2 februari, de beste dag van het jaar! Op deze dag vieren we namelijk International Pancake Day, vermomd als Maria Lichtmis. Hoe dan ook zorgt deze dag voor het perfecte excuus om pannenkoeken op het menu te zetten. Wat dacht je van een vegan variant dit jaar? Yumm!

Miki Duerinck en Kristin Leybaert voorzien ons al jaren van vegetarische kookinspiratie. In hun laatste boek Vandaag Vegan! gingen ze nog een stapje verder met een hele rits vegan recepten. Niet alleen voor de doorgewinterde veganist, maar ook voor de nieuwsgierige starter. Ervaren of niet, dit recept voor vegan pannenkoeken is een fluitje van een cent!

Pannenkoeken

Hoe maak je plantaardige flensjes die niet taai zijn en niet aan de pan blijven plakken? Met dit recept! De combinatie van kikkererwtenmeel en gewone bloem geeft de ideale binding en de goudgele kleur. Het bicarbonaat in combinatie met wat zuur doet het deeg een beetje rijzen terwijl het bakt, waardoor het flensje luchtiger wordt. Ook het vet dat je gebruikt bij het bakken maakt uit. Gebruik hier geen olijfolie. De ene soort kikkererwtenmeel is grover gemalen dan de andere, waardoor de hoeveelheid sojamelk die je moet toevoegen wat kan variëren.

 

VOOR 7 À 8 PANNENKOEKEN VAN 20 CM DOORSNEE

  • 100 g bloem
  • 50 g kikkererwtenmeel
  • ½ koffielepel bicarbonaat
  • 3,5 dl sojamelk
  • 1 koffielepel appelazijn of
  • citroensap
  • snufje zout
  • sojaboter

 

BEREIDING

  • Meng de bloem, het kikkererwtenmeel, het bicarbonaat en het zout.
  • Roer de sojamelk en de appelazijn of het citroensap erdoor en mix het beslag.
  • Laat de bakpan goed heet worden, wacht nog even met de sojaboter.
  • Smelt een klontje sojaboter en giet 1/2 dl van het beslag in de pan.
  • Kantel de pan even zodat het beslag uitloopt en de bodem van de pan bedekt.
  • Wacht tot de bovenkant dan de pannenkoek droog is en draai hem om. Bak de andere zijde kort.
  • Ga zo door met de andere pannenkoeken.

 

Smakelijk!

 

Wil je nog meer vegan kookinspiratie? Hier vind je meer info:

Vandaag Vegan!

Kiezen om voluit plantaardig te gaan heeft alleen maar positieve eff ecten. Maar hoe moet dat? Vegan koken vraagt wat knowhow, gelukkig zijn de oplossingen vrij eenvoudig. Je moet alleen weten welke plantaardige alternatieven je waarvoor kunt gebruiken. Neem nu een ei. Komt voor in veel van je favoriete recepten: om te binden, om te paneren, om op te kloppen. Kun je dat eitje overal op dezelfde manier vervangen? Nee, de oplossing is telkens verschillend. Maar het lukt! Proef maar van de quiche met pompoen en prei, de eiersalade, de tortilla van vermicelli, de appeltaart en de schattige Pavlovataartjes. Ook voor kaas ... lees meer gaan de auteurs op zoek naar aangepaste oplossingen voor de hartige smaak, de smeuïgheid of het krokante korstje. Zoals bij het gegratineerd witloof, de cashewnotensmeerkaas met dille, de wrap met feta en avocado en de kwarktaart met frambozen en speculaas. Plantaardige melk en room zijn er bij de vleet. Weet wat je kiest voor welke bereiding! Dan lukt je lasagne, maak je originele amandelpolenta en wordt de aardbeienbavarois lekker luchtig. Vandaag vegan! is niet alleen een boek over plantaardig koken, het is vooral een boek over lekker eten. Niet alleen voor de doorgewinterde veganist, voor wie vegan vanzelfsprekend is, maar ook voor de nieuwsgierige starter die wel wil gaan voor Vandaag Vegan!

€ 22,99