Denk aan authenticiteit, vriendelijkheid, loyaliteit, eigenwaarde, openheid, empathie en enig inzicht hebben in je eigen doelen en emotionele behoeften.’

Welk talent zou je willen bezitten?
‘Mag ik er maar één kiezen? Ik zou graag willen kunnen zingen en gitaarspelen. En ik zou wel filmregisseur willen zijn.’

Wat zie je als je grootste prestatie?
‘Mijn huwelijk. Gevolgd door de momenten in mijn leven waarop ik risico’s nam en naar mijn intuïtie luisterde. Bijvoorbeeld toen ik op mijn 19e voor een jaar naar Israël vertrok. Of toen ik – een paar jaar later – besloot om in het buitenland te gaan studeren. Ik ging een zeer competitieve psychologiestudie volgen in een taal die niet mijn moedertaal was. Ik had geen idee of me dat zou lukken, maar gelukkig pakte het goed uit.’

Wat is volgens jou de diepste ellende?
‘Je eenzaam en onbemind voelen.’

Wie zijn je favoriete schrijvers?
‘Siri Hustvedt, Irivin Yalom, Deborah Levy, Truman Capote en Karl Ove Knausgård.’

Welk levend persoon bewonder je het meest?
‘Behalve mijn moeder, die buitengewone dingen in haar leven heeft overwonnen, bewonder ik vele mensen die ik ontmoet. Het is niet makkelijk om een mens te zijn. Het leven is een uitdaging.’

Wat is je motto?
‘Een citaat van Joseph Campbell: ‘We moeten bereid zijn om het leven dat we hebben gepland los te laten, zodat we het leven kunnen leiden dat op ons wacht.”

Wat is je grootste extravagantie?
‘Ik neem vaak de tijd om rustig na te denken, dingen te verwerken en thuis een beetje aan te rommelen. Tot mijn uitspattingen behoren ook biologische groenten en het laten bezorgen van goede wijn uit de streek waar ik ben opgegroeid.’

Waar zou je het liefst willen wonen?
‘Ik heb er lang van gedroomd om te wonen in een oud huis op het Engelse platteland. Maar voor nu vind ik Berlijn een uitstekend alternatief.’

Hoe zou je willen sterven?
‘Als ik ga hoop ik tamelijk oud en gezond te zijn. Ik ben thuis, omringd door familie en dierbaren, en ik hoef niet te lijden. Met een gevoel van berusting en de bereidheid om los te laten. Zo zou ik het willen.’

Auteur: Pieter Offermans

Voor meer info: www.pieteroffermans.nl

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

Tom Falkenstein

Tom Falkenstein is psychotherapeut. Na zijn opleiding werkte hij vier jaar in een psychiatrische privékliniek in Londen. In deze periode begon hij te werken met HSP’s en werkte hij samen met Elaine N. Aron. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen praktijk in Berlijn.