Met Uranium-235 brengt Standaard Uitgeverij vanaf 17 april een nieuw Kiekeboes album op de markt. “Met de nieuwe avonturen van de Kiekeboes zetten we het verhaal van Merho, de geestelijke vader van de Kiekeboes verder”, vertellen scenarist Nix en striptekenaar Charel Cambré. “We blijven trouw aan de vertelstijl van Merho, maar we geven er onze eigen twist aan.”

“Het draait nog altijd om spannende avonturen gekruid met humor”

Creatieve ‘reset’

Al bijna 50 jaar zijn de Kiekeboes de meest populaire stripreeks in Vlaanderen en nu is het aan Nix en Charel Cambré om de trouwe lezers te verwennen en een nieuw publiek aan te spreken. Merho zelf is er alvast van overtuigd dat dat zal lukken: “Het eerste album leest als een trein en staat niet zo heel ver af van de bestaande reeks. Het draait nog altijd om spannende avonturen doorspekt met humor.”

En dat is precies wat Merho, die met het album Seizoensfinale afscheid nam van zijn Kiekeboes wou. “Het mocht geen imitatie worden van wat ik heb gedaan”, aldus de geestelijke vader van de Kiekeboes. “Het succes van de Kiekeboes dreef altijd op humor. En humor is zo persoonsgebonden en dus moeilijk te imiteren. Dus voor de ‘nieuwe’ Kiekeboes geen flauw afkooksel van het origineel. Wat ik voor ogen had, was een reset.”

Dream team

Voor die ‘reset’ heeft Merho zijn dream team gevonden. “De Kiekeboes zijn in handen van een topteam waarin ik alle vertrouwen heb.”

Nix

“Nix heeft in het verleden al bewezen dat hij veel humor heeft en weet hoe hij een plot kan opbouwen.”

Charel Cambré

“Charel Cambré is een van de allerbeste Vlaamse striptekenaars van zijn generatie.”

Shirow Di Rosso

“Shirow Di Rosso stelt nooit teleur met zijn knappe inkleuringen.”

Koerswijziging

Wie het eerste album in de nieuwe stijl openslaat, zal even verrast opkijken. “Omdat onze Kiekeboes constant vergeleken zouden worden met de bestaande reeks, hebben we bewust voor een koerswijziging gekozen”, vertellen Nix en Charel Cambré.” We blijven trouw aan de vertelstijl van Merho, maar we geven er een eigen twist aan.”

De focus in de nieuwe avonturen ligt op Fanny. Het personage is echter niet te vergelijken met de moordgriet die Toni Coppers en Jean-Marc Krings van haar maakten in de trilogie Fanny K. (2017). “Onze Fanny is behoorlijk feministisch en strijdt samen met haar vriendinnen Alanis en Tomboy tegen onrecht. Ze is verhuisd naar een flatgebouw waar Moemoe ook komt wonen. Ook de andere Kiekeboes komen in beeld.”

De nieuwe avonturen van de Kiekeboes 1

Fanny raakt door haar vlog Fanny’s Factcheck onbedoeld betrokken bij een nucleair handeltje en moet zich uit de nesten zien te werken. Ondertussen moet ze Moemoe in de gaten houden en luisteren naar de relationele problemen van haar vriendinnen.

Deel 1 ligt op 17 april in de winkel. Het tweede album verschijnt op 19 juni.

Teaser de nieuwe Kiekeboes

Naar aanloop van 17 april zullen we steeds meer delen over de nieuwe Kiekeboes. Kom dus regelmatig terug naar deze webpagina of volg de updates op onze socials.

Kiekeboe verhaal 3